Sunteţi aici: Pagina principală // Administraţie

Comuna beneficiaza de apa potabila

CENTRUL COM COSTESTIPrimarul a mai precizat că reţeaua de alimentare cu apă acoperă în procent 98% gospodăriile din zonă. Astfel, pentru a închide întreaga reţea, ultimul proiect pe care primarul l-a demarat a fost în satul Bistriţa, pe o lungime de 14 kilometri, cu fonduri guvernamentale, acesta vizând construirea unui bazin pentru apă, două staţii de pompare şi reabilitarea sursei de apă din statul Pietreni: „Pentru această extindere am primit toţi banii, până la ultimul leu şi, în principiu, proiectul este finalizat. Ar mai fi nevoie de mici extinderi, în satul Bistriţa, pe o  lungime de un kilometru, dar această mică extindere se va face cu bani din bugetul local. În acest fel am încheia întreaga reţea de apă din localitate. Mi-aş dori, totuşi, să  întocmesc un proiect de reabilitare a reţelei de apă în satul Costeşti, pentru că vechea reţea este din anul 2007”, mai spune primarul.

Toma Peştereanu: „Nu voi preda sistemul de apă Apavilului”

Costeştiul este una dintre puţinele localităţi care beneficiază de apă şi canalizare la costul de numai 0,90 lei metrul cub. Primarul a precizat că sistemul de apă şi canalizare nu pune probleme de administrare, nefiind de acord cu predarea reţelei către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară APA Vâlcea: „Reţeaua de alimentare cu apă din localitate este extinsă în toate satele. Nu l-am dat până acum Apavilului şi nici nu îl vom preda, pentru că apa vine prin cădere, iar sistemul nu pune probleme. Avem inclusiv staţie de clorinare, iar, cu personalul pe care-l avem, ne descurcăm în privinţa administrării. La Costeşti, metrul cub de apă costă 0,90 lei şi nu sunt de acord ca Apavil să-mi impună preţul de opt lei metrul cub. Dacă ar fi aşa, nu aş mai putea avea pace cu nici un cetăţean, fie el şi rudă cu mine. Pentru acest proiect s-a muncit, toată lumea de aici a muncit. Dacă nu vom găsi o cale de înţelegere, voi ieşi din acea asociaţie. Nu pot accepta să pun acest preţ, când apa vine la noi prin cădere. Suntem înscrişi în ADI Apa Vâlcea, dar nu suntem prinşi cu lucrări, şi nici nu am pretenţii. Însă, de anul viitor, conform legislaţiei care a apărut, suntem obligaţi să înfiinţăm pe lângă primărie o societate comercială cu personalitate juridică, subordonată Consiliului Local. Astfel, conform noii Hotărâri de Guvern, timp de şase luni suntem obligaţi să înfiinţăm un SRL, sau vom fi obligaţi să predăm sistemul către Apavil. Vom înfiinţa acest SRL, iar personalul angajat, care face aceste servicii, va fi transferat, pentru a-şi desfăşura activitatea în cadrul acestei societăţi. În prezent, pentru susţinerea integrală a acestui serviciu, o parte dintre cheltuieli sunt acoperite din bugetul local. O dată cu înfiinţarea acestei societăţi nu voi mai putea face acest lucru, obligatoriu va trebui să se autofinanţeze. Deci, indiferent de situaţie, nu voi accepta niciodată să dau acest sistem în administrare către Apavil, pentru că este un sistem uşor de întreţinut, apa vine prin cădere. În afară de faptul că intervenim acolo unde se mai sparge câte ceva, şi asta foarte rar, nu facem mare lucru pentru el. Poate că anul viitor vom mări puţin preţul, la 1,5 lei, dar, una peste alta, întreaga localitate are conductă nouă, cu garanţie de peste 50 de ani. Doar pe mici porţiuni există ţeavă veche care va fi înlocuită”, a apreciat primarul social-democrat Toma Peştereanu.

Gospodăriile din Costeşti, iluminate cu lămpi economice

Toma Peştereanu, ne-a relatat că plăteşte în prezent facturi de electricitate cu o valoare foarte mare, numai pentru iluminatul stradal. Este un cost foarte mare, care grevează dezvoltarea comunei. Drept urmare, administraţia locală vrea să demareze un proiect pentru schimbarea întregului sistem de iluminat public local, înlocuind clasicele lămpi cu cele economice. În consecinţă, conducerea primăriei s-a orientat spre soluţii menite să reducă facturile pe care le plăteşte. Pornind de la aceste considerente, primăria vrea ca fiecare stâlp de iluminat public să aibă o lampă economică. Astfel, Consiliul Local Costeşti a aprobat reabilitarea şi eficientizarea sistemului de iluminat public al comunei care constă în schimbarea a 419 lămpi cu leduri, un proiect cu finanţare din bugetul local, care se va derula pe o perioadă de 5 ani. Potrivit primarului, proiectul va începe de luna viitoare, când demarează acţiunea de schimbare a becurilor de 200 de waţi cu lămpi de 35 de waţi, care au un consum mediu de 40% pe an: „Scădem în acest fel 40% din consumul de energie, plus faptul că, în fiecare an, tot ceea ce însemnă service, în care intră inclusiv schimbarea becurilor, va duce la o economie de 200 de milioane anual. Cu vechile becuri am schimbat de la Sfânta Maria şi până acum peste 50 de becuri şi mi s-a luat, aşa ceva nu este posibil. În prezent am pus, de probă, 10 lămpi economice şi, de săptămâna viitoare, ne apucăm de treabă. În această situaţie, ne vom permite să lăsăm iluminatul stradal pe întreaga perioadă a nopţii, pentru că îmi convine. O astfel de lucrare am văzut şi în localitatea Novaci, şi mi-a plăcut. Astfel, în loc să plătesc 600 de milioane de lei vechi factura pentru curent, mai bine plătesc 200 de milioane, iar, cei 400, pe care îi economisesc, dau bani pentru lucrare şi pentru montarea becurilor. Dacă rămân 200 de milioane de lei vechi anual, sunt bani cu care pot finanţa lucrare şi, în 5 ani, investiţia se poate amortiza”, a mai precizat primarul.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.