Sunteţi aici: Pagina principală // Administraţie

Comuna Lungesti, in proces de modernizare

•    Noul primar, Tiberiu Costea, a obţinut finanţare pentru trei proiecte importante

Asfaltări de drumuri săteşti, canalizare şi aducţiune cu apă, precum şi modernizarea şcolilor sunt doar trei dintre cele mai importante proiecte la care şi-a pus umărul noul primar al comunei Lungeşti. Încă de când a fost ales, liberalul Costea s-a remarcat prin proiectele ambiţioase, menite să schimbe viaţa consătenilor. Deşi a preluat frâiele administraţiei locale cu o „moştenire” financiară pe minus şi cu alte numeroase probleme, în doar câteva luni, primarul Tiberiu Costea a reuşit să dea o nouă faţă comunei. Lucrurile au început să funcţioneze, iar comuna a intrat deja pe făgaşul dezvoltării.
    Proiectul de apă şi canalizare a fost aprobat
•    Investiţia are o valoare de 180 de miliarde de lei vechi şi va acoperi toată localitatea
Împreună cu aparatul administrativ, Costea a reuşit, pentru început, împrejmuirea şcolilor, a Căminului cultural din centrul comunei, a Dispensarului uman şi veterinar, a sediului Primăriei, precum şi a Bisericii Valea Mânăstirii. După finalizarea acestor lucrări, primarul liberal şi-a îndreptat atenţia spre investiţii mult mai importante, reuşind astfel să obţină finanţare pentru mai multe proiecte: 5,5 kilometri de drumuri săteşti din comuna Lungeşti vor fi asfaltate, iar peste pârâul Mamu urmează să fie construit un pod. Obţinerea finanţării pentru proiectul de canalizare pe o lungime de 28 de kilometri şi aducţiunea cu apă de 18 kilometri constituie poate cea mai importantă realizare a primarului Tiberiu Costea. 180 de miliarde de lei vechi a costat proiectul, din care 120 de miliarde canalizarea şi 60 de miliarde aducţiunea cu apă. Meritul pentru toate aceste lucrări de modernizare a localităţii Lungeşti îi revine în totalitate primarului Tiberiu Costea, dar şi aparatului administrativ actual, fără de care toate aceste demersuri nu ar fi fost duse la bun sfârşit.
Întreprinzător din fire, liberalul a reuşit aprobarea din HG 577 a celor trei proiecte, singura hotărâre de guvern disponibilă pentru accesarea de fonduri. Lucrările sunt în curs de execuţie. Alături de proiectul de asfaltare a drumurilor săteşti şi de construcţie a unui pod mai există unul, de modernizare a Drumului Comunal 53 C, pe o distanţă de 2,2 kilometri, inclusiv a uliţei care face legătura cu Biserica din Valea Mânăstirii, ctitorită de Mihai Viteazul: „Avem trei proiecte importante care au fost aprobate şi pentru care aşteptăm finanţarea. Pe lângă toate acestea, am realizat o bucătărie ultramodernă la Căminul cultural din centrul comunei pentru facilitarea organizării de evenimente, o placă de beton în exterior, iar în momentul de faţă lucrăm la cele patru grupuri sanitare. Pot afirma că, după finalizarea acestor lucrări, Căminul cultural va întruni toate condiţiile desfăşurării activităţilor şi evenimentelor comunităţii. La fel va fi dotat şi Căminul cultural din Fumureni.”, a declarat Tiberiu Costea.
    Şcolile vor fi modernizate
Administraţia locală a comunei Lungeşti se poate mândri cu numeroase proiecte în curs de derulare, printre care modernizarea şcolii şi a grădiniţelor, considerând că este necesar ca elevii să beneficieze de aceste facilităţi pentru a nu fi nevoiţi să meargă în oraş să studieze. Noul primar intenţionează introducerea alimentarii cu apă în şcoli, dotarea acestora cu centrale termice şi schimbarea mobilierului. În momentul de faţă, şcoala din centrul comunei se află în plină reabilitare: „Sperăm să atragem cât mai multe fonduri pentru reabilitarea şcolilor, să avem în vedere alimentarea cu apă curentă a acestora şi dotarea cu centrale termice, pentru că sistemul de încălzire este pe sobe vechi, plus izolarea termică şi dotarea cu mobilier. Când a venit doamna ministru Ecaterina Andronescu la Drăgăşani i-am dat un dosar şi i-am cerut sprijin în vederea modernizării şcolilor noastre, care nu au mai fost reabilitate de o jumătate de secol. Este inadmisibil ca unele şcoli să arate foarte bine, iar altele deplorabil. Din păcate, aceasta este situaţia cu care ne confruntăm. Trebuie să ne axăm şi pe modernizarea unităţilor şcolare din comună, pentru ca elevii şi cadrele didactice să aibă parte de condiţii bune. În centrul comunei, la Şcoala cu clasele I-IV se derulează proiectul de modernizare, consolidare şi extindere. Din cauza nerespectării termenelor şi a condiţiilor sunt diferenţe la actele adiţionale ca termen de executare şi urma să fim penalizaţi cu 5-10% din suma totală. Am reuşit – nu este o reuşită favorabilă – să fim penalizaţi cu 10% din sumă, dar să continuăm lucrările şi, la 15 ianuarie 2013, când este ultimul termen, sperăm să o punem în funcţiune.”, a conchis Tiberiu Costea. Printre priorităţile acestuia se mai găsesc şi modernizarea sediului primăriei, mai exact dotarea cu mobilier şi calculatoare, dar şi reînfiinţarea muzeului din comună.
    Primarul Tiberiu Costea plăteşte datoriile fostei administraţii
Liberalul Costea trage ponoasele în urma proastei administrări din partea vechiului Consiliu Local al comunei Lungeşti. Costea susţine că cea mai dureroasă problemă pentru administraţie şi pentru un primar este să preia primăria cu datorii: „Dacă o găseam pe zero, poate nu mă gândeam niciodată la vreo problemă a fondurilor, pe care poţi să ţi le gestionezi sau poţi să le atragi. În situaţia în care preiei primăria cu datorii, trebuie să te gândeşti în primul rând cum să faci şi pe unde să alergi să ţi le achiţi. Durerea este şi mai mare când aceste arierate nu au nici un conţinut, nici un suport fizic, nimic palpabil, care să se vadă. Situaţia comunei este una critică: nu avem apă curentă, nu avem canalizare, şcolile nu au centrale termice, iar mobilierul este vechi de 40 de ani, dispensarul uman arată deplorabil, iar Căminul cultural este în lucru.”, a precizat primarul Costea.
    Dispensarul uman arată deplorabil
Tiberiu Costea este nemulţumit de faptul că nu există în comună un dispensar dotat cu tot ce are nevoie un pacient pentru a se putea însănătoşi în caz de nevoie. Faptul că populaţia este îmbătrânită este un motiv important pentru alesul liberal să facă tot posibilul pentru reabilitarea dispensarului uman din central comunei: „Dispensarul uman arată deplorabil: nu avem apă curentă şi nici măcar încălzire. Dacă vii cu un copil să-l vaccinezi, ajungi cu el sănătos şi poţi să pleci cu el bolnav de acolo. La fel şi dispensarul de la Fumureni, care este făcut de un bun prieten al meu, care are o firmă de construcţii, a fost reabilitat, dar, din nefericire, nu există condiţiile necesare desfăşurării activităţii acolo, să poţi obţine avizele de funcţionare. Se pune şi problema unui medic. Am reuşit în acest sens să conving un medic de la Craiova să vină şi să-şi desfăşoare activitatea acolo, să-şi angajeze o asistentă. I-am promis că, în cel mai scurt timp, voi face tot posibilul să introducem măcar apă în localitate. Comuna fiind foarte lungă, de aceea se şi numeşte Lungeşti, am scuti foarte multă lume de acest drum anevoios, mai ales pentru vârstnici. Problema este că, deşi străbat 15 kilometri până aici, nici nu găsesc condiţii bune. Există medici care îşi desfăşoară activitatea şi în aceste condiţii, fiind obligaţi moral de jurământul depus de a-şi face datoria până la capăt, dar cât să mai reziste şi ei, fără nici un fel de sprijin?”, se întreabă Tiberiu Costea.
    Lucrări puţine, pe bani mulţi
•    Căminul cultural este în curs de reabilitare, iar administraţia locală datorează constructorului 1,3 miliarde de lei vechi
Tiberiu Costea este nemulţumit de modul în care au fost desfăşurate lucrările la Căminul cultural din localitate: „Au fost făcute nişte lucrări la cămin de 1,3 miliarde, sumă pe care noi o datorăm constructorului din perioada fostei administraţii locale. Am discutat cu constructorul şi i-am spus că, dacă vine să continue lucrarea, voi face tot posibilul să îi mai achit din datorii. A fost de acord, am făcut o bucătărie, am demolat nişte scări, am băgat apă, ne-am racordat la canalizare, am pus şi o centrală, iar în momentul de faţă lucrăm la grupurile sanitare din interior. La stadiul în care se află, consider că este un cămin cultural unde să-ţi poţi desfăşura o activitate de orice gen. Lucrarea a costat administraţia actuală doar 200 de milioane de lei vechi, comparativ cu 1,3 miliarde, cât a costat fosta administraţie. Aceeaşi lucrare vreau să o fac şi la Căminul de la Fumureni, pentru că este tot al comunităţii din Lungeşti şi trebuie să le creăm condiţii tuturor cetăţenilor, fără să facem diferenţe. Căminele le-am dotat cu masă de tenis nouă, jocuri de table, rummy, totul din încasările proprii.”, a mai precizat noul primar.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.