După mai bine de şase ani de când a început construcţia noului sediu, în sfârşit lucrarea este finalizată, urmând ca, în maxim două săptămâni aparatul administrativ să funcţioneze în noua locaţie.
De mulţi ani, aparatul administrativ din comuna Făureşti funcţionează într-o sală de clasă dintr-o veche grădiniţă. Acest lucru s-a întâmplat datorită intrării în renovare a vechiului sediu al primăriei, care necesită o extindere, dar şi modernizare. Astfel, după mai bine de şase ani de tărăgănare a lucrării datorită lipsei fondurilor, atât locale cât şi cele atrase de la diferite instituţii, primăria va funcţiona într-o clădire nou-nouţă, dotată cu numeroase încăperi care fac posibilă desfăşurarea activităţii în condiţii normale : „În afară de proiectul pe Măsura 3.2.2., în comuna Făureşti am avut o lucrare de extindere şi modernizare a sediului primăriei, începută de şase ani şi care este finalizată. În maxim două săptămâni sperăm să ne putem muta, dar ne vom muta cu mobilierul cel vechi. Nu avem voie să procurăm mobilier, deoarece o instituţie care corespunde din toate punctele de vedere nu are mobilier. Lucrarea a fost realizată cu fonduri proprii, cu ajutor de la Consiliu Judeţean. Costurile s-au ridicat la 7 miliarde de lei vechi, din care 4,5 miliarde au fost de la Consiliul Judeţean, 500 de milioane le-am obţinut printr-o hotărâre de guvern, iar restul de două miliarde au fost suportate din bugetul local. Lucrarea este aproape finalizată, în momentul de fata lucrăm la introducerea alimentarii cu apă în incinta clădirii şi urmează să ne facă legătura la curentul electric”, afirmă Ţârvuică.
Primăria nu va avea mobilier
Primarul Ţârvuică are însă şi un regret: va trebui să se mute în noua clădire cu mobilierul cel vechi, deoarece lipsa fondurilor de la bugetul local afectează această achiziţie: „Cea mai mare problemă este faptul că nu avem mobilier, nici fonduri nu avem şi, chiar dacă ar exista, nu ne dă voie legea să achiziţionăm decât din cheltuieli curente, iar ca să am cheltuieli curente trebuie să am eu bani încasaţi la bugetul comunal, iar la buget nu se găsesc fonduri. Atâta timp cât avem salariaţii neplătiţi de trei luni, vă daţi seama că nu-mi pot permite să-mi las salariaţii fără bani şi să iau mobilier pentru primărie. Principalul motiv este lipsa banilor. Sumele repartizate de la judeţ au fost minime, iar de la bugetul de stat, din impozite şi taxe, am încasat 1,5 miliarde, 80% din impozite au fost încasate până în prezent, dar mai este o lună, pentru că la 1 octombrie anul financiar se încheie. Aceştia sunt banii, iar tot ce se încasează lunar este folosit pentru utilităţi. În momentul actual nu se mai încasează mai mult de 50 de milioane de lei vechi lunar, este o perioadă foarte dificilă”, a adăugat primarul.
Grădiniţă construită din temelii
La capitolul realizări, până în anul 2012, ale administraţiei locale se numără construirea unei grădiniţe din temelii. Primarul comunei susţine că era necesară o astfel de construcţie pentru ca micuţii să aibă condiţiile necesare, iar părinţii să stea liniştiţi când aceştia vin la grădiniţă: „Am construit de la zero o grădiniţă care este funcţională în acest moment. Am terminat-o încă de anul trecut şi au funcţionat în acea clădire două grupe de copii, iar în acest an va funcţiona doar o singură grupă, deoarece „clasa zero” au dus-o la şcoală. Cred că vor fi şi ceva probleme cu părinţii, deoarece nu o să îi lase pe copii să meargă la şcoală la o distanţă atât de mare. Pentru unii este aproape, dar pentru alţii este departe. Vom vedea ce vom face în viitorul apropiat, dar ne mândrim cu această realizare. Este o clădire într-adevăr modernă, de care cetăţenii Făureştiului aveau nevoie. În această grădiniţă, copiii au parte de condiţii ca la oraş. Proiectul s-a ridicat la o valoare de 8 miliarde de lei vechi, un miliard am avut noi cofinanţare şi 500 de milioane am obţinut printr-o hotărâre de guvern, restul primind de la Consiliul Judeţean.”, a mai spus primarul Ion Ţârvuică. Acesta mai susţine că, în clădirea destinată micuţilor funcţionează şi dispensarul medical. De asemenea, el intenţionează să mai amenajeze o mini-primărie, unde doi angajaţi vor sta în permanenţă la dispoziţia cetăţenilor pentru a nu mai fii nevoiţi să se deplaseze 3-4 kilometri atunci când au nevoie să le fie rezolvată o problemă urgentă: „La grădiniţă mai avem ataşate două săli pentru primărie şi două săli în care funcţionează dispensarul medical. De două ori pe săptămână, medicul de familie îşi desfăşoară activitatea şi pentru satele Mărcuşu şi Făureşti, ca să nu se mai deplaseze cetăţenii până la dispensarul propriu din comună, care se află la o distanţă de aproape patru kilometri. În cele două camere destinate pentru primărie intenţionez să duc doi angajaţi, un calculator şi un xerox, pentru ca cetăţenii să-şi poată rezolva problemele urgente şi să nu mai fie nevoiţi să vină până la primărie”, a mai spus social – democratul.
Elevii vor beneficia de un biblionet modern
Pe lângă numeroasele facilităţi pe care primarul Ţârvuică a reuşit să le ofere tinerilor din localitate, acesta îşi doreşte ca biblioteca din comună să funcţioneze în clădirea destinată grădiniţei, acolo unde, în viitorul apropiat, va fi amenajat şi un biblionet: „Dacă grupa zero se va muta la şcoală, atunci voi duce la grădiniţă biblioteca din comună, pentru că trebuie să îmi amenajez un spaţiu şi pentru biblionet, care este necesar şi avem promisiuni că se va realiza săptămâna aceasta”, a concluzionat primarul.
Şcolile au fost reabilitate cu bani din bugetul local
Primarul Ion Ţârvuică se arată nemulţumit şi de faptul că, de mai bine de zece ani nu au mai fost alocate fonduri pentru întreţinerea şi modernizarea şcolilor din localitate. Toate reparaţiile, susţine primarul, au fost suportate din bugetul local, şi aşa destul de sărac: „În privinţa şcolilor, în momentul de faţă se lucrează la igienizări şi reparaţii curente pentru că, din anul 2000 nu s-au mai alocat fonduri de nicăieri pentru şcoala Făureşti, ci am făcut totul doar cu bani din bugetul local. Acum, având şi ei bugetul lor, fac şi ei ce pot dar, după Legea învăţământului, primăriile sunt obligate să susţină reparaţiile curente şi acum. Degeaba au buget, pentru că ne obligă pe noi să le facem reparaţiile curente, să le plătim analizele medicale şi naveta profesorilor. Naveta profesorilor este neplătita de la 1 ianuarie, pentru că nu sunt bani şi chiar le-am spus să nu vină să-mi ceară, pentru că nu pot să plătesc nici măcar salariile”, a mai spus Ţârvuică.
Angajaţii primăriei nu şi-au primit salariile de trei luni
Situaţie dramatică în comuna vâlceană Făureşti. Primarul susţine că aparatul administrativ nu şi-a mai primit salariile din luna iunie, iar primăria are foarte multe datorii. Acest lucru se datorează lipsei de fonduri la bugetul local. Dacă nu se vor găsi soluţii până în luna septembrie, primarul promite că va lua atitudine, ba chiar anunţă de pe acum rezultate foarte slabe la alegerile parlamentare din decembrie 2012: „Avem datorii multe, iar angajaţii primăriei sunt neplătiţi din luna iunie. Restanţele la salariile acestora se ridică la un miliard de lei vechi. Persoanele cu handicap şi însoţitorii acestora sunt neplătite de la 1 ianuarie 2012, sumă ridicându-se şi în acest caz la aproximativ un miliard de lei. „La rectificarea făcută de finanţe ne-au revenit 120 de milioane, când mie îmi trebuie 1,2 miliarde de lei. Aceşti bani înseamnă ca o lună să le plătesc doar viramentele. Nu scrie nicăieri că trebuie să le plătesc eu, le plătesc doar dacă am bani, dacă nu, este de datoria lor să îmi dea”.
Ion Ţârvuică: „Dacă nu voi primi sprijin, USL-ul va lua 5% la Făureşti la alegerile parlamentare”
Ion Ţârvuică este foarte supărat pe atitudinea parlamentarilor din colegiul din care face parte şi comuna Făureşti. În acest sens, primarul Ţârvuică este sătul de promisiuni din partea acestora, iar pentru binele localnicilor spune că este capabil să boicoteze alegerile parlamentare: „Nu am stat la uşile nimănui, nu am tachinat pe nimeni, mi-au dat bani doar dacă au vrut, dar sunt primari din alte localităţi care stau numai la uşa domnului preşedinte, se ceartă, ameninţă, etc. Eu nu am putut să fac aşa ceva. Poate cu ocazia asta înţeleg şi dânşii că şi Făureştiul ar trebui luat în seamă. Dacă nu voi primi sprijin, USL-ul va lua 5% la Făureşti la alegerile parlamentare, dacă nu se realizează cel puţin jumătate din ce am scris eu pe hârtia adresată Consiliului Judeţean. Dacă la alegerile locale a luat peste 80%, la cele parlamentare nu va lua nici 5%”, a spus supărat Ion Ţârvuică. Cea mai mare problemă cu care se confruntă administraţia locală din Făureşti este neplata membrilor biroului electoral şi secţiilor de votare de la alegerile locale. Primarul speră că acest lucru se va rezolva o dată cu rectificarea bugetară din luna septembrie, altfel singura opţiune este blocarea conturilor, deoarece primăria nu are de unde să plătească cei 500 de milioane pe care îi datorează acestor persoane: „Cea mai mare problemă cu care mă confrunt la ora actuală este neplata membrilor Biroului Electoral Comunal şi secţiilor de votare de la alegerile locale. Nu am plătit nici o sumă. La referendum au fost plătiţi de Guvern, nu am avut nici o problemă, dar, în schimb, avem probleme cu neplata la alegerile locale. Sumă se ridică la 500 de milioane de lei vechi. Dacă ar trebui să o plătim doar din bugetul local, nu o vom putea achita şi precis mă vor da în judecată. În mod sigur se va întâmpla acest lucru. M-au înţeles destul, este un drept al dânşilor, iar eu o să fac în aşa fel încât din tot ce încasez la bugetul local, în afară de utilităţile pe care le plătesc să le dau şi dânşilor ceva bani. Asta se va întâmpla în cazul în care nu vom primi aceşti bani de la Consiliul Judeţean. Eu mai aştept puţin, până la următoarea rectificare de buget din septembrie. Dacă ni se vor da bani vom achita suma respectivă, iar dacă nu, n-au decât să mă dea în judecată; eu nu am de unde să plătesc, o să mă judec cu dânşii, o să-mi blocheze conturile şi nu am ce să fac, asta este situaţia”, a declarat Ţârvuică.
Sunteţi aici: Pagina principală // Administraţie
Comuna Fauresti are primarie noua
Postaţi pe: |