Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Conferinta nationala despre energiile neconventionale

ICSICercetarea ştiiţifică românească s-a mutat pentru câteva zile la Vâlcea. Cercetătorii din domeniul nuclear din ţară şi din străinătate participă zilele acestea la Călimăneşti la cea de-a XV-a ediţie a conferinţei naţionale cu participare internaţională „ Progrese în criogeniei şi separarea izotopilor”, pentru a discuta despre ultimele descoperiri în ceea ce priveşte sursele alternative de energie.

La conferinţa organizată de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice ICSI Râmnicu Vâlcea, sub egida Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării, participă alături de cercetători din Vâlcea, reprezenatnţi ai institutelor de cercetare mai multe ţări europene. Întâlnirea este un bun prilej pentru oamenii de ştiinţă să facă schimb de experinţă, dar şi pentru conturarea noilor strategii ale României în domeniul nuclear.

„Dezvoltarea unui sector industrial, chiar şi cel nuclear, reprezintă o oportunitate pentru România pentru că atrage investitori. Crează locuri de muncă, crează o stare de entuziasm pentru că orice noutate adusă într-un peisaj de criză modelează şi coagulează astfel încât apar noi poli de dezvoltare, iar noi vrem să creeăm prin acest stimulent al zonei de fuziune acei poli care să poată dezvolta economia şi în acelaşi timp să ajutăm să ieşim din această groapă de potenţial, cum îi spunem noi cercetătoriii, şi care e destul de periculoasă dacă nu te salvezi la timp.”

Anul acesta, mai mult ca niciodată în ceilalţi ani, oamenii de ştiinţă participanţi la Conferinţă  au simţit pe pielea lor recesiunea economică prin care trece  lumea, dar sunt opţimişti că anul 2010 va fi de bun augur pentru cercetarea din România.

„Una peste alta fondurile de la bugetul de stat nu sunt mai mici ca anul trecutut, dar problema este că ambiţiile şi aşteptările în ceea ce doream să dezvoltăm anul acesta depăşesc suma alocată…”

„ Se simte o oarecare recesiune. Făcând o statistică  numărul de participanţi e cu 20 la sută mai mic ca anul trecut, lucru constatat de echipele noastre care au participat la diverse conferinţe…”

Conferinţa de la Călimăneşti-Căciulata va continua până pe 30 octombrie, mâine participanţii urmând să asiste la deschiderea primului Centru Naţional de Cercetare pentru Hidrogen şi Pile de Combustie din România, centru care va avea rolul de a experimenta tehnologiiile energetice bazate pe hidrogen.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.