Gheorghe Drăghici este unul dintre cei mai longevivi primari vâlceni. Aflat la al şaptelea mandat, acesta spune că nu-l interesează politica, fiindcă, în cei 27 de ani de când conduce destinele localităţii Roeşti nici un Guvern nu a venit cu un program ferm pentru combaterea sărăciei în localităţi şi rezolvarea problemelor din educaţie şi sănătate. Spune cu amărăciune în glas că oamenii aleg schimbarea de multe ori fără să aibă un motiv. Din păcate, schimbarea pe care a ales-o poporul prin Revoluţia din 1989 a fost pentru comunitatea din Roeşti un exemplu negativ. „În 1989 a fost o răzvrătire a poporului, constând într-o serie de proteste şi lupte de stradă care au dus la căderea lui Nicolae Ceauşescu. Demonstraţiile de atunci au fost din ce în ce mai ample, culminând cu procesul şi execuţia soţilor Ceauşescu. Înainte de Revoluţia română, toate celelalte state est-europene trecuseră în mod paşnic la democraţie, însă România a fost singura ţară din blocul estic care a trecut printr-o revoluţie violentă şi în care conducătorii au fost executaţi, iar pentru acest lucru plătim şi astăzi, fiindcă democraţia a fost prost înţeleasă. Secretul continuităţii celor şapte mandate se datorează comunităţii, care a înţeles că schimbarea nu este o rezolvare a problemelor. La acest aspect am adăugat eu respectul faţă de cetăţean, corectitudinea, punctualitatea şi seriozitatea. Cine încearcă să facă un singur compromis este taxat de comunitate, mai mult, este compromis în ochii cetăţeanului, pentru că nu te mai poţi reabilita niciodată”, precizează primarul.
Nici un guvern nu a avut un program ferm pentru combaterea sărăciei
Dezamăgit de politică şi de politicienii de astăzi, primarul mai spune că nu-l interesează acest lucru: „Politică fac o singură lună, şi aceea o dată la patru ani. Eu sunt prieten cu toată lumea, indiferent din ce partid face parte. Atunci când vine în comună sunt obligat, prin bunul-simţ şi prin creşterea mea să stau de vorbă cu toată lumea, nu contează partidul. Politica este urâtă, nu este corectă, nu-i o disciplină reală, aşa cum este matematica. O astfel de disciplină, care urcă şi coboară, nu este bună. Ar trebui să fie corectă, să meargă pe o linie ascendentă, altfel nu vom face nimic. Cum remarcăm toţi, nimeni nu vine cu un program, toţi fac la fel. În cei 27 de ani, de când conduc destinele localităţii Roeşti, nici un guvern nu a venit cu un program ferm pentru combaterea sărăciei în localităţi şi rezolvarea problemelor din educaţie şi sănătate”, a subliniat Gheorghe Drăghici.
Drumul comunal care duce spre staţia de reciclare a deşeurilor se va asfalta
Administraţia locală din Roeşti are ca obiectiv în această perioadă asfaltarea drumului comunal care duce la staţia de reciclare a deşeurilor. Investiţia este finanţată cu fonduri alocate de la Ministerul Dezvoltării. Proiectul este în faza de verificare tehnică în vederea încheierii proiectului tehnic, urmând etapa licitaţiei în vederea desemnării constructorului: „Proiectul este foarte greu de executat, fiindcă drumul este de pământ. Va fi un drum cu două linii de circulaţie, cu rigole carosabile, destul de solid, special construit pentru maşinile de tonaj greu, pe o lungime de 3,5 kilometri. În cadrul proiectului sunt introduse şi lucrări de modificare a traseului reţelei de apă, acolo unde se va impune, dar şi construirea unui pod. Din calculele noastre, în toamna acestui an ar trebui să înceapă investiţia, asta numai dacă nu vom avea contestaţii”, a declarat Gheorghe Drăghici.
Tot prin Ministerul Dezvoltării, administraţia locală din Roeşti mai are depus un proiect nefinanţat în primă fază, pentru asfaltarea unui drum pe o lungime de 7,9 kilometri, în cadrul căruia vor fi asfaltate 16 drumuri. Primarul spune că proiectul are toate şansele să prindă finanţare fiindcă, în urma licitaţiei, banii care vor rămâne necheltuiţi se vor aloca proiectelor în aşteptare: „Dintre cele patru proiecte depuse, doar un singur proiect a prins finanţare. Pe lângă aceste proiecte de asfaltare a drumurilor comunale am mai depus două proiecte, pentru amenajarea a două baze sportive de dimensiuni mici, cu teren sintetic.
Cu acest proiect de 7,9 kilometri închidem tot ceea ce înseamnă infrastructură în localitate”, a subliniat primarul.
Centru de evidenţă a populaţiei, deschis în timp record
Primăria Roeşti administrează pe cont propriu serviciul de alimentare cu apă şi canalizare a localităţii. Acesta funcţionează în sistem de gestiune directă cu finanţare din veniturile proprii, scopul acestuia fiind asigurarea unei calităţi superioare a serviciului către populaţie, în paralel cu menţinerea unui cost acceptabil: „Chiar dacă suntem membri ai ADI Apa Vâlcea, sistemul de apă şi canalizare îl administrăm singuri. Este, într-adevăr o mare responsabilitate, dar de ce să nu răspundem noi, atâta timp cât m-am chinuit, fiindcă nimeni nu ştie câte drumuri am făcut la Bucureşti. Nu-i uşor, dar, cu efort din partea noastră, a aparatului din această primărie, putem menţine pentru cetăţeni preţul de 2,50 lei, un preţ normal pe care comunitatea şi-l permite, fiindcă aici oamenii sunt săraci, trăiesc din pensii şi salarii mici. Asta înseamnă sprijinul unui primar pe care-l dă comunităţii. Administraţia locală este organismul care creează facilităţi populaţiei, condiţii mai bune şi mai ieftine. Avem apă în toată localitatea. La canalizare am o solicitare pentru satul Cuieni, aşa că se lucrează la extinderea reţelei. Este ceva mai greu, fiindcă drumul este îngust şi, pentru a nu sparge asfaltul se fac forări pe sub asfalt, pentru extinderea de 3 kilometri. În localitate avem inclusiv un centru de evidenţă a populaţiei. Acest serviciu a fost deschis fiindcă, într-o zi a venit la mine o tânără, spunându-mi că vrea să schimbe cartea de identitate, deoarece voia să dea la facultate, iar cei de la Horezu au refuzat-o. Atunci m-am supărat şi, în maximum două luni am deschis acest serviciu”, a mai declarat primarul.