Din iunie 2012, comuna Pesceana are un nou primar. Ion Vasile a candidat din partea PSD-ului, surclasându-i pe fostul primar, dar şi pe viceprimar, care şi-au dorit un nou mandat în fruntea localităţii. Cei 1.700 de localnici au votat pentru schimbare, şi actualul primar vrea ca promisiunile pe care le-a făcut să devină realitate, iar comuna Pesceana, rămasă cu mult în urma altor localităţi similare, să intre pe făgaşul modernizării. Din păcate, în această comună nu s-au reuşit multe investiţii, iar localnicii nu beneficiază nici măcar de apă curentă sau de drumuri asfaltate. Când a preluat frâiele administraţiei locale, Ion Vasile a ajuns la o primărie care avea conturile blocate şi datorii către diverşi furnizori, dar şi către firme care au realizat lucrări în comună de peste 10 miliarde de lei vechi. Localitatea Pesceana este situată la 27 de kilometri de municipiul Drăgăşani şi 38 de kilometri de Râmnicu Vâlcea, iar din structura sa fac parte satele Pesceana, Cermegeşti, Ursoaia, Lupoaia, Negraia şi Roeşti.
Nouă luni bogate în investiţii
Primarul Ion Vasile este mulţumit că a reuşit să realizeze chiar mai mult decât şi-a propus pentru cetăţenii din Pesceana. În numai câteva luni de la preluarea conducerii administraţiei locale, noul primar a reuşit o serie de investiţii absolut necesare pentru localnici. A avut în vedere reabilitări de drumuri, modernizarea sediului primăriei, dar şi amenajarea în interior a dispensarului din localitate. În următoarea perioadă, prioritare pe lista primarului social-democrat vor fi introducerea alimentării cu apă, asfaltarea drumurilor comunale, dar şi reabilitarea bazei sportive şi a părţii exterioare a dispensarului medical.
Comuna Pesceana va avea 17 kilometri de alimentare cu apă
În viziunea primarului Ion Vasile, prioritare pentru Pesceana sunt întocmirea proiectelor utile şi solicitarea de fonduri de la Guvern şi Uniunea Europeană, acestea reprezentând singura soluţie pentru ca localitatea să se dezvolte la nivelul comunelor învecinate – Scundu, Roeşti şi Şirineasa. „Comunele învecinate au avut primari gospodari şi pricepuţi, care au dorit ca localităţile lor să se dezvolte. Acum dăm şi noi înainte, cu speranţa de a-i prinde din urmă. Pentru a promova proiecte declarate eligibile, primul pas a fost să creăm o echipă foarte bună la primărie. Astfel, în acest moment avem proiectul pentru introducerea reţelei de alimentare cu apă, obiectiv prins pe HG 577 şi declarat eligibil, urmând organizarea licitaţiei în cel mai scurt timp. Proiectul prevede lucrarea la reţeaua de alimentare cu apă potabilă pe o lungime de 17 kilometri în satele Roeşti, Pesceana, Ursoaia şi Lupoaia, valoarea estimată fiind de 618.000 de euro.”, a precizat primarul comunei.
Drumurile comunale vor fi asfaltate
Primarul şi-a propus să le ofere condiţii normale de trai localnicilor. În acest sens, a făcut toate demersurile necesare pentru demararea lucrărilor în vederea continuării asfaltării drumului comunal Negraia-Roeşti pe o lungime de 5,2 kilometri. „Este un proiect depus pe HG 577, pe infrastructură de drumuri comunale, care are continuitate: dintre cei 7 kilometri prinşi în proiect s-au asfaltat doar 2 kilometri. Astfel, în acest moment, demarează lucrarea de continuare a asfaltării drumului comunal din satul Negraia.”, a declarat primarul Ion Vasile. Încă de când a ajuns în funcţie, prioritatea sa au fost drumurile, în special cele forestiere, care nu mai fuseseră amenajate de 25 de ani. Din nefericire, munca sa a fost de prisos, deoarece, imediat după amenajarea acestora, s-au făcut nişte studii în comună pentru descoperirea unor zăcăminte de petrol şi utilajele grele le-au „deranjat” din nou: „Am reuşit să aranjez aceste drumuri care nu mai fuseseră amenajate de 25 de ani, am defrişat drumurile de tarla, le-am pregătit, dar nu am ştiut că vor veni cei de la Prospecţiuni SA şi nu puteam să-i oprim. Au făcut un sondaj pentru gaze naturale şi petrol.”, a mai afirmat primarul.
Sediul primăriei a fost reabilitat
Primarul Ion Vasile îşi doreşte ca sediul în care funcţionează primăria să fie demn de instituţia pe care o reprezintă, convins fiind de faptul că aparatul administrativ trebuie să aibă toate condiţiile necesare pentru a rezolva problemele cetăţenilor într-un timp cât mai scurt. În acest sens, a recurs la câteva modificări în ceea ce priveşte amenajarea birourilor, igienizarea acestora, dar şi reabilitarea centralei termice care nu funcţiona la capacitate normală. Pe viitor, îşi doreşte chiar şi o reabilitare mai amănunţită, dar şi achiziţionarea unei centrale termice noi: „Am reabilitat şi primăria, chiar când am venit în funcţia de primar. Nu aveam apă curentă, grupuri sanitare, nu aveam căldură, făceam focul cu lemne, iar sobele erau foarte vechi. Eu am considerat că, în momentul în care te ridici cu pretenţii la salariaţi, trebuie mai întâi să le oferi condiţii. Am reabilitat centrala, am introdus apa, am igienizat întreaga primărie, am pus faianţă, parchet şi geamuri termopan. Am reuşit, datorită personalului din primărie, să aranjăm clădirea în care funcţionăm, am cumpărat materiale şi ne-am apucat de treabă.”, a precizat primarul. Social-democratul a ţinut să specifice faptul că lucrările pentru partea sanitară s-au făcut cu ajutorul unei firme înţelegătoare în privinţa părţii financiare şi că, pe viitor, îşi doreşte şi reabilitarea exterioară a clădirii: „Nu au fost valori mari, deoarece noi încercam pe cât posibil să drămuim banul public. Am mutat şi birourile aşa cum erau cu mulţi ani în urmă. Mai dorim să amenajăm şi partea exterioară, în primul rând, acoperişul. De asemenea, intenţionăm să mai cumpărăm încă o centrală, mai performantă.”, a concluzionat primarul din Pesceana. Tot cu fonduri proprii, aleşii locali au reuşit să reabiliteze biblioteca din localitate şi să acceseze programul Biblionet. Astfel, în cel mai scurt timp, copiii din comună vor putea avea acces după orele de curs la internet: „Am reabilitat şi biblioteca din comună, care arăta deplorabil, cădeau tavanele. Am accesat acel proiect, Biblionet, şi acum aşteptăm să ne vină calculatoarele. Cred că până la vară le vom primi. Reabilitarea a fost făcută cu bani de la bugetul local: am cumpărat materiale şi, cu oamenii de la ajutorul social, am reuşit să reparăm şi biblioteca.”, a mai spus Ion Vasile.
Dispensarul uman va fi reparat în exterior
• Clădirea a fost amenajată în interior, urmând ca, până la sfârşitul anului, să fie reabilitată şi pe exterior
Un obiectiv important realizat în comuna Pesceana de noul primar Ion Vasile este tocmai reabilitarea interioară a dispensarului uman, care nu mai fusese reparat din 1973: „Un lucru bun pe care am reuşit să-l realizăm în comună este reabilitarea dispensarul medical, unde avem farmacie şi cabinet stomatologic. Dispensarul l-am făcut cu fonduri proprii, cu 12.000 de euro, am pus termopane şi am amenajat grupuri sanitare în interior. Anul acesta, după ce vom aproba bugetul, vom reabilita şi exteriorul. Clădirea nu a mai fost reparată din anul 1973, de când a fost construită. Chiar am avut şi aprecierile medicului de familie de acolo, care este foarte mulţumit de investiţia făcută. Pentru exterior dorim reabilitarea acoperişului, izolarea termică şi să amenajăm parcul din faţa acestuia, deoarece este poziţionat foarte frumos, printre brazi.”, a precizat primarul.