Sunteţi aici: Pagina principală // Administraţie

Comuna Pausesti – Maglasi si-a rezolvat problema infrastructurii

Cu ultimele proiecte demarate de administraţia locală, comuna Păuşeşti – Măglaşi îşi va rezolva, în scurt timp, problema infrastructurii. „Ultima parte a străzilor se va realiza pe programul „10.000 de kilometri”, programul guvernamental implementat de Compania Naţională de Investiţii. Se pare că, în final, s-au prezentat şi pentru Vâlcea şi Sibiu două firme la licitaţie, s-a licitat şi urmează să se apuce de lucru. Am şi eu 5 kilometru prinşi în acest program şi cu aceştia am terminat problema drumurilor.”, afirmă primarul localităţii, Alexandru Dediu. Aflată în apropierea Râmnicului, localitatea este cunoscută drept o zonă preferată de oamenii cu bani, care îşi construiesc aici case de vacanţă sau chiar reşedinţe permanente. Considerată ca fiind o zonă rezidenţială, Păuşeştiul resimte din păcate criza economică, în sensul că dacă până în anul 2009 aici preţul terenurilor era mult mai mare decât cel din Râmnicu Vâlcea, ajungând chiar la 80 – 90 de euro, acum, acesta a ajuns la 30 de euro.

Reţeaua de apă şi canalizare va fi predată Acvarimului

Proiectul de reabilitare a reţelei de apă şi canalizare, în valoare de 2,5 milioane de euro şi derulat prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, a fost realizat, iar primarul localităţii, Alexandru Dediu, plănuieşte să predea reţeaua de apă şi canalizarea societăţii Apavil prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară APA Vâlcea care, în opinia sa, are specialiştii necesari pentru întreţinerea şi exploatarea ei. Proiectul, în valoare de 2,5 milioane de euro, a fost derulat prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (Măsura 322). „Am avut un proiect pe Măsura 322 apă şi canalizare, am terminat lucrările şi urmează să predăm la ADI APA Vâlcea. Deocamdată, canalizarea nu este funcţională, dar vreau să o predau la Apavil pentru că ei au oameni de specialitate, au dotări şi au cu ce să o întreţină. Primăria nu are cu ce să facă acest lucru.”, spune primarul Alexandru Dediu. De asemenea, a fost realizată extinderea reţelei de gaze naturale în toată comuna „Am concesionat investiţia de la Distrigaz Sud şi, astfel, am reuşit să alocăm peste 26 de miliarde de lei vechi, din care 19 miliarde de lei vechi au fost repartizaţi de Consiliul Judeţean, pe vremea fostului preşedinte Dumitru Buşe”.
Pentru a reduce costurile legate de întreţinerea sediului Primăriei Păuşeşti Măglaşi, primarul Alexandru Dediu a înlocuit conductele din pexal, vechi de peste 10 ani, cu unele noi, din cupru. În total, pentru sistemul de încălzire s-a investit suma de 35.000 de lei din bugetul local, acesta fiind dat în funcţiune chiar săptămâna trecută, când s-a trecut la încălzirea cu gaze naturale. „Era necesar să modernizăm vechiul sistem. În plus, am montat o centrală termică performantă, pe gaze naturale, reducând costurile cu peste 50 la sută.”, a spus primarul Dediu.

Centru de informare turistică în comuna Păuşeşti

Comuna Păuşeşti Măglaşi va avea, în curând, şi un centru de informare turistică, prin grija primarului localităţii, Alexandru Dediu. Cum de turism nu s-a ocupat nimeni până acum în zonă, traseele spre mânăstirile şi bisericile frumoase din zonă sunt neamenajate corespunzător, dar primarul Dediu se gândeşte să profite chiar de această sălbăticie a locurilor, gândind în acest moment posibilitatea de a organiza drumeţii cu cai sau cu căruţe până la mânăstirile şi schiturile mai puţin accesibile. Pentru centrul de informare turistică ar urma să fie investiţi aproximativ 200.000 de euro. „Proiectul  a fost aprobat pe Măsura 313 pentru centrul de informare turistică, urmează să merg la Craiova şi să semnez contactul. Anul viitor voi termina acest centru de informare turistică. Am în proiect să angajez doi salariaţi, doi oameni de meserie care să se ocupe, şi m-am gândit să organizez nişte ieşiri către Iezer, Pahomie, pe Cheia. Putem amenaja, de asemenea, câteva trasee spre Valea Cheii, care aparţine de comuna Păuşeşti -Măglaşi, în timp ce Cheia aparţine de Olăneşti. Vreau să încerc că organizez ceva în sens turistic, vreau să încerc nişte trasee cu căruţe cu cai sau cu o maşină de teren. Peste stradă de centru este Mânăstirea Sărăcineşti. Dacă vrei să faci puţin turism ai unde, pentru că la noi în localitate au ce vedea oamenii. Vara trecută a venit la noi Teodor Paleologu şi am mers la Jgheaburi, un schit extraordinar de frumos, unde ai ce vedea, ai ce asculta, iar măicuţele sunt amabile. Mânăstirea Sărăcineşti a fost un cămin de bătrâni, dar în zonă avem şi alte trei biserici vechi, biserica din satul Păuşeşti – Măglaşi, din Vlăduceni şi cea din Coasta.”, afirmă primarul Dediu. Căminul cultural din localitate a fost amenajat în anul 1934, într-o fostă cârciumă, iar în 1962 a început construcţia unui cămin nou, care se compune din sală de cinematograf şi alte festivităţi, bibliotecă, discotecă, o sala pentru nunţi etc. În zonă a existat şi o formaţie corală şi peste 100 de corişti, pe acea vreme unul dintre corurile valoroase ale judeţului.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.