Primarul comunei Roeşti, Gheorghe Drăghici, spune că principalele obiective pentru acest mandat se referă la construirea unui cămin cultural nou, imobil care va adăposti activităţile culturale şi toate manifestările dedicate comunităţii.
Roeştiul nu are cămin cultural până la această dată, dar primarul Gheorghe Drăghici şi-a propus ca, indiferent de situaţia financiară, să construiască cel mai impunător cămin cultural din sudul judeţului Vâlcea, în zona centrală a localităţii. Potrivit acestuia, proiectul a mai fost depus la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului pe programul PNDI clasându-se pe locul 66, ulterior fiind declarat eligibil, dar fără finanţare. „Avem un nou proiect, pentru un cămin cultural care se va construi acolo unde am ridicat şcoala anul trecut, pentru că vreau să dezafectez corpul vechi al fostei şcoli, iar materialul din vechea clădire a şcolii îl vom recupera pentru construirea acestui nou cămin cultural. Documentaţia pentru proiectul tehnic şi toate studiile sunt finalizate şi poate vom reuşi să-l construim în regie proprie. Doar aşa vom avea în localitate cămin cultural. Dacă Dumnezeu ne va ajuta şi vom primi finanţare îl voi construi pe etape şi, din calculele mele, care niciodată nu m-au înşelat, îl voi finaliza cu doar 4 miliarde de lei vechi, de la 16 miliarde, cât a fost valoarea lui iniţială. Dacă postam toate proiectele pe SEAP nu mai făceam nimic şi nu mai eram astăzi primar”, a mai declarat primarul localităţii Roeşti. Fiind în funcţie de 23 de ani, Gheorghe Drăghici îşi aminteşte că a acordat o mare atenţie fiecărui proiect. S-a zbătut, a obţinut banii şi a reuşit să-şi ducă proiectele la capăt doar pentru că a chibzuit foarte bine fondurile şi a realizat majoritatea lucrărilor în regie proprie. În acest fel a construit şi primăria, demontând-o pe cea veche şi construind-o pe cea nouă, scopul tuturor obiectivelor fiind reducerea costurilor. Noua clădire a căminului cultural va avea astfel o suprafaţă total construită de 364 de metri pătraţi, în care sunt cuprinse demisolul, parterul, un etaj şi toate utilităţile, precum şi dotările necesare unui sediu modern. Se va construi astfel la parter o sală de spectacole cu o capacitate de peste 500 de locuri, iar la etaj va fi deschisă o bibliotecă, o altă încăpere fiind destinată cercului de lucru manual al elevilor din localitate. Clădirea va avea o cabină de proiectare, se va construi un foişor pentru spectacole în aer liber, se va monta o centrală termică pentru capacitatea necesară clădirii şi se vor face branşările necesare la reţeaua de apă potabilă şi canalizare. Vor fi amenajate, în plus, grupuri sanitare moderne şi o bucătărie cu dotările necesare. „Aş vrea ca, până în toamna acestui an să demarez construcţia şi sper să o zidesc până la prima placă. Aşteptăm o nouă rectificare luna aceasta. Dacă aş primi şi eu ceva bani, m-aş apuca de treabă imediat”, a mai precizat Gheorghe Drăghici.
Copiii din Roeşti învaţă în condiţii bune
Datorită eforturilor făcute de administraţia locală, prin cheltuirea chibzuită a fondurilor puse la dispoziţie de consiliul local pentru realizarea infrastructurii din domeniul educaţional, elevii din comună beneficiază de toate mijloacele necesare desfăşurării în condiţii optime a procesului de învăţământ. Şcolile din Roeşti arată mult mai bine decât multe alte instituţii de învăţământ din mediul urban. În condiţiile în care aproape fiecare român simte criza profund, în această perioadă, în comuna Roeşti administraţia locală a găsit fonduri pentru construirea din temelii a unei şcoli în satul Roseţi, unde vor învăţa 60 de copii şi finalizarea lucrărilor de reabilitare şi modernizare în totalitate la şcoala din satul Cuieni, dar şi de renovare a Şcolii cu clasele I – IV din centrul comunei. „În localitate avem foarte multe familii tinere cu copii, peste 300 de copii, inclusiv preşcolari, care sunt înscrişi pe listele unităţilor de învăţământ din comună. Ei sunt prioritatea noastră în această perioadă. Pe raza localităţii noastre funcţionează trei şcoli: două cu clasele I-VIII, una I-VI şi trei grădiniţe. Toate şcolile sunt reabilitare şi modernizate, una fiind chiar nouă, iar alta este reabilitată recent, cu bani din bugetul local, cu o evaluare de 2 miliarde, dar din banii aceştia am cumpărat inclusiv centrala termică, s-a schimbat tocăria, s-au montat geamuri termopan şi grupuri sanitare moderne, şcolile fiind dotate cu săli de clasă special amenajate pentru prichindei şi cancelarii, aşa cum se cuvine într-o unitate la standarde europene”, a mai precizat primarul comunei Roeşti.
Apă, canalizare şi drumuri pentru toate gospodăriile
• Printr-un proiect de extindere a reţelei de alimentare cu apă şi canalizare în localitatea Roeşti, toate gospodăriile ar avea utilităţi.
Primarul Drăghici a reuşit să atragă fonduri europene pentru reabilitarea şi modernizarea infrastructurii, introducerea reţelei de apă şi canalizare. De mai bine de 15 ani, comunitatea din Roeşti beneficiază în proporţie de 80% de aceste utilităţi vitale, acest lucru clasând comuna în rândul localităţilor cu administratori gospodari. Ultimul proiect, care vizează extinderea reţelei de alimentare cu apă potabilă şi canalizare în satele Râpa Cărămizii şi Piscul Scoarţei va închide sistemul. Acest proiect este, de fapt, a doua lucrare pe care primarul localităţii vrea s-o finalizeze în acest mandat. Cele două sate, din cauza faptului că sunt aşezate la o altitudine mult mai mare decât bazinul existent de distribuţie a apei potabile din comună nu pot beneficia de sistemul deja existent, fiind obligatoriu să fie proiectat un alt bazin, la o cotă mai înaltă, pentru ca apa să aibă căderea necesară şi să asigure debitul pentru cele două sate. „Am ales această variantă deoarece montarea unei pompe nu ar avea suficientă forţă, iar apa din reţeaua existentă nu ar face faţă cerinţelor celor două sate. Este o lucrare destul de simplă, cele două sate fiind la distanţe foarte mici, un kilometru unul faţă de celălalt. De la izlazul comunal, care este chiar în centru, ne ramificam astfel cu conducte în dreapta şi în stânga. Proiectul este depus la Ministerul Dezvoltării, pe O.G. 28, fiind ultimul proiect pentru extindere a sistemului de apă, canalizare şi infrastructură”, a adăugat primarul.
Canalizarea, accesibilă pentru localnici
Extinderea reţelei de canalizare în satul Băiaşa pe o lungime de un kilometru este, de asemenea, un proiect viabil la Roeşti. Potrivit primarului, este vorba despre un sat populat, unde a fost introdusă reţeaua de canalizarea numai pe un tronson, iar acum, o dată cu noul proiect, există şansa de a se monta staţia de re pompare pe un segment, iar celălalt segment va funcţiona prin cădere liberă. „Această mică lucrare s-a avut în vedere înainte de a asfalta, iar acum o vom pune în funcţiune, rămânând să legăm doar pompele. Documentaţia proiectului se va lega de extinderea reţelei de apă în cele două sate. În toţi aceşti anii am respectat cronologia lucrărilor, pentru că nu poţi să spargi toată ziua asfaltul pentru fiecare proiect. Eu puteam să torn asfaltarea în toate satele, dar mai întâi am încercat să bag reţeaua de apă şi canalizare”, a concluzionat primarul Drăghici. În anii 1990, satul Râpa Cărămizii era un sat aproape părăsit, din lipsa curentului electric, dar, după Revoluţie, în acest sat s-au construit foarte multe case. Peste 65 de familii, marea majoritate fiind familii tinere vor beneficia acum de apă şi asfalt. „S-a construit foarte mult după revoluţie în acest sat. În anul 1992, printre primele lucruri pe care le-am făcut a fost pietruirea drumului acestui sat, apoi am introdus reţeaua de curent electric ducând stâlpi de electricitate până la ultima casă. După toate acestea, pe acest drum în fiecare an aveam probleme cu o alunecare de teren, care rupea câte 4-5 centimetri anual. Atunci am hotărât să construim un zid de sprijin, construcţie pe care a nu pot să o compar cu alta din judeţul Vâlcea”, a adăugat Gheorghe Drăghici. Lucrarea a costat atunci 8 miliarde de lei, având finanţare de la Uniunea Europeană. Ulterior, acest drum s-a asfaltat până la jumătate, respectiv până în punctul unde a fost deja introdusă reţeaua de alimentare cu apă. „Pe acest drum voi aduce reţeaua de apă şi leg sistemul, să echilibreze presiunea apei”, a spus primarul. În satul Piscul Scoarţei sunt 50 de persoane, dintre care cinci familii tinere cu copii care merg la şcoală, dar nici aici comunitatea nu beneficiază de reţea de alimentare cu apă în prezent. „Am dus asfaltul, cât am considerat că pot să introduc reţeaua de apă, iar restul drumului nu l-am mai asfaltat, tot în ideea că mai întâi trebuie să bag apa şi apoi asfaltul. În cele două sate sunt de realizat patru kilometri, inclusiv aducţiunea şi reţeaua de distribuţie, şi s-ar închide la Roeşti problema reţelei de canalizare”, a mai precizat primarul Drăghici.
Asfaltarea drumurilor s-a făcut cu bani europeni
În privinţa drumurilor din localitate, social-democratul Gheorghe Drăghici este unul dintre primarii care a făcut toate eforturile pentru a accesa fonduri europene şi astfel a reuşit să cuprindă obiective care acopereau, în linii mari, aproape toate problemele de infrastructură ale localităţii. În prezent, infrastructura de la Roeşti este realizată în procent de 80 la sută, iar primarul Drăghici se arată mulţumit de rezultatele muncii sale şi a echipei pe care o are la primărie. Ultimul proiect pentru asfaltare drumuri comunale este depus pe O.G. 28 pentru satele Râpa Cărămizii şi Piscul Scoarţei. „Asfaltarea în comună am reuşit să o realizez atrăgând fonduri de la Uniunea Europeană, întocmind un proiect integrat pe Măsura 3.2.2. a PNDR. În acea perioadă, mai mulţi primari din Vâlcea au reuşit o astfel de finanţare, în condiţiile în care, fiind în opoziţie, nu toţi primarii aveau acces la sursele europene de finanţare. Cu acest proiect, pe O.G. 287 în cele două sate, am rezolva problema infrastructurii rutiere pe o lungime de trei kilometri şi la final ar mai rămâne doar nişte capete de străzi, toate însumând o lungime de 10 kilometri”, a mai anunţat primarul din Roeşti.
Gheorghe Drăghici: „Nu voi ceda niciodată reţeaua de apă şi canalizare Apavilului”
Primarul Gheorghe Drăghici spune că nu este de acord să cedeze administrarea sistemului de apă şi canalizare Apavilului. Preţul unui metru cub pe care asociaţia îl va impune atunci comunităţii îl determină pe social-democratul Gheorghe Drăghici să nu cedeze. La Roeşti, preţul unui metru cub de apă potabilă pe care comunitatea îl plăteşte către administraţia locală este de numai 1,90 lei, iar canalizarea costă 0.90 lei. „Toate gospodăriile branşate au apometre. Eu nu sunt de acord să cedez sistemul Apavilului. Am o echipă care poate face faţă problemelor legate de intervenţiile neprevăzute şi, indiferent de zi şi chiar în zilele de sărbătoare, noi putem să asigurăm avariile. Nu cred că Apavilul îmi trimite mie echipa duminica după-amiaza, poate după trei sau patru zile; vin mai întâi să constate şi abia apoi intervin cu echipa. Noi nu putem să lăsăm o jumătate de comună fără apă zile la rând. Nu am să dau Apavilului să gestioneze reţeaua de apă şi canalizare a Roeştiului, din două considerente: în primul rând, vor pune un preţ foarte mare pe care ţăranul meu, care are o pensie de doar 350 de lei lunar nu îl poate suporta şi un alt aspect este că Apavilul niciodată nu va sta în comună, să-mi răspundă prompt la avariile care se ivesc, indiferent de oră. Pentru aceste situaţii deosebite, eu am echipă care intervine în cel mai scurt timp şi indiferent de zi. Aflat în această situaţie, nu voi colabora cu ei. Plăteam către Apavil câte 1.000 de lei anual cotizaţie, iar acum nu-i mai dau nici pe aceia, pentru că nu vin să intervină atunci câbd avem nevoie, dânşii ţin echipele mai mult la centru. Până cer eu intervenţie şi spun că am avarie la Roeşti pe coloana, trece o săptămână. Ce trebuie să fac? Să las apa să curgă? Ce le spun cetăţenilor? Nu voi ceda niciodată reţeaua de apă şi canalizare Apavilului“, a punctat Gheorghe Drăghici.