Sunteţi aici: Pagina principală // Administraţie

Comuna Perisani va avea cel mai modern camin cultural din judet

camin cultural•    Lucrările sunt în plină desfăşurare. Obiectivul a costat administraţia locală doar două miliarde de lei vechi.
După spusele primarului Sandu, căminele culturale au fost cam inexistente în comună. Ghinionul şi slaba administrare de către predecesorii săi i-au pus beţe în roate şi nu a reuşit să obţină finanţarea de care avea nevoie pentru reabilitarea căminului cultural: „Căminul din centru a fost unul dintre punctele mele slabe, ca primar. Conjunctura a fost de aşa natură încât, în momentul în care s-au promovat proiectele tipizate printr-un program iniţiat de Ministerul Agriculturii, în 2008, termenul fiind foarte scurt, când mi s-a cerut să depunem proiectele pentru locaţii de cămine culturale cu minim 500 de metri pătraţi de teren, m-am trezit că, pe domeniul public, foştii noştri înaintaşi primari, în loc să treacă suprafeţele reale în domeniul public ale tuturor obiectivelor le-au trecut „la ochi”, estimativ, şi în loc să am 500 de metri pătraţi disponibili pentru construcţie, am avut doar 400 în domeniul public, când, de fapt, existau 1.200 de metri pătraţi. Un alt cămin cultural, considerat doar un loc de cultură, a fost cel din satul Mlăceni, care funcţiona chiar sub clădirea şcolii de acolo, undeva la demisol. Acesta a fost modernizat şi reabilitat în condiţii foarte bune, primind astfel şi conotaţia de cămin cultural. Am mai cumpărat şi o locaţie, a unui fost magazin al cooperaţiei, pe care am reabilitat-o şi amenaja-o sub formă de cămin cultural, care funcţionează foarte bine. În momentul de faţă, avem trei cămine culturale.”, a afirmat Ion Sandu.
    Sala de festivităţi va fi gata până în noiembrie
Ion Sandu îşi doreşte să aibă cel mai modern cămin cultural din judeţ. În fiecare zi lucrează la formele de design interior pentru proiect. Primarul promite finalizarea sălii de festivităţi din interiorul căminului cultural până la sărbătoarea în cinstea comemorării eroilor, din luna noiembrie. Este un obiectiv îndrăzneţ al liberalului, ţinând cont că lucrările sunt realizate în proporţie de 60%: „Vreau să fac cel mai modern cămin cultural din judeţul Vâlcea şi lucrez mereu la formele de design pentru proiect, vreau interiorul placat cu piatră. Am reuşit să punem acoperişul şi nu m-au costat nici măcar două miliarde lucrările şi materialele la acest obiectiv. Poate că dacă aş fi făcut un contract cu vreo firmă, cu siguranţă, mă duceau la cel puţin cinci miliarde de lei vechi. Am economisit sub jumătate din valoarea acestuia, lucrându-l în regie proprie. Până la comemorarea eroilor din 9-12 noiembrie va trebui să am sala de festivităţi gata, iar asta presupune să pun tâmplărie, să introducem reţeaua de curent şi grupurile sanitare să fie pregătite. Toţi banii pe care îi avem sunt un miliard de lei vechi. Sper să reuşim.”, a mai spus Sandu. Clădirea are o suprafaţă construibilă de 600 de metri pătraţi şi o capacitate de 500 de locuri.
    50.000 de lei primiţi de la Consiliul Judeţean
Potrivit spuselor primarului, de curând, a primit o finanţare de 50.000 de lei de la Consiliul Judeţean pentru finalizarea acestui obiectiv: „Am primit din bunăvoinţa domnului Ion Cîlea 50.000 de lei pentru a continua lucrările la căminul cultural, iar pe această cale aş dori să-i mulţumesc.”, a precizat primarul. Căminul cultural din centrul comunei va fi a doua construcţie din Perişani care va avea tâmplăria din lemn stratificat. Primarul promite că atât timp cât va mai rămâne în funcţie nu va mai pune la nici o clădire altă tâmplărie decât din lemn stratificat, chiar dacă va fi mai costisitoare investiţia.
    Târg săptămânal la Perişani
Ion Sandu demonstrează prin demersurile pe care le face că doreşte cu orice preţ să vină în sprijinul cetăţeanului, pentru a-i asigura traiul decent în comuna din care provine. În acest sens, Ion Sandu a pus bazele unui târg săptămânal, singurul din mediul rural aflat în nordul judeţului: „Am promovat un târg săptămânal, care este singurul din nordul judeţului în mediu rural. Nu cred că din Vâlcea şi până la Câineni mai există altă localitate care are un târg săptămânal. În ziua de duminică aducem agenţi economici care distribuie cereale, obiecte electrocasnice, fructe şi legume. Vin persoane din comunele vecine, Racoviţa, Titeşti, Boişoara şi fac aprovizionarea cu materiale şi produse din acest târg.”.
    Un nou locaş de cult la Perişani

În cel mai scurt timp, enoriaşii din satul Poiana vor avea un locaş de cult nou-nouţ. Lucrarea a început în luna noiembrie a anului 2009 şi este finalizată în proporţie de 70%. Ridicarea bisericii s-a făcut cu fonduri de la Ministerul Cultelor, din sponsorizări şi prea puţin cu fonduri atrase de la enoriaşi:
„Am început lucrarea în 2009, iar săptămâna aceasta ne apucăm de amenajări interioare şi, începând cu luna august, de tencuieli. Fondurile sunt de la Ministerul Cultelor, 15.000 de lei îi avem de la Cristi Buican, din campania electorală, iar în rest sunt din fonduri atrase. Până acum m-a costat vreo cinci miliarde şi cred că vor mai fi necesare încă trei miliarde. De la Ministerul Cultelor am obţinut doar 65.000 de lei, iar aproape două miliarde i-am obţinut eu, de la diverşi sponsori. Am chitanţierul cu mine, îl port tot timpul, sunt ceva bani de la o obşte de moşneni şi foarte puţin cofinanţare de la enoriaşi.”, a afirmat primarul.
Ion Sandu: „Sperăm să primim sprijin şi de la Episcopie”
Ion Sandu consideră că şi Episcopia ar trebui să se implice în construirea acestei biserici: „Am luat legătura cu Episcopia şi le-am transmis că biserica va fi gata în scurt timp, dar punerea ei în funcţiune se va face într-o anumită condiţie. Nu este normal ca enoriaşii să construiască biserici, iar Episcopia să le preia în inventar. Pentru preluarea în inventar este obligatorie o cofinanţare a lor. Am primit vizita chiar săptămâna trecută a celor de la Episcopie şi mi-au spus că nimeni nu a mai cerut aşa ceva niciodată. Le-am spus că aşa privesc eu lucrurile. Mi-au promis că vor veni cu sprijin financiar la materialul de învelitoare.”, a conchis primarul Ion Sandu. Pe teritoriul comunei Perişani mai există încă patru parohii, dar şi patru biserici declarate monumente istorice.
Baza sportivă va fi dată în funcţiune la 1 septembrie
Primarul din Perişani, Ion Sandu, a precizat că, până în luna septembrie, vor fi finalizate lucrările de construire a noului stadion de fotbal, pe care echipa comunităţii, Posada, îşi va desfăşura meciurile din următorul sezon de Liga a IV-a. Se lucrează intens la construirea bazei sportive din localitate, obiectiv care – potrivit estimărilor primarului Ion Sandu – va fi terminat în aproximativ o lună. Liberalul a anunţat că a luat decizia de a monta o suprafaţă de joc artificială, astfel încât să se poată disputa jocuri în orice perioadă a anului. „Acum se lucrează intens la partea interioară şi la cea exterioară a clădirii vestiarelor. Am stabilit cu firma care execută lucrările să montăm gazon sintetic, cu dimensiunea de 100×65 de metri, iar banii să-i virăm în conturi doar atunci când îi vom primi de la Guvern. Vreau să facem o investiţie de durată la Perişani. Nu vrem să întâmpinăm probleme cu gazonul atunci când plouă sau ninge. Firma respectivă mi-a garantat un certificat de garanţie de 15 ani pentru suprafaţa sintetică.”, a mai afirmat liberalul Ion Sandu. Preţul final al investiţiei va ajunge la 10 miliarde de lei vechi, jumătate din bani fiind deja achitaţi. Odată finalizată, baza sportivă de la Perişani va deveni singura din judeţ amenajată la cea mai mare altitudine, respectiv la 854 de metri.

Şapte poduri construite în comună
Un alt obiectiv, poate cu o mare însemnătate pentru comunitate, a fost construirea unor poduri care facilitează accesul oamenilor către propriile locuinţe sau care făceau legătura între sate: „Prin Ordonanţa 7 am construit şapte poduri în comună, care au acoperit toată raza localităţii, în locuri necesare traversării peste râuri. Am ţinut cont ca acestea să fie viabile şi folosite de persoane care tranzitează zonele pentru a ajunge la locuinţe sau în sate. Am avut o firmă foarte bună care s-a ocupat de construirea acestora, dar, în momentul în care am pierdut puterea politică la guvernare, n-am primit ultimii bani şi, printr-un proces de trei ani, a rămas să mai plătesc vreo cinci miliarde de lei vechi din bugetul local. Am reuşit în luna decembrie a anului 2011 să mai scot de la fosta guvernare vreo două miliarde şi jumătate, iar cu restul ne-am descurcat cum am putut. Am avut noroc cu ultimele ordonanţe de guvern, care ne-au m-ai scos din datorii.”, a mai spus primarul.


Postaţi pe: Facebook



2 comentarii la " Comuna Perisani va avea cel mai modern camin cultural din judet "

  1. Ciorba reincalzita, dragi mei, obiectivul principal pt care am sustinut in numar mare actuala administratie, este ASFALTarea DC Spinu – Podeni si Perisani – Mlaceni, daca acest obiectiv ramane o gogoasa electorala, atunci nenea primarul va trebui sa-si ia toata familia pe care a angajat-o la primarie si sa se duca……sa se duca

  2. KAROL spune:

    D-le consilier anonim dupa cum va prezentati sunteti anonim si in consiliul local spuneti la un moment dat ca primarul sa-si ia familia din primrie si sa plece unde?Unde e mai bine ca la primarie unde toti consilierii locali voteaza si o duc bine intr-o veselie continua ,poate-l scoliti si voi pe Sandu pe la Colibasi cum s-a scolit Francu PNL-ist ca e la moda ca cei mai buni primari sa fie scoliti la Colibas.

Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.