Sunteţi aici: Pagina principală // Administraţie

Conditiile europene scot de la finantare comunitatea din Galicea

02-galiceaPentru acest exerciţiu financiar, condiţiile puse în ghidurile de finanţare pentru proiecte europene sunt unele care exclus de la finanţare majoritatea localităţilor mici. Primarul Ion Năfliu spune că societatea Apavil va prelua sistemul de apă şi canalizare, dar când vine vorba despre extinderile de reţea spune că nu va fi o condiţie ca Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară APA Vâlcea să facă şi extinderile: „Putem să facem şi noi extinderile la reţea dacă ne dau negaţie cei de la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară APA Vâlcea. Degeaba facem însă proiectul, pentru că nu vom obţine finanţarea. Noi suntem prinşi în master plan, dar şi la ei este condiţia să fie 2000 de locuitori, iar distanţa dintre sate să nu fie mai mare de 500 de metri. În situaţia aceasta, la noi este distanţa mai mare de 500 de metri între sate. Cred că este o aberaţie pentru că, în situaţia aceasta, rămân fără apă sate mari din Galicea. În Galicea, pârâul Topolog împarte comuna în două. Avem sate destul de populate Cocoru, Cremenari, Bratia Deal, Bratia Vale şi Dealul Mare, iar cei de la Apavil vor să împartă proiectul în două zone, Zona A şi Zona B, iar una dintre părţi nu ar obţine finanţare, fiindcă distanţa între zona aceea unde sunt peste 1700 de locuitori şi cealaltă zonă este mai mare de 500 de metri. În situaţia aceasta, pentru acea zonă nu se va primi finanţare europeană. Rămâne ca noi să identificăm o altă sursă de finanţare pentru această zonă, care nu se pliază pe master plan”, ne-a mai declarat viceprimarul.

Drumul judeţean, modernizat cu ajutorul Consiliului Judeţean

Localitatea Galicea este traversată de drumul judeţean 678, care va intra într-un amplu proces de modernizare, începând de anul viitor. Proiectul se va realiza prin Consiliul Judeţean, cu bani europeni. În prezent, drumul judeţean 678 este într-o stare tehnică necorespunzătoare, iar acest proiect ar schimba semnificativ imaginea comunei Galicea, este de părere viceprimarul: „Drumul este praf, de-a lungul timpului s-a tot cârpit, însă, după ce se va moderniza, va pune în valoare toate proiectele din localitate. Noi sperăm ca anul viitor să intre în execuţie. Pe tronsonul de la primărie spre comuna Olanu avem apă şi în zona de lângă pârâul Topologu, dar reţea de canalizare nu există, şi asta este problema care ne roade. Dacă nu rezolvăm cu introducerea reţelei de canalizare înainte de a începe asfaltarea pe drumul judeţean va fi o problemă, şi spun asta deoarece este o porţiune destul de mare, de peste 10 kilometri. Regula trebuie respectată: mai întâi să introducem reţeaua de apă şi canalizare şi abia apoi să asfaltăm, aşa mi s-ar părea corect”, ne spune viceprimarul.

Pregătiri pentru iarnă

Pentru această iarnă, administraţia din Galicea va achiziţiona o lamă şi o sărăriţă pe care le va folosi pentru deszăpezirea drumurilor comunale. „În Galicea avem mai mulţi kilometri de drumuri judeţene, iar iarna avem probleme, pentru că Regia de Drumuri şi Poduri nu intervine aşa cum o facem noi pe drumurile comunale. Până trec a doua oară cu utilajul pe drumurile judeţene, zăpada se pune din nou. Cu toate acestea vrem să ne organizăm pentru drumurile noastre. Asta este o dorinţă a mea”, a mai declarat tânărul viceprimar.

Problema câinilor, în atenţia viceprimarului

Câinii comunitari au devenit o problemă pentru localitatea Galicea, pe care noul viceprimar doreşte neapărat să o rezolve. „Consider că decizia trebuie luată de sus, şi trebuie alocate fonduri pentru sterilizarea şi înregistrarea fiecărui animal, în aşa fel încât medicul veterinar din localitate să deţină date pentru fiecare animal. La nivelul localităţii, dacă facem un centru pentru câinii comunitari nu putem să-l întreţinem, pentru că este peste puterile noastre să asigurăm sustenabilitatea. Nu facem o clădire şi trimitem pe cineva să le mai dea mâncare, trebuie să avem personal angajat, să punem la dispoziţie medicamentaţia, hrana şi toate acestea, adunate, costă bani. Este o problemă la care asistăm neputincioşi, din păcate”, a mai declarat viceprimar social-democrat din Galicea, Florin Mărăcine.
Teren de sport sintetic şi modernizarea parcului, proiecte viitoare

În acest moment, atât primarul, cât şi viceprimarul se străduiesc să găsească modalităţi de a atrage fonduri europene în localitate. „Vă asigurăm că ne dăm toată silinţa pentru a iniţia proiecte cu finanţare europeană şi urmărim orice oportunitate prin care să atragem finanţare pentru comuna noastră”, decalară viceprimarul. În acest sens, pentru accesarea fondurilor europene, administraţia locală din Galicea este membră în Grupul de Acţiune Locală iniţiat în judeţul Olt, prin care va obţine o finanţare de 50 de mii de euro: „Prin intermediul Grupul de Acţiune Locală „Oltul Puternic” vom atrage fonduri în vederea amenajări un teren de sport sintetic şi pentru modernizarea parcului Zăvoi din localitate”, declară viceprimarul.
La Galicea, asfaltarea se va face printr-o nouă tehnologie

Administraţia locală din Galicea a ţinut să precizeze că în această perioadă este în stadiu incipient un proiect pentru asfaltarea tuturor uliţelor şi drumurilor comunale. Proiectul este în faza de discuţii deoarece lucrările de asfaltare se vor executa printr-o nouă tehnologie neconvenţională în domeniul construcţiilor şi reabilitării drumurilor de pământ. Procedeul se bazează pe o enzimă de stabilizare a solului, folosită pentru obţinerea unui drum rutier circulabil pentru orice tip de autovehicule. Metoda a fost folosită în ţări din întreaga lume, fiind recunoscută ca fiind cea mai adecvată soluţie pentru astfel de drumuri şi, totodată, una care protejează mediul înconjurător, având capacitatea de a păstra rezistenţa materialului la deformare, chiar şi pe vreme umedă.
So fresh and so clean.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.