Chiar dacă este greu de crezut că mai există comune care nu oferă nici măcar condiţii minime de trăi, iată că o localitate din nordul judeţului, poarta de intrare în Vâlcea dinspre Ardeal, se prezintă într-o astfel de situaţie critică. Oamenii care populează această zonă de munte nu beneficiază decât de sistem de alimentare cu apă: „Alimentarea cu apă în comună este rezolvată, problema o constituie acum canalizarea şi drumurile, deoarece în Câineni nu s-a turnat nici măcar un metru de asfalt, până în prezent. Eu mi-am arătat de nenumărate ori nemulţumirea, mai ales faţă de conducerea judeţului, că nu şi-au manifestat nici un fel de interes faţă de zona de nord a judeţului, în special faţă de comuna Câineni.”, a mai spus primarul.
Serviciul de salubrizare a comunei, o mare realizare
Ion Nicolae a venit la cârma administraţiei locale în anul 2008, convins fiind că va putea realiza multe obiective menite să îmbunătăţească viaţa consătenilor. S-a izbit însă de numeroase probleme, pe care a încercat să le rezolve. Prioritatea sa la momentul respectiv a fost aducerea unui serviciu de salubrizare pentru curăţirea comunei. Liberalul consideră acest demers ca fiind o mare realizare, deoarece aspectul comunei s-a schimbat radical din acel moment: «Cea mai importantă realizare este aducerea unui serviciu de salubrizare, a unei firme din Sibiu, cu care am încheiat contracte de salubrizare. Ne confruntăm cu o problemă foarte gravă, aceea a gunoaielor. Primăria comunei Câineni făcea parte dintr-un proiect iniţiat de Primăria Brezoi din anul 2007. Văzând că nu s-a făcut absolut nimic, am fost nevoit să apelez la cetăţeni, deoarece eu nu puteam să închei alt contract, dar cetăţenii m-au înţeles şi au făcut contracte cu o altă firmă de salubrizare din Sibiu. Eu consider că acest lucru a fost o mare realizare a noastră. Eram verificaţi foarte des de cei de la Direcţia de Ape, de Garda de Mediu, am primit chiar şi amenzi, dar acum am rezolvat problema.”, a spus primarul comunei Câineni.
Şi în privinţa aparatului administrativ, lucrurile erau destul de dificile: «În vara anului 2008, când am venit la primărie, nu am găsit un colectiv unit, am găsit chiar trei tabere. Dorinţa mea a fost şi este să am un colectiv unit, pentru că altfel nu poţi avea rezultate bune.”, a mai menţionat Nicolae.
Un proiect cu probleme: alimentarea cu apă
Când a devenit primar, Ion Nicolae a găsit un proiect de introducere a alimentării cu apă în plină desfăşurare. Deşi se desfăşura într-un mod lent, lucrarea era plătită în proporţie de 95%: «Am găsit depus un singur proiect, pe Ordonanţa 7, cea cu alimentarea cu apă. În 2008, când m-am instalat eu în funcţie, lucrarea era făcută în proporţie de 30%, dar era plătită 95%.”, a mai spus Nicolae. Primarul regretă că, de-a lungul timpului, nu s-a pus mai mult accent din partea conducerii judeţului pentru comuna Câineni: „Păcat de comuna noastră, pentru că este una de 2700 de locuitori, o localitate de luat în seamă. În nordul judeţului este, practic, poarta de intrare în Vâlcea, dinspre Ardeal, iar diferenţa se vede cu ochiul liber, din păcate. Încercăm totuşi să schimbăm faţa localităţii, dar, pentru acest lucru, avem nevoie de sprijin, mai ales de la judeţ.”, a mai adăugat liberalul.
Căminele culturale, în atenţia primarului
În pofida perioadei dificile prin care trece întreaga ţară, dar mai ales comuna pe care o reprezintă, liberalul Ion Nicolae s-a străduit să ducă la îndeplinire câteva obiective. În cei patru ani de mandat, a reuşit modernizarea celor două Cămine culturale din Câinenii Mari şi Câinenii Mici, iar pentru cel din Grebleşti a întocmit un proiect: „Cu toată criza asta, am reuşit să depunem un proiect pentru reabilitarea Căminului cultural Grebleşti, care a fost acceptat şi aşteptăm finanţare. Proiectul este depus prin Ministerul Dezvoltării Rurale şi Turismului, Compania Naţională de Investiţii. A fost declarat eligibil şi acum speram ca noul Guvern să ia în calcul şi aceste proiecte. Reabilitările la celelalte două cămine culturale le-am făcut din buget propriu. Căminul cultural din Câinenii Mici ne-a costat în jur de 2 miliarde de lei vechi, iar cel din Câinenii Mari 1,4 miliarde de lei vechi.”, a mai adăugat Nicolae. Pentru obiectivul din Câinenii Mici, primarul a mai precizat că a primit o tranşă de 50.000 de lei de la Consiliul Judeţean, chiar în momentul în care nu mai putea să achite cheltuielile care au fost necesare pentru finalizarea obiectivului respectiv.
Ion Nicolae: „Am ales PNL datorită promisiunilor făcute de domnul Buican”
Primarul comunei Câineni a fost nevoit să ia administraţia locală aproape de la zero, pentru că, în decursul ultimilor ani, nu s-au realizat prea multe lucruri în zonă, dar nu a fost sprijinit de partidul pe care l-a reprezentat în primul mandat, 2008-2012, deşi acesta se află la putere. După patru ani de mandat, a tras linie şi a realizat că nu a reuşit să facă nimic cu sprijinul partidului pentru comunitatea sa. Tocmai din acest motiv, înainte de alegerile locale din anul 2012, Ion Nicolae a trecut la unul dintre partidele de guvernământ, cu speranţa că va fi ajutat să facă ceva pentru consăteni. A ales PNL, la insistenţele preşedintelui partidului, Cristian Buican, deputat pe Colegiul Nord şi originar din Ţara Loviştei, care i-a promis că îl va sprijini să ducă la bun sfârşit proiectele care nu au putut fi finanţate în mandatul trecut: „Supărarea mea, pe lângă faptul că am muncit foarte mult la aceste proiecte şi că am făcut parte dintr-un Guvern aflat la putere, a fost că, la momentul respectiv, nu am reuşit să realizez absolut nimic. Acesta a fost şi motivul pentru care am părăsit PDL. Nu a fost vorba de motive personale, ci am făcut-o doar în interesul comunităţii. Era normal să trag linie după patru ani de activitate şi să mă întreb dacă sunt mulţumit de sprijinul acordat, ce mi-am propus şi ce am reuşit să realizez şi dacă este cazul să mă complac în situaţia aceasta. Am refuzat să rămân în PDL şi am trecut la PNL, datorită promisiunilor care mi s-au făcut de către preşedintele partidului, Cristian Buican, care reprezintă zona de nord. M-am gândit că poate aşa îşi va îndrepta şi dânsul atenţia către zona aceasta, care efectiv nu a fost băgată în seamă de conducerea judeţului. Sunt vorbe pe care i le-am spus şi domnului preşedinte al Consiliului Judeţean, Ion Cîlea, şi dânsul a recunoscut că este adevărat. Domnul Cîlea s-a ocupat mai mult de zona de sud a judeţului, despre care ştim că are culoarea roşie, dar acum avem promisiunea că îşi va îndrepta atenţia şi înspre zona de nord.”, a spus primarul. Înainte de alegerile din iunie 2012, faptul că nu a fost sprijinit de PDL, deşi s-a aflat la guvernare, a determinat întreaga echipă să treacă la PNL: „Acest lucru ne-a determinat pe toţi, de la primar, viceprimar şi până la consilieri să trecem la PNL. Acum, toţi reprezentăm USL.”, a specificat alesul liberal.
Numeroase obiective turistice
Datorită aşezării există numeroase obiective turistice în zonă care ar avantaja dezvoltarea comunei Câineni. Este vorba de Masivul Cozia, Defileul Oltului, dar şi staţiunea Călimăneşti-Căciulata, una dintre cele mai frumoase regiuni balneare din ţară. Toate acestea se află în vecinătatea comunei Câineni. De asemenea, pe teritoriul localităţii se află numeroase locaşuri de cult. Bisericile, în număr de şase, sunt monumente istorice şi arhitectonice cu caracter religios; câte două biserici în Câinenii Mici şi Grebleşti şi câte o biserică în Câinenii Mari şi Robeşti: „Unele dintre aceste monumente, mai exact două biserici, se află chiar pe lista A, este vorba despre bisericile din Câinenii Mici, Biserica Sfinţii Voievozi Mihail şi Gavriil şi Biserica Sfântul Nicolae, care sunt declarate monumente istorice. S-a făcut deja restaurarea picturii în cea din Câinenii Mici. Am şi sprijinit acest locaş, unde am construit o anexă a bisericii şi am reuşit să băgăm şi căldură în interior. Am ţinut cont de faptul că la biserică merg două categorii de persoane: copiii şi bătrânii. Mai avem un monument în Câinenii Mari, plus un altul la Râul Vadului, respectiv cimitirul foştilor ostaşi căzuţi în timpul războiului.”, a spus primarul. Comuna Câineni este aşezată în nordul judeţului Vâlcea, la poalele sud-vestice ale Munţilor Făgăraş şi cele sud-estice ale Munţilor Lotrului, pe cursul mijlociu al Oltului. Câineniul este nu doar cea mai nordică localitate a judeţului, ci şi cea care marchează limita nordică a Ţării Loviştei.