Sunteţi aici: Pagina principală // Administraţie

Comuna Stoileşti, pe drumul modernizării

Situată în partea de nord a platformei Cotmeana, localitatea Stoileşti este formată din 15 sate dispersate teritorial, cu distanţe de 10 kilometri de parcurs între diferite cătune, aspect care generează o mai dificilă gestionare a comunei. Localitatea este încadrată în categoria comunelor mari atât ca număr de populaţie, cât şi ca întindere, având o reţea de drumuri comunale de peste 207 kilometri. Localitatea se poate mândri cu oameni harnici şi pricepuţi, care ştiu să valorifice, prin muncă, zona geografică în care locuiesc. Lipsa unor posibili investitori care să contribuie la sporirea bugetului local a determinat administraţia locală să gestioneze cu multă chibzuială banul public, să gândească strategii şi proiecte pentru atragerea de fonduri europene şi autohtone, cu care să rezolve problemele de infrastructură şi edilitar-gospodăreşti ale comunei. Astfel, în ultimii ani, aici au fost implementate mai multe proiecte, care au permis localnicilor să aibă apă la robinet, iluminat stradal, peste 30 de kilometri de drumuri asfaltate, condiţii decente în dispensare, scoli moderne, dar şi o grădiniţă nouă, care abia aşteaptă să fie dată în exploatare. Toate acestea s-au realizat fiindcă tânărul primar social-democrat Florin Ionescu, împreună cu viceprimarul, Consiliul Local şi angajaţii primăriei au format din primul mandat o echipă omogenă în idei şi acţiuni, care, pas cu pas, transformă comuna Stoileşti într-o aşezare „de tip european”, aşa cum îi place primarului să spună: „Stoileşti este comuna cu peste 200 de kilometri de drumuri locale. Acum cinci ani nu aveam o palmă de asfalt pe drumurile comunale şi, în tot acest timp, am făcut foarte multe proiecte pentru modernizarea drumurilor prin asfaltare. Cu toate acestea, acum mi se pare că nu am făcut destul. Vom avea în continuare proiecte, care vor însemna continuarea infrastructurii şi a altor investiţii stringente pentru comunitate, astfel încât să putem face din această localitate o aşezare de tip european”, ne-a declarat primarul din Stoileşti, Florin Ionescu.

 

21 de kilometri de drumuri comunale au fost asfaltaţi

Comuna Stoileşti nu este cea mai dezvoltată localitate din mediul rural şi nici printre aşezările bogate ale acestui judeţ, dar are un merit care o diferenţiază de toate celelalte entităţi administrative, pentru că, până acum cinci ani, localitatea nu a avut parte de prea multe investiţii. Autorităţile au început însă să scrie proiecte şi aproape toate investiţiile pe care le-au realizat sunt din fonduri guvernamentale, bani europeni, sau din bugetul local. Această conectare la atragerea resursele guvernamentale sau europene şi obişnuinţa de a aplica programe riguroase au generat un anumit tip de comportament în rândul angajaţilor din administraţia locală, conferind disponibilitate spre transparenţă. De fapt, transparenţa este cumva la ea acasă, la Stoileşti.

În opinia primarului, singurul domeniu deficitar este cel al drumurilor, dar Florin Ionescu încearcă să rezolve această problemă în următorii ani. Până acum, au fost asfaltaţi 21 de kilometri de drumuri comunale, din pământ, iar alţi 15 kilometri vor fi modernizaţi cu bani europeni: „Dintre cei 207 kilometri de drumuri locale s-au asfaltat 32 de kilometri. S-a asfaltat drumul comunal Urşi – Obogeni, pe o lungime de 8 kilometri. Pentru aceste asfaltări am depus un proiect cu bani europeni, pe Măsura 3.2.2.D, având fonduri alocate din exerciţiul bugetar 2008 – 2013, în valoare de un milion de euro. Proiectul s-a finalizat în anul 2014. Prin Ordonanţa Guvernamentală 28, dar şi cu fonduri alocate din bugetul local s-a asfaltat şi drumul comunal Bulagei – Geamăna, pe o lungime de 5,5 kilometri, drumul comunal spre Primăria Stoileşti, pe o lungime de 4 kilometri şi drumul care face legătura între comuna Stoileşti şi Olanu, pe o lungime de 3 kilometri”, mai declară primarul.

 

Florin Ionescu: „Toate proiectele prevedeau asfaltarea infrastructurii rutiere”

În cadrul alocărilor de la Ministerul Dezvoltării Regionale, comunei Stoileşti, îi va fi destinată suma de 25 de miliarde pentru construcţia de poduri şi 50 de miliarde pentru modernizarea prin asfaltare a drumurilor comunale. Administraţia locală şi-a pus mare încredere în Programul Naţional de Dezvoltare Locală, etapa a 2-a, considerând că este singura şansă ca infrastructura din localitate să fie modernizată. Astfel, primarul Florin Ionescu a întocmit nu mai puţin de cinci proiecte care prevedeau modernizarea infrastructurii pentru aproximativ 30 de kilometri: „La Ministerul Dezvoltării am depus cinci proiecte, şi toate prevedeau modernizarea infrastructurii rutiere. Dintre toate aceste proiecte ni s-au aprobat două, dintre care un proiect este finalizat în procent de 65%. Soileştiul este prima localitate din judeţ care a semnat contractul de lucrări prin PNDL-2 pe data de 19 iulie, iar pe cel de finanţare în luna septembrie. Proiectul cuprinde modernizare drumului comunal 37 şi uliţa Centru-Magazin Urşi, însumând o lungime de 5 kilometri. Stoileştiul are o reţea de drumuri de peste 207 kilometri. În primul mandat am asfaltat 23 de kilometri de drumuri comunale, iar în primul an din cel de-al doilea mandat am asfaltat 9 kilometri. În prezent am mai finalizat modernizarea prin asfaltare a unui drum comunal din satul Ghiobeşti şi construirea unui pod cu bani din bugetul local, iar recepţia lucrărilor o vom face săptămâna viitoare. A doua investiţie pe care am depus-o la Ministerul Dezvoltării presupune construirea a trei poduri, în satele: Stăneşti, Izvorul Rece şi Ghiobeşti peste pâraiele: Stăneasca şi Ghiobeşti. Pentru dezvoltarea localităţii am reuşit să atragem atât fonduri guvernamentale cât şi fonduri europene. Sperăm ca, în anul 2018, când se va lansa un nou program PNDL să ni se finanţeze şi celelalte proiecte de asfaltare, pentru că trebuie să scăpăm de drumurile pietruite”, afirmă primarul social-democrat din Stoileşti, Florin Ionescu.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.