Întreprinzător din fire, primarul Sorin Ghiţă susţine că oamenii din localitatea pe care o gospodăreşte merită să beneficieze de toate condiţiile necesare pentru a avea un trai mai uşor şi că nu poate pleca de la cârma localităţii fără să depună toate eforturile în acest sens.
Din 2006, de când a câştigat pentru prima oară Primăria comunei Vlădeşti, Sorin Ghiţă s-a remarcat prin proiectele ambiţioase derulate, iar consătenii i-au dat girul pentru a-i conduce a treia oară, pentru a face tot posibilul să transforme Vlădeştiul într-o localitate europeană. „Înainte de toate, mi-am propus ca fiecare an să aducă localităţii Vlădeşti noi condiţii de trai şi civilizaţie, astfel ca aceasta să devină poate cea mai frumoasă localitate rurală a judeţului. Datorită investiţiilor realizate în infrastructura rutieră, de învăţământ, sportivă şi de agrement, populaţia comunei noastre a ajuns la peste 3000 de persoane, cu 600 mai multe comparativ cu anul 2005. De asemenea, am reuşit să măresc bugetul anual al Primăriei de la 5 miliarde la 50 de miliarde de lei vechi, în condiţiile în care taxele locale nu au fost majorate, iar creşterea de venituri a fost asigurată din alte surse, externe localităţii noastre”, a afirmat primarul.
Inginer de meserie, Sorin Ghiţă a venit în fruntea administraţiei locale după ce a ocupat câteva funcţii de conducere care l-au determinat să se formeze ca lider şi care, ulterior, indirect şi-au pus amprenta şi pe funcţia pe care în momentul de faţă o deţine, aceea de primar al localităţii Vlădeşti: „Am fost inginer-şef şi am condus pregătirea fabricaţiei la combinatul chimic, Secţia Mecanică, pe urmă am fost şef de secţie coordonator la Întreprinderea de Echipament Hidraulic Râmnicu Vâlcea. După 1989 am ajuns inginer şef la Uzina Specială de la Băbeni şi pe cont propriu am iniţiat, implementat şi desfăşurat o activitate cu caracter privat, turism pe Valea Oltului, conducând un complex turistic cu restaurant, hotel, spaţiu de parcare, grupuri sociale şi staţie de distribuţie a combustibilului. În 2000 m-am întors la echipament hidraulic, unde am stat director general doi ani, mi-am vândut complexul de pe Valea Oltului, am renunţat la funcţia de director general şi m-am retras la Vlădeşti, unde oamenii au socotit că sunt un bun gospodar şi m-au ales în funcţia de primar al localităţii”, a precizat primarul Sorin Ghiţă.
Infrastructura rutieră, prioritară pentru Sorin Ghiţă
Viceprimar în perioada 2004-2006, Sorin Ghiţă cunoaşte „ca-n palmă” localitatea pe care astăzi o administrează. Una dintre priorităţile primarului Ghiţă a fost infrastructura rutieră, pe care a avut-o în vedere încă de la primul mandat. Social-democratul şi-a propus să facă din Vlădeşti o localitate la standarde europene şi, încet-încet, cu multă trudă şi răbdare a şi reuşit. A asfaltat astfel numeroase drumuri, pentru ca localnicii şi posibilii investitori în zonă să beneficieze de toate condiţiile: „Modernizarea şi asfaltarea unor drumuri a constituit una dintre priorităţile mele. În acest sens, aş putea enumera mai multe investiţii deja finalizate: modernizarea şi asfaltarea drumului comunal 62 Vlădeşti – Valea Ursului – pe o lungime de 2,2 kilometri, drumul comunal Vlădeşti-Priporu, via staţia de pompare a apei, 1,6 kilometri, varianta ocolitoare a drumului comunal 62 Vlădeşti – Valea Ursului – Tudorache – Pirnea, un kilometru, modernizarea şi asfaltarea drumului comunal 168 Vlădeşti – Trundin, modernizarea şi asfaltarea drumului comunal Vlădeşti – Priporu – Pleşa, modernizarea şi asfaltarea drumului comunal Vlădeşti – Priporu, modernizare drum „Valea Pluţii”, modernizări de drumuri vicinale: „Bălintescu”, „Zotică”, „Chirilă”, „Uteşti”, „Orăşel”, „Săndulache”, „Ţintuleşti”, „Ţarina”. Aceste lucrări sunt executate pe Măsura 3.2.2. a P.N.D.R. sau pe Strategia de dezvoltare locală 2009-2013”, a declarat Sorin Ghiţă.
Pe lângă numeroasele drumuri asfaltate, primarul mai are în curs de finalizare încă două, şi anume modernizarea drumului vicinal Ţarina şi modernizarea şi asfaltarea drumului comunal Fânţuleşti, care vor fi finalizate în cursul acestui an.
Comuna Vlădeşti are propriul serviciu de evidenţă a populaţiei
În luna august 2011, în comuna Vlădeşti a fost inaugurat Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Populaţiei (SPCLEP), prin proiectul intitulat „Îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei furnizării serviciilor publice la nivelul comunei Vlădeşti”. Investiţia s-a ridicat la aproximativ şapte miliarde de lei vechi şi s-a derulat prin intermediul Ministerului Administraţiei şi Internelor. „O dată cu înfiinţarea acestui serviciu, locuitorii din Vlădeşti care vor să-şi elibereze actele de identitate nu trebuie să mai meargă până la Râmnicu Vâlcea.
De un an, cetăţenii noştri îşi pot procura într-un timp scurt adeverinţe de rol fiscal, agricol, autorizaţii de construcţie, etc. Prin intermediul acestui ghişeu, locuitorii economisesc bani şi timp”, a mai spus Sorin Ghiţă. Finalizarea proiectului contribuie la păstrarea unei relaţii foarte bune între aparatul administrativ şi cetăţeni, astfel încât majoritatea problemelor pe care localnicii le au de rezolvat la primărie se rezolvă în aceeaşi zi: „Salariaţii primăriei ştiu cum să procedeze, astfel încât omul care vine şi de la câţiva kilometri să nu facă a doua oară drumul. Termenul legal pentru eliberarea unei adeverinţe de rol fiscal sau agricol este de 30 de zile. Procedura este atât de bine pusă la punct în Primăria Vlădeşti, încât în 15 minute omul pleacă şi cu adeverinţa de rol agricol, dar şi cu adeverinţa de rol fiscal”, a mai precizat primarul.
Comuna Vlădeşti are apă şi canalizare
Primele măsuri pe care primarul Ghiţă le-a luat în momentul în care a ajuns în funcţie au fost introducerea reţelei de apă potabilă şi canalizarea: „Primul lucru pe care l-am făcut pentru comună a fost continuarea proiectului la reţeaua de apă potabilă pe o distanţă de 23 de kilometri, proiect preluat de la fostul primar. Apoi, în anul 2008, am reuşit introducerea sistemului de canalizare pe o distanţă de 19 kilometri”, a afirmat primarul. Ulterior, primarul Sorin Ghiţă a reuşit extinderea reţelei de apă potabilă şi a canalizării cu încă 3,5 kilometri, precum şi construirea unei staţii de epurare a apelor menajere şi a unui bazin de captare şi distribuţie a apei potabile Fundătura – Pleaşa.
De la ultimul recensământ, populaţia a crescut cu 20% la Vlădeşti
În urma recensământului populaţiei şi al locuinţelor, realizat la nivel naţional, în luna octombrie a anului trecut, doar trei dintre cele 89 de localităţi ale judeţului Vâlcea au înregistrat o creştere demografică: comunele Vlădeşti, Şuteşti şi Păuşeşti- Măglaşi. În 2012, comuna Vlădeşti a ajuns să numere peste 3000 de persoane, cu peste 600 mai multe comparativ cu anii precedenţi. Investiţiile realizate în ultimii ani de prim-gospodarul comunei (grădiniţă nouă, şcoli modernizate, drumuri asfaltate, canalizare şi apă curentă, bază sportivă de nivel naţional, etc.) i-au determinat pe mulţi dintre râmnicenii cu o stare financiară bună să cumpere terenuri şi să-şi ridice case la 5-6 kilometri de municipiul reşedinţă de judeţ.
„Pe viitor, tot mai mulţi râmniceni vor renunţa la aglomeraţia urbană şi vor opta pentru aerul curat şi liniştea din Vlădeşti. Sunt încrezător că, în viitor, localitatea noastră va fi o oază de relaxare pentru toată lumea”, a concluzionat primarul.
Centru social de zi pentru 20 de copii
Primăria Vlădeşti a început modernizarea căminului cultural din localitate, căruia îi va da o dublă utilitate. Într-o parte a clădirii va fi amenajată o farmacie şi un dispensar, iar în cealaltă vor fi organizate diverse activităţi culturale. În comună va fi deschis şi un centru social de zi, destinat copiilor cu probleme familiale deosebite. Investiţia are o valoare de 150.000 de euro şi va fi aplicată la şcoala veche din satul Priporu, printr-un program lansat de Ministerul Muncii. „În centrul de zi vor lucra, printre alţii, un psiholog, care îi va ajuta pe elevi, un asistent social şi un infirmier. Aşadar, vom reuşi să asigurăm şi câteva noi locuri de muncă, iar asta este ceva extraordinar. În total, în acest program vor fi integraţi 20 de şcolari”.