Sunteţi aici: Pagina principală // Actualitate

Comuna a ramas in urma localitatilor vecine

primariaDupă aproape doi ani de la preluarea funcţiei de primar, Nicolae Văduva se declară nemulţumit de realizările îndeplinite pentru cetăţenii din comuna Măciuca. Liberalul şi-ar fi dorit să ducă localitatea pe făgaşul modernizării mult mai rapid, dar, cu greu, lucrurile încep să se aşeze şi pentru comunitatea din Măciuca. În momentul în care a devenit primar, Nicolae Văduva s-a izbit de numeroase probleme administrative, de la datorii către anumiţi furnizori şi până la lipsa de fonduri sau proiecte care să vizeze dezvoltarea comunei Măciuca. Deşi este greu de crezut că, în timpurile noastre, mai sunt comune unde nu există nici măcar un metru de alimentare cu apă, am descoperit o localitate care se confruntă cu această situaţie. În comuna Măciuca, lucrurile au trebuit luate de la zero de noul primar. Comuna este situată la aproximativ 15 kilometri de oraşul Bălceşti şi are în componenţă nouă sate, cum ar fi Oveselu, centrul comunal, Bocşa, Botorani, Ciocănari, Măciuceni, Măldăreşti, Popeşti, Ştefăneşti şi Zăvoieni.
Primarul Nicolae Văduva a ajuns în fruntea administraţiei locale pentru prima dată în luna iunie 2012, nemulţumit fiind de felul cum au decurs lucrurile în comuna sa natală. A vrut să-şi demonstreze capacităţile de întreprinzător şi să conducă demn destinele a peste 2.000 de oameni. Într-o perioadă scurtă de la preluarea administrării locale, primarul liberal a reuşit o serie de investiţii absolut necesare pentru comună. A avut în vedere asfaltări de drumuri, iar reţeaua de alimentare cu apă, care are 19 kilometri lungime, proiectată şi scoasă la licitaţie de acesta, va asigura alimentarea a 60% dintre locuinţele comunei. Totuşi, nemulţumirea primarului este mare, deoarece proiectele pe care şi le doreşte sunt sufocate de Ordonanţa 28.
Nicolae Văduva s-a angajat în două proiecte mari: alimentare cu apă şi asfaltarea unor drumuri comunale

Lucrurile încep să se aşeze şi pentru comuna Măciuca, pe care noul primar doreşte să o transpună pe făgaşul modernizării. În cei aproape doi ani de la preluarea mandatului, primarul şi-a prioritizat investiţiile şi a considerat necesar ca localitatea în fruntea căreia a fost pus prin decizia electorală a consătenilor să beneficieze în cel mai scurt timp de alimentare cu apă şi de drumuri de interes local asfaltate. Măciuca era printre puţinele localităţi care, până în prezent, nu accesase fondurile necesare pentru realizarea reţelei de alimentare cu apă potabilă. Primarul, împreună cu aparatul administrativ al primăriei s-au pus pe treabă şi au întocmit proiecte care să vizeze aceste două obiective.
Bilanţul investiţiilor este sub aşteptări
Este clar că bilanţul investiţiilor executate în cei aproape doi ani la Măciuca este sub aşteptări. Primarul dă vina pe Guvern, care alocă prin Ordonanţa 28 prea puţine fonduri pentru executarea proiectelor. În anul 2013, pentru cele două proiecte mari pe care le are în derulare, primarul liberal Văduva nu a primit decât două miliarde de lei vechi: „Anul 2013 a fost cel mai sărac, un an al speranţelor, pe care le-am primit de la clasa politică. Noi nu am primit mai nimic de la Consiliul Judeţean, doar două miliarde de lei. Având două proiecte foarte mari pe Ordonanţa 28, care totalizează 120 de miliarde, ce să fac cu două miliarde? A trebuit să mai completăm şi din bugetul local, să renunţăm la alte investiţii şi sunt dezamăgit atât de cei care ne-au promis multe, cât şi de ceea ce se întâmplă în ţară. Avem parte de o guvernare foarte slabă.”, spune, dezamăgit, primarul Văduva.
Un singur drum comunal asfaltat
Potrivit spuselor primarului liberal, situaţia de la nivelul comunei în privinţa drumurilor este precară: „Avem foarte puţine drumuri asfaltate, unul singur, prin proiectul SAPARD. La începutul mandatului meu am preluat un proiect de pietruire a drumurilor, prin care toate străzile săteşti au fost pietruite, un proiect pe care l-am definitivat în 2012. Nu mai avem drumuri cu probleme majore.”, a mai afirmat Nicolae Văduva. Acesta spune că drumurile de tarla vor fi reabilitate cu bani de la bugetul local: „Cu bani de la bugetul local dorim să amenajăm două drumuri de tarla, care sunt absolut necesare, măcar să le pietruim. În primul rând, avem drumul Zăvoieni – Garda de pompieri, care, fiind modernizat, ar uşura şi accesul către subunitatea de pompieri care deserveşte şapte comune. Acest drum ar scurta cu 15 kilometri distanţa către comunele Stăneşti, Lădeşti etc. Al doilea drum ar fi Ciocănari – Popeşti. L-am studiat împreună cu consilierii şi am considerat că este necesară şi reabilitarea acestuia: este drumul care face legătura între Valea Mare, Bălceşti şi Botorani. Acest drum, pe alocuri, a fost afectat de alunecările de teren şi necesită amenajare. Însumat, cele două drumuri au împreună 4 kilometri care trebuie reabilitaţi.

Investiţii mărunte, realizate cu bani de la bugetul local
Primarul Nicolae Văduva povesteşte că au trecut aproape doi ani de când a fost ales şi nu a reuşit să realizeze mai nimic din proiectele majore pe care le are. A avut în vedere şi reparaţii curente la dispensarul medical, la şcoli, dar şi în ceea ce priveşte pietruirea unor drumuri: „Am foarte puţine puncte pe care le-am atins. În afara acestor două proiecte depuse pe Ordonanţa 28, introducerea reţelei de apă potabilă şi infrastructura, am încercat să avem grijă de ceea ce se întâmplă cu şcolile din Măciuca, adică să le asigurăm copiilor condiţiile necesare, atât cât se poate. La dispensarul uman am făcut mici reparaţii, am renovat două cabinete, construind în interior sobe, şi am montat parchetul. Tot în această perioadă am mai pietruit trei kilometri de uliţe, dar acestea sunt lucrări mărunte, faţă de proiectele mari pe care le-am vizat. Nu mă pot lăuda cu lucruri mari, am realizat ceea ce ar trebui să facă un primar. Comunitatea vrea, în primul rând, apă şi asfalt. Am ajuns în secolul al XXI-lea să luăm apă din fântânile de mal, care nu au aviz alimentar, deci nu avem certitudinea că apa este potabilă. Nu vreau funcţia de primar de drag, am acceptat să candidez cu speranţa că voi face ceva în comuna în care m-am născut.”, a mai declarat liberalul.
Nicolae Văduva: „Sperăm ca, în 2014, să ne vină mai mulţi bani de la Guvern”
Primarul Văduva se arată, cu toate acestea, încrezător în ceea ce priveşte anul 2014: „Avem 15 kilometri de asfalt, din care am realizat numai trei kilometri, doar primul covor asfaltic, şi 19 kilometri de alimentare cu apă, din care numai cu fonduri locale am reuşit să introducem doi kilometri de conductă. Acum am mai aprovizionat încă doi kilometri de conductă şi, imediat ce vremea ne va permite, vom începe săpăturile. Am achitat proiectarea, care a costat 900 de milioane, şi am mai plătit câteva sute de milioane din bugetul local. În prezent, avem datorii la alimentarea cu apă de 1,5 miliarde de lei vechi. Vom continua, în limita posibilităţilor, să mai facem lucrări din bugetul local. Sperăm ca, în 2014, să ne vină mai mulţi bani de la Guvern, această ordonanţă a fost mai mult o amăgire. Trebuiau să ne spună să facem proiecte mai mici, dacă nu aveau posibilitatea să le finanţeze. În felul acesta, noi ne-am încurcat cu constructorii şi am plătit proiectări degeaba. Pentru asfalt am avut noroc, pentru că am mai făcut câteva compensări la sfârşit de an, cu TVA-ul. Şi către RAJDP mai avem datorii de două miliarde.”, a mai spus liberalul.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.