Sunteţi aici: Pagina principală // Actualitate

Comuna Pausesti Maglasi are potential turistic

interior MANASTIRE Saracinesti• Centrul de informare turistică îndreaptă vizitatorii către frumuseţile zonei

În vara anului trecut a fost dat în funcţiune şi Centrul de Informare şi Promovare Turistică Păuşeşti Măglaşi. Scopul acestui proiect este de promovare a potenţialului turistic zonal, crescând astfel atractivitatea zonei respective, prin crearea unei baze de date care să includă structurile de primire turistice locale, obiectivele turistice din zona vizată, evenimentele cultural-artistice, festivaluri tradiţionale, serbări folclorice, vizitarea unor ateliere meşteşugăreşti şi expoziţii de obiecte tradiţionale etc., toate acestea prin acţiunile de promovare şi informare care vor avea loc în cadrul acestui proiect. Locaţia obiectivului este la Valea Cheii, peste stradă de Mânăstirea Sărăcineşti şi este necesar turiştilor, care vor primi toate informaţiile de care au nevoie despre zona pe care doresc să o viziteze. Obiectivul a fost finanţat din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală şi a avut o valoare de 200.000 de euro. În cadrul acestui proiect este inclusă zona alcătuită din cinci localităţi: Păuşeşti Măglaşi, Buneşti, Muereasca, Stoeneşti şi Vlădeşti. Aici se vor distribui hărţi şi pliante cu puncte de reper precise pentru căile de acces în zonele dorite. „Trebuie să facem mult mai cunoscută turiştilor zona Băile Olăneşti, inclusiv izvoarele termale, apoi avem localitatea Cheia, cu Mânăstirea Iezer-Pahomie, către Stoeneşti este Mânăstirea Jgheaburi, spre Vlădeşti Mânăstirea Lacul Frumos, la Buneşti o să facem cunoscută tuturor aşezarea şi minunata sărbătoare a căpşunului, astfel încât un astfel de centru de informare este o locaţie unde turistul vine şi ia informaţii despre ce ar putea să viziteze în zonă”, a mai spus primarul. O dată cu amenajarea acestui centru se vor crea noi locuri de muncă. „Acest proiect a creat şi două locuri de muncă, ambele persoane fiind pregătite în domeniul turismului”, a mai spus primarul conservator.
Printre obiectivele turistice aflate pe teritoriul comunei Păuşeşti-Măglaşi se află şi câteva lăcaşe de cult, cum ar fi Biserica „Sfântul Nicolae” din satul Coasta, Biserica „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” din satul Păuşeşti Măglaşi, cătun Chicioara, precum şi Conacul Oromolu, din satul Vlăduceni. De asemenea, pe drumul care duce spre Olăneşti, în satul Valea Cheii se afla Mânăstirea Sărăcineşti, care intră în rândul monumentelor istorice. Biserica Mânăstirii urmează modelul arhitectural promovat de Mânăstirea Cozia, iar elementele decorative exterioare contribuie la aspectul armonios, dar sobru, care accentuează monumentalitatea specifică artei brâncoveneşti. Pictura interioară este cea originală, datată acum 400 de ani.
Mănăstirea Sărăcineşti, în stadiu avansat de degradare
Construită în 1688 şi declarată monument istoric, lăcaşul se află într-o stare de degradare avansată şi are nevoie urgent de reabilitare. Din păcate, faptul că trebuie să obţină nenumărate aprobări din partea bisericii îi strică planurile primarului. Prioritatea primarului Alexandru Dediu a fost introducerea Mânăstirii Sărăcineşti în circuitul turismului monahal din România, lucru realizat o dată cu înfiinţarea unui centru de informare turistică. „Mânăstirea Sărăcineşti, o adevărată comoară a judeţului Vâlcea, este monument istoric şi trebuie urgent reabilitată, altfel o pierdem. O dată cu trecerea fiecărui anotimp, lăcaşul se deteriorează într-un ritm accelerat. Dacă nu reuşim să ne păstrăm dovezile încă vizibile ale istoriei noastre, cu siguranţă ne vom degrada şi noi. Am discutat cu specialişti şi am încercat să facem un proiect. Este o zonă frumoasă aici şi merită învestit, mai ales că suntem vecini cu o staţiune balneoclimaterică. Lăcaşul este minunea zonei noastre şi vreau să nu-l pierd. Până acum câtva timp, aici era un cămin de bătrâni, iar clădirea se află în patrimoniul bisericii. Are o arhitectură deosebită, aşa că voi face toate eforturile pentru ca lăcaşul să devină cel puţin la fel de atractiv ca şi Mânăstirea Cozia”. Primarul a reuşit să întocmească un proiect în vederea reabilitării lăcaşului de cult, dar s-a izbit de birocraţia specifică României: „Mânăstirea au mai reabilitat-o ei, au chemat meseriaşi de la Cozia. Dacă văd că te apuci tu să faci un proiect, te izbeşti de fel de fel de aprobări pe care trebuie să le primeşti de la biserică”, a mai declarat primarul.

Căminul cultural şi dispensarul medical aşteaptă rândul la fonduri europene
Unul dintre proiectele care îl măcină pe primarul Dediu este reabilitarea Căminului Cultural din centrul localităţii, un proiect major, care nu poate fi realizat decât prin fonduri europene, deoarece valoarea sa este foarte mare. Şi dispensarul uman are nevoie de o modernizare, pe care Dediu speră să o realizeze tot cu bani europeni.
Alexandru Dediu: „Acest program prin CNI ne-a dat numai speranţe deşarte”
Primarul Alexandru Dediu are depuse două proiecte la Compania Naţională de Investiţii, pentru reabilitarea căminului cultural, dar şi pentru construirea unei săli de sport la şcoala din centrul comunei, proiecte depuse încă din 2009 şi declarate eligibile. Dediu este însă profund dezamăgit că nu au intrat la finanţare până în prezent şi speră să realizeze aceste obiective pe viitor, cu fonduri europene: „Voi folosi studiul de fezabilitate pentru reabilitarea căminului cultural şi voi încerca să-l depunem pe fonduri europene. Acest program pe CNI ne-a dat numai speranţe deşarte. Am şi vorbit cu o firmă de consultanţă şi voi face proiectul din nou. Valoarea este foarte mare, 22 de miliarde de lei vechi. La fel ne-au amăgit şi cu sala de sport, proiectul a fost declarat eligibil, dar deocamdată fără finanţare deşi este depus la CNI ÎNSĂ din 2009”, a mai precizat alesul PC.

Şcoala din centrul comunei, în curs de reabilitare
De asemenea, în plin proces de reabilitare se află Şcoala cu clasele I-VIII Achim Popescu, aflată în centrul comunei. Finanţarea va fi asigurată prin POR şi se va ridica la 460.000 de lei: „Lucrările de reabilitare a şcolii din centru vor cuprinde izolarea termică a clădirii, schimbarea acoperişului, montarea de geamuri termopan şi înlocuirea uşilor din interior. Valoarea totală a investiţiei va fi de aproximativ 460.000 de lei. La această şcoală învaţă aproape 400 de elevi, aşa că unitatea avea nevoie de o modernizare”, a mai spus primarul Alexandru Dediu.
Pod peste pârăul Cheia, realizat cu bani din bugetul local
O altă investiţie aflată în plină desfăşurare se realizează în satul Viezuri. Un pod peste pârâul Cheia va fi amenajat pentru a veni în sprijinul cetăţenilor care au terenuri agricole în zonă. Obiectivul va costa 4 miliarde de lei vechi şi va fi realizat cu fonduri locale: „În satul Viezuri au mai rămas câteva gospodării, dar cetăţenii au acolo teren agricol sau livezi, fiind un obiectiv necesar din această cauză, iar pentru a-şi transporta produsele trebuiau să treacă prin albia pârâului Cheia. Uneori pârâul are un debit mărit şi nu se poate trece, iar alteori, din cauza apei care a rupt malurile, s-a obturat traversarea prin albie. Obiectivul va fi realizat cu fonduri de la bugetul local şi are o valoare de 4 miliarde de lei vechi”, a mai spus primarul.
Ramona BALTEANU


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.