Sunteţi aici: Pagina principală // Administraţie

Comuna Susani, in plina dezvoltare

cccLa Şuşani, agricultura se aliniază la standarde europene
Situată în sudul judeţului Vâlcea, la 35 de kilometri faţă de municipiul Drăgăşani, 30 de kilometri de Slatina şi 90 de kilometri de Rm. Vâlcea, comuna Şuşani este reprezentativă în ceea ce priveşte zootehnia şi structurile agricole asociative. Înainte de 1968, până la regionalizarea administrativă a întregii ţări, comuna făcea parte din Regiunea Argeş iar ulterior, după 1969, comuna devine componentă a judeţului Vâlcea şi cuprinde satele Şuşani, Râmeşti, Sârbi, Stoiculeşti, Uşurei. Astăzi, Şuşaniul a rămas în aceeaşi configuraţie, cu o populaţie de 3.300 de locuitori. Comuna este reprezentativă pentru sectorul agricol, aici populaţia nu a renunţat la ideea cultivării pământurilor, fiind singura comună din judeţul Vâlcea unde agricultura se cultivă intensiv. În sectorul zootehnic se urmăreşte alinierea domeniului la standardele europene, prin înfiinţarea a zeci de ferme de animale.
De trei mandate, la cârma administraţie locale din Şuşani se află Gheorghe Staiu, care a avut un rol important în dezvoltarea localităţii, atât în ceea ce priveşte dezvoltarea domeniului agricol, cât şi în cazul investiţiilor derulate în infrastructura în ultimii 12 ani.

Cea mai mare asociaţie agricolă se află la Şuşani
Locuitorii din Şuşani pot fi un exemplu pentru alte comune din judeţul Vâlcea în privinţa dezvoltării sectorului agricol. Astăzi, în Şuşani, funcţionează cea mai mare asociaţie agricolă din Vâlcea. Societatea care lucrează pământurile a semnat 1.100 de contracte pentru aproape 1.000 de hectare. Şi localnicii care aveau utilaje agricole le-au dat în folosinţă şi primesc bani pentru lucrări. Mai mulţi tineri din comună şi-au găsit un loc de muncă lucrând pe utilajele agricole: „Este adevărat că, la început, oamenii au fost reticenţi în ceea ce priveşte această asociaţie, dar am reuşit să constituim cea mai mare asociaţie agricolă care produce grâu, porumb, soia, floarea soarelui, titricale. Proprietarii primesc la sfârşitul anului agricol 600 de kilograme pe hectar sau sunt remuneraţi. Asociaţia are utilaje agricole performante şi are planuri mari de dezvoltare. În plus, populaţia este îmbătrânită şi, în felul acesta, locuitorii nu rămân cu pământurile nemuncite, iar o parte dintre tinerii din comună au unde munci”, ne-a declarat primarul din Şuşani.

20 de ferme zootehnice
Atât cultura plantelor, cât şi creşterea animalelor sunt domenii care au început să se dezvolte la Şuşani: „Astăzi, ne mândrim cu 20 de ferme zootehnice, 5 care au ca obiect creşterea bovinelor de rasă, 5 de capre, mai multe de oi, o fermă de porcine care numără 60 de capete, dar cu capacitate de extindere. Tot la acest capitol intră o fermă de creştere a puilor de carne, care produce 15.000 de capete. În plus, şi apicultura s-a dezvoltat la Şuşani. În prezent avem peste 50 de familii care au accesat fonduri europene”, ne-a declarat primarul din Şuşani, Gheorghe Staiu.

Continuarea lucrărilor de asfaltare a drumurilor, garantată de Guvern
Primarul de la Şuşani are un proiect pentru modernizarea drumurilor comunale, cu bani de la stat. Proiectul este din 2013, iar pentru acesta s-a ţinut licitaţia, la valoarea totală de 45 de miliarde de lei vechi. Până în prezent, Ministerul Dezvoltării abia a alocat suma de 6 miliarde de lei vechi, bani cu care s-a reuşit doar amenajarea, în vederea turnării covorului asfaltic, a numai 2 kilometri de drum, dintre cei 7 kilometri, prinşi în proiect. Potrivit primarului, diferenţa până la finanţarea respectivă va fi alocată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice prin PNDL 2015-2018 şi banii vor fi utilizaţi pentru reabilitarea drumurilor comunale, conform convenţiei semnate la începutul anului: „Până acum am primit 3 miliarde pentru execuţie şi 2 miliarde pentru proiectare. Urmează să mai primesc încă 6 miliarde, dar acum, conform noii convenţii, se pare că, în situaţia în care firma care execută proiectul poate să facă lucrările de banii respectivi şi în avans, noi, ca administraţie publică, avem posibilitatea să solicităm finanţarea necesară, în vederea achitării lucrărilor finalizate. Este o decizie corectă”, a mai spus primarul.

Apa şi canalizarea, prioritare în noul mandat
Primarul Gheorghe Staiu spune că lucrările la proiectul de canalizare vor demara prin master planul judeţului, iar suma de bani alocată proiectului este de 4,2 milioane de euro pentru canalizare şi 230 de mii de euro pentru punerea în funcţiune a sistemului de alimentare cu apă existent: „Problema sistemului de apă este rezolvată, cel puţin pe hârtie. Urmează ca, în proiectul sistemului de canalizare şi a reţelei de epurare să fie trecute şi lucrări pentru punerea în funcţiune a sistemului de alimentare cu apă. Altfel, nu vom mai putea pune niciodată în funcţiune sistemul de canalizare şi de colectare a apelor menajere, neavând şi alimentare cu apă. Actualul sistem de apă nu poate fi pus în funcţiune, pentru că ne mai trebuie încă un puţ forat. Este un proiect pentru care am făcut studiul de fezabilitate, iar punerea în funcţiune a sistemului de alimentare cu apă va ajunge la 200 de mii de euro. Gospodărirea de apă este construită, dar sistemul nu este testat, deoarece nu a fost pus în funcţiune niciodată. Mai sunt câteva lucrări de verificat şi trebuie băgată presiune, să vedem pe unde se pierde apă. Asta înseamnă că sunt mai multe intervenţii de făcut la reţea, iar pe noi ne depăşeşte acest lucru, ca buget local. Toată această repunere în funcţiune a sistemului de apă potabilă ar intra în sarcina Asociaţiei ADI Apa Vâlcea, după includerea noastră în master planul judeţului. Dacă vom avem reţea de apă şi canalizare la Şuşani, atunci m-aş ocupa numai de amenajarea unor parcuri pentru copii, de evenimente, de întreţinerea locaţiilor, de tot ceea ce înseamnă creşterea nivelul de trăi în comună”, a mai declarat primarul Gheorghe Staiu.

Modernizarea DJ 655 Mădulari-Suşani dă o nouă faţă localităţii
În 2015, comuna Şuşani a beneficiat de cea mai mare investiţie în infrastructura rutieră din judeţul Vâlcea. Este vorba despre un proiect demarat cu sprijinul Consiliului Judeţean Vâlcea, şi care a avut ca beneficiare patru localităţi: Măciuca, Guşoeni, Şuşani şi Mădulari, vizând în principal reabilitarea şi modernizarea a 23,63 kilometri de drum judeţean, drum care se află într-un stadiu avansat de degradare. Potrivit declaraţiilor primarului Gheorghe Staiu, pe raza localităţii s-au asfaltat, în cadrul proiectului, peste 13 kilometri de drum judeţean şi s-au amenajat rigole şi şanţuri dalate la fiecare gospodărie: „După lungi demersuri a venit şi vremea noastră, a locuitorilor din Şuşani, să ne mai bucuram şi noi de investiţii”, ne-a declarat, mulţumit, primarul din Şuşani.

Gheorghe Staiu mai spune că investiţiile realizate pe raza localităţii sunt un prim pas pentru atragerea de investitori care, ulterior, să aducă bani la bugetul local prin crearea de locuri de muncă în localitate: „Mă uitam pe o reţea de socializare, unde primarul din comuna Peştera, judeţul Constanţa spunea că toate proiectele erau făcute cu bani din bugetul local. Am rămas uimit şi contrariat, pentru că asta înseamnă că are un buget foarte mare, sau că toţi locuitorii au locuri de muncă şi aduc venituri în localitate, comparativ cu noi, care suntem la coada judeţului, unde doar în ultimii zece ani a început modernizarea comunei, iar până acum nu s-a făcut nimic. Am rămas plăcut impresionat. Proiecte ar fi destule, dar zac neaplicate, din diverse motive. O perioadă bună de timp noi am fost legaţi de mâini şi de picioare, prin faptul că am avut conturile blocate. Cu toate acestea, tot am făcut ceva în localitate: am asfaltat drumurile comunale, am construit podurile cu bani de la Guvern şi pot spune că am funcţionat mult mai bine, comparativ cu alte primării, care nu au avut probleme. Pot spune că ne numărăm printre comunele care au realizat proiecte numai cu fonduri guvernamentale, deoarece nu am avut acces la banii europeni”, ne-a mai declarat Gheorghe Staiu.


Postaţi pe: Facebook1 comentariu la " Comuna Susani, in plina dezvoltare "

  1. Ion spune:

    Numai minciuni.Una spune Curtea de Conturi in urma controalelor efectuate si alta scrieti voi fara sa va documentati.La Susani se bea apa din fantani, cand alimentarea cu apa de cand a preluat primul mandat nu a fost in stare sa faca ceva, cu wc-urile tot in fundul curtii si va vinde castraveti…iar altii pun botul ca altul nu ar fi bun si el trebuie sa moara primar..

Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.