Când a devenit primar, Nicolae Văduva s-a izbit de numeroase probleme administrative, de la datorii către anumiţi furnizori şi până la lipsa de fonduri şi proiecte care să vizeze dezvoltarea comunei Măciuca. Deşi este greu de crezut că în timpurile noastre mai sunt comune unde nu există apă la robinet, iată că am descoperit o localitate care se confruntă cu această situaţie. În comuna Măciuca, lucrurile au trebuit luate de la zero de către noul primar. Ambiţios şi cu spirit practic, Nicolae Văduva s-a angajat în două proiecte mari, pentru a da o nouă faţă localităţii în care s-a născut. Măciuca este o comună situată în judeţul Vâlcea, la aproximativ 15 kilometri de oraşul Bălceşti. Comuna are în componenţă nouă sate, cum ar fi Oveselu, centru comunal, Bocşa, Botorani, Ciocănari, Măciuceni, Măldăreşti, Popeşti, Ştefăneşti şi Zăvoieni. Primăria Măciuca are un nou administrator local din luna iunie 2012. Primarul Nicolae Văduva a ajuns în fruntea administraţiei locale nemulţumit fiind de cum au decurs lucrurile în comuna sa natală. A vrut să-şi demonstreze capacităţile de întreprinzător şi să conducă demn destinele a peste 2.000 de oameni. După nouă luni de mandat, Nicolae Văduva se declară mulţumit că a reuşit să realizeze chiar mai mult decât şi-a propus pentru cetăţenii din Măciuca. Într-o perioadă scurtă de la preluarea frâielor administraţiei locale, primarul liberal a reuşit o serie de investiţii absolut necesare pentru localnici. A avut în vedere asfaltări de drumuri, iar reţeaua de alimentare cu apă, de 19 kilometri lungime, proiectată şi scoasă la licitaţie de acesta, va asigura alimentarea a 60% dintre locuinţele din comună.
Proiecte de 4 milioane de euro în 2013
Lucrurile încep să se aşeze şi pentru comuna Măciuca, pe care noul primar doreşte să o transpună pe făgaşul modernizării. În aceste câteva luni de la preluarea mandatului, primarul şi-a prioritizat investiţiile şi a considerat necesar ca localitatea în fruntea căreia a fost pus prin decizia electorală a consătenilor să beneficieze în cel mai scurt timp de apă şi canalizare şi de drumuri de interes local asfaltate. Măciuca era printre puţinele localităţi care, până în prezent, nu accesase fondurile necesare pentru realizarea reţelei de alimentare cu apă potabilă. Primarul împreună cu aparatul administrativ al primăriei s-au pus pe treabă şi au întocmit proiecte care să vizeze aceste două obiective. Potrivit spuselor primarului liberal, situaţia de la nivelul comunei în privinţa drumurilor este precară: „Avem foarte puţine drumuri asfaltate, un singur drum asfaltat prin proiectul SAPARD. La începutul mandatului meu, am preluat un proiect de pietruire a drumurilor, prin care toate drumurile săteşti au fost pietruite, un proiect pe care l-am definitivat în luna septembrie a anului trecut. Nu mai avem drumuri cu probleme majore.”, a afirmat Nicolae Văduva.
60% dintre gospodării vor avea apă
Pentru cele două proiecte a fost susţinută licitaţia şi în cel mai scurt timp vor începe lucrările. Finele anului 2013 ar putea să-i găsească pe localnici cu peste 60% dintre gospodării alimentate cu apă curentă. Cel mai probabil, asfaltarea drumurilor va fi reluată în cel mai scurt timp: „La preluarea mandatului m-am angajat în două proiecte mari, pentru alimentarea cu apă şi asfalt. Avem un proiect pe HG 577, pentru 15 kilometri de asfalt, dintre care am făcut deja 3 kilometri până în perioada sărbătorilor de iarnă. Reţeaua de alimentare cu apă şi canalizare se va face pe o distanţă de 19 kilometri. La amândouă proiectele s-a susţinut deja licitaţia şi suntem în faza de execuţie a lucrărilor. 60% dintre gospodării vor avea în felul acesta apă cât de curând. În funcţie de branşările care se vor face, vom avea ulterior şi posibilitatea unei extinderi. Lucrarea se ridică la 32 de miliarde de lei vechi. Pentru cei 15 kilometri de asfalt ni se vor aloca 96 de miliarde de lei vechi. Astfel, până la finele mandatului, atât infrastructura rutieră, cât şi alimentarea cu apă şi canalizare pentru cea mai mare parte a gospodăriilor vor fi acoperite. Ulterior, vom face un proiect şi pentru canalizare.”, a mai spus prim-gospodarul din Măciuca. Dar, cu toate acestea, alesul din Măciuca, primarul Nicolae Văduva, se arată destul de neîncrezător în investiţiile alocate prin HG 577. „Este o măsură greoaie. Va începe lucrarea cu banul constructorului, iar acesta îşi va primi banii când Guvernul va aloca fondurile prin Consiliul Judeţean. Sper să nu întâmpinăm probleme cu aceste investiţii, deşi eu sunt destul de sceptic în privinţa acestor fonduri alocate de la Guvern prin intermediul Consiliilor Judeţene. Acum, sincer, nu cred să existe primărie din ţară care să nu fi primit promisiuni de finanţare pentru proiecte înaintea campaniei electorale. Oricum, dacă ducem la bun sfârşit în acest an şi drumurile, şi alimentarea cu apă, putem spune că am reuşit să realizăm două obiective mari pentru comunitate. Mi-e teamă, însă, că nu vom putea finaliza aceste planuri, aşa cum ne-am dorit. Banii sunt puţini, iar proiecte au accesat aproape toate comunele.”, a mai adăugat Văduva.
Nicolae Văduva: „Avem nevoie de proiecte pentru agricultură”
Primarul Nicolae Văduva şi-a dat seama care este strategia de dezvoltare a comunei pe care o administrează. Liberalul este ferm convins că, dacă ar fi evidenţiată agricultura în localitate, altfel ar decurge lucrurile pentru localnici, iar nivelul lor de trai ar putea fi îmbunătăţit. Inclusiv cultivarea tuturor pământurilor ar crea o nouă faţă comunei: „Avem nevoie de proiecte pentru agricultură, ne-ar avantaja foarte mult. În felul acesta, oamenii vor înţelege că banii nu se vor lua din industrie neapărat, nu vor mai fi aceleaşi locuri de muncă la fabrică sau în anumite întreprinderi, fiecare trebuie acum să îşi dezvolte afaceri individuale.”, a precizat Nicolae Văduva.
Liberalul recunoaşte faptul că în comuna sa nu au fost făcute investiţii majore şi că numai cu firma Damila administraţia locală a avut un mare noroc. Situată strategic, la intersecţia unor drumuri de interes naţional, comuna Măciuca poate fi valorificată prin faptul că este destul de tranzitată, şi o dezvoltare a localităţii ar putea fi benefică pentru localnici: „În Măciuca au fost făcute puţine investiţii, deşi comuna este cunoscută, este aşezată bine: prin localitatea noastră tranzitează zilnic mii de maşini între Drăgăşani şi Târgu Jiu sau Râmnicu Vâlcea şi Craiova. Am avut noroc cu firma Damila, care are angajaţi de aici, din comună, aproximativ jumătate.”, a adăugat alesul PNL.
Taxele locale, majorate cu 16%
Deşi Primăria Măciuca nu înregistra datorii foarte mari către furnizori, primarul Nicolae Văduva a decis să actualizeze taxele şi impozitele locale în funcţie de inflaţie, pentru a nu crea speculaţii în ceea ce priveşte alocarea pe viitor a fondurilor guvernamentale. În plus, cu această majorare ar putea fi încurajate şi proiectele care pot fi realizate cu bani de la bugetul local de primarul Văduva: „Avem o creştere de 16% a taxelor, în raport cu inflaţia. Este o măsură luată pentru o mai bună sustenabilitate a proiectelor primăriei. Nu avem mari datorii, dar am luat această decizie pentru că aceste taxe nu au mai fost majorate în ultimii ani şi, în plus, nu dorim să creăm discuţii sau să dăm motive pentru a ni se tăia dreptul de la fondurile guvernamentale.”, explică primarul Nicolae Văduva.
Accesarea fondurilor europene, singura modalitate de dezvoltare rapidă a comunei
Alesul PNL este sigur că singura modalitate de dezvoltare rapidă a comunei Măciuca este accesarea fondurilor europene. Din păcate, localitatea nu are nici măcar apă şi canalizare, iar infrastructura rutieră este deficitară pe numeroase porţiuni. Totuşi, accesarea fondurilor europene, în viziunea primarului, necesită multă atenţie în elaborarea unor astfel de proiecte, iar, în momentul de faţă, administraţia locală din Măciuca se confruntă cu un mare deficit de personal: „Voi încerca să întocmim proiecte, să accesăm fonduri europene. Eu cred în folosirea banilor europeni, care este o măsură bună, dar, în acelaşi timp, destul de exigentă. Trebuie seriozitate maximă, iar eu, la ora actuală, în primărie stau foarte rău cu personalul. Mulţi au plecat, nu am secretar, nu am ocupate şapte posturi. Am ţinut multe concursuri pentru postul de secretar, dar nu a venit nimeni, iar când s-au prezentat nu au luat concursul. Acum, pe 26 martie, vom susţine din nou un concurs pentru ocuparea postului de secretar.”. Nicolae Văduva speră să se deblocheze posturile cât de curând: „Este foarte greu să nu ai oameni specialişti, oameni care să se priceapă. Mulţi s-au certat cu fosta primăriţă şi au considerat de cuviinţă să plece ei, iar odată desfiinţate posturile, nu s-au mai putut face angajări. Când am venit în funcţie, ni s-a dat posibilitatea de a angaja consilier personal şi am angajat un băiat care se ocupă şi de partea aceasta, de asistenţă socială.”, a mai afirmat primarul.
Drumurile de tarla vor fi reabilitate cu bani de la bugetul local
„Cu bani de la bugetul local dorim să amenajăm două drumuri de tarla care sunt absolut necesare, măcar să le pietruim. Este vorba de Zăvoieni – Garda de pompieri, care ar uşura şi accesul către subunitatea de pompieri care deserveşte şapte comune. Acest drum ar scurta cu 15 kilometri distanţa către comuna Stăneşti, Lădeşti, etc. Al doilea drum ar fi Ciocănari – Popeşti. L-am studiat împreună cu consilierii şi am considerat că este necesară şi reabilitarea acestuia: este drumul care face legătura între Valea Mare, Bălceşti şi Botorani. Acest drum, pe alocuri, a fost afectat de alunecările de teren şi necesită amenajare. Însumat, pe cele două drumuri ar fi vorba de 4 kilometri care trebuie reabilitaţi.