Sunteţi aici: Pagina principală // Administraţie

Comuna Daesti, pe fagasul modernizarii

Situată strategic între municipiul Râmnicu Vâlcea şi oraşul Călimăneşti, pe malul stâng al Oltului, comuna Dăeşti se întinde pe o suprafaţă de 3.000 de hectare şi cuprinde în administrare patru sate: Dăeşti, Fedeleşoiu, Sânbotin şi Băbueşti. De pe DN 7 Râmnicu Vâlcea-Sibiu se trece barajul de la Gura Văii şi se merge paralel pe DJ 703 în direcţia Călimăneşti aproximativ un kilometru. Intrând în comuna Dăeşti, îţi poţi bucura vederea cu peisaje mirifice. Activitatea oamenilor de aici este strâns legată de prelucrarea lemnului şi de piscicultură, dar localitatea beneficiază şi de apropierea de municipiul Râmnicu Vâlcea, mulţi dintre dăeşteni având locuri de muncă la Râmnic sau chiar la Călimăneşti.
Primăria Dăeşti are un nou administrator local, ales în urmă cu şase luni, după ce, în ultimele două decenii, soarta cetăţenilor din comună s-a aflat în mâinile unui singur om. În iunie 2012, oamenii au votat schimbarea la Dăeşti şi, de câteva luni, noul primar a pus umărul la treabă pentru dezvoltarea localităţii în fruntea căreia se află prin decizia electorală a cetăţenilor săi.

Şase luni de investiţii
Primarul George Popolan este mulţumit că a reuşit să realizeze chiar mai mult decât şi-a propus pentru cetăţenii din Dăeşti. În numai câteva luni de la preluarea frâielor administraţiei locale, tânărul primar a reuşit o serie de investiţii absolut necesare pentru localnici. A avut în vedere asfaltări de drumuri, reabilitarea şcolilor, modernizarea sediului primăriei, dar şi îngrijirea bisericilor din localitate. În următoarea perioadă, prioritare pe lista primarului liberal vor fi drumurile, dar şi reabilitarea Căminului cultural: „De când am venit la primărie, am reuşit asfaltarea drumului Valea Satului pe o lungime de 700 de metri, în zona Fedeleşoiu, prin fonduri de la bugetul local, la Şcoala cu clasele I-IV din Fedeleşoiu, precum şi la grădiniţa aflată în aceeaşi clădire am schimbat instalaţia electrică în totalitate, am introdus instalaţia termică şi am montat o centrală nouă. În plus, clădirea a fost vopsită cu lavabil atât la interior, cât şi la exterior. Pentru aceste reparaţii am folosit bani de la bugetul local, iar firma primăriei s-a ocupat de această lucrare. În continuare, drumul Brigăzii din satul Fedeleşoiu a fost betonat pe o lungime de 350 de metri şi au fost amenajate rigole de o parte şi de alta.”, a spus primarul George Popolan.
Sediul primăriei a intrat în reabilitare
Primarul liberal Popolan îşi doreşte ca sediul în care funcţionează primăria să fie demn de instituţia pe care o reprezintă, convins fiind de faptul că aparatul administrativ trebuie să aibă toate condiţiile necesare pentru a rezolva problemele cetăţenilor într-un timp cât mai scurt. În 2010, pe când ocupa funcţia de viceprimar, el a început o reabilitare a instalaţiei termice, care nu a fost finalizată decât în momentul în care a revenit la primărie: „La sediul primăriei am reuşit să finalizăm instalaţia termică începută în perioada în care am fost viceprimar, în anul 2010, şi care a rămas în acelaşi stadiu. Am finalizat instalaţia, am cumpărat centrală nouă şi acum funcţionează foarte bine. Continuăm în satul Sânbotin, cu sprijinul deputatului Cristian Buican, căruia îi şi mulţumesc pe această cale. Am reuşit să asfaltăm două drumuri, prin HG 577, unul cu o lungime de 300 de metri, respectiv 500 de metri. În alte trei locuri, cu sprijinul SC Apavil SA, am extins reţeaua de apă, deservind prin aceste trei aducţiuni circa 30 de familii care nu beneficiau de apă curentă. Reţeaua de apă este predată Apavilului, iar luna aceasta aşteptăm să dăm şi reţeaua de canalizare. Am primit promisiuni de la preşedintele ADI APA, deoarece se trece de la Primăria Dăeşti la ADI APA, apoi la SC Apavil SA, şi dorim să-i mulţumim pe această cale domnului preşedinte Ion Cîlea.”, a mai adăugat primarul Popolan.
Liberalul vrea cu orice preţ să se apuce de reabilitarea sediului primăriei, care nu mai poate funcţiona în trei camere, ca în momentul actual: „Chiar dacă ne-am extins puţin jos şi am reuşit să creez câte un spaţiu pentru fiecare compartiment, să pot să le pun la dispoziţie tot ce au nevoie, nu este suficient. Fiecare cetăţean, atunci când vine la primărie, trebuie să fie rezolvat în cel mai scurt timp, iar oamenii din localitate au răspuns pozitiv la aceste eforturi ale noastre şi s-a văzut de fiecare dată reacţia de mulţumire a acestora, ori de câte ori vin aici. Să sperăm că şi pe viitor vom face tot ceea ce ne stă în putinţă să-i mulţumim, de aceea am venit aici, să arăt că se poate şi altfel şi să se vadă cu adevărat schimbarea pe care cetăţenii au făcut-o în iunie 2012.”, a mai afirmat liberalul.
Şcolile, în vizorul primarului
O condiţie esenţială în ceea ce priveşte partea economică a unei localităţi, prin atragerea posibilelor investiţii, o reprezintă aspectul general al localităţii, dar şi starea infrastructurii fizice, care este importantă pentru funcţionarea optimă a civilizaţiei moderne. Pe lângă drumuri, un rol esenţial îl are pentru prim-gospodarul din Dăeşti şi infrastructura din domeniul educaţional. În acest sens, George Popolan va acorda o mai mare importanţă reabilitării şcolilor de pe raza comunei, pentru ca elevii să aibă condiţii optime pentru desfăşurarea activităţii şi să nu mai fie nevoiţi să meargă la oraş pentru a studia. Liberalul îşi doreşte reabilitarea în totalitate a Şcolii cu clasele I-VIII din Dăeşti: „La Şcoala de la Dăeşti am reuşit să facem şi acolo funcţională centrala termică. Totuşi, aceasta nu funcţionează la parametrii normali, dar avem un proiect prin Banca Mondială de Reconstrucţie şi Dezvoltare şi sperăm că vom reuşi să reabilităm în totalitate Şcoala cu clasele I-VIII din Dăeşti. Proiectul este în stadiul de studiu de fezabilitate şi va avea o valoare de circa 200.000 de euro. S-a terminat licitaţia şi la grădiniţa cu două săli de clasă. Aceasta va fi o construcţie nouă, care va fi amplasată în locul şcolii vechi, ce va fi demolată.
Numeroase investiţii în localitate
Pe lângă cele patru drumuri pe care a reuşit să le asfalteze în numai o jumătate de an de la preluarea funcţiei, George Popolan a mai reabilitat încă patru drumuri săteşti: „În continuare, încă patru drumuri săteşti au fost betonate, având o lungime totală de 1.000 de metri, cu rigole pe o singură parte, deoarece drumurile sunt foarte înguste, între 3 şi 4 metri.”. Primarul şi-a propus să le ofere condiţii normale de trăi localnicilor. În acest sens, a făcut toate demersurile necesare pentru a redeschide farmacia din satul Dăeşti, a reabilitat acel punct sanitar, iar începând cu 1 martie se vor deplasa în comună şi cei doi medici de familie câte o dată pe săptămână pentru a asigura îngrijire medicală localnicilor: „Este singurul sat unde nu ajung medicii şi pe această cale doresc să le şi mulţumesc pentru înţelegerea de care au dat dovadă. A existat un efort şi din partea noastră, a administraţiei locale, deoarece am reuşit să mobilăm şi să amenajăm sediul de acolo, am adus un calculator şi un pat de consultaţie, pentru ca medicii să poată desfăşura activitatea.”, a mai adăugat Popolan. Liberalul a ţinut să precizeze că patul de consultaţie va fi achiziţionat luna aceasta, după ce va avea bugetul, pentru ca la începutul lunii martie să fie totul gata şi de Mărţişor să facă o deschidere a acestui punct sanitar.
Canalizarea va fi predată la Apavil SA
Când George Popolan a venit la primărie, canalizarea nu funcţiona la capacitate normală, iar acum, datorită demersurilor sale, aceasta funcţionează în condiţii optime. Primarul speră că, începând cu această lună, canalizarea va fi predată societăţii Apavil, aşa cum s-a întâmplat şi cu alimentarea cu apă: „Canalizarea, în acest moment, este funcţională de aproximativ trei luni, dar, din cauza problemelor care au fost la ADI APA Vâlcea, aceasta nu a fost preluată de Apavil scriptic, dar, din nou, domnul Jianu şi-a făcut treaba, trimiţând ori de câte ori a fost nevoie oameni pentru a asigura mentenanţa şi sperăm că, începând de luna aceasta, va fi preluată oficial de societatea Apavil, şi atunci se vor face şi contracte de branşare.”, a adăugat George Popolan.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.