Patrimoniul staţiunii Băile Govora a fost reîntregit, în ultimii ani, cu câteva clădiri foarte importante, în contextul în care absolut toate imobilele, în afară de primărie, fuseseră retrocedate sau vândute, astfel încât, iniţial, primăria nu avea în ce să investească la nivelul localităţii. „Puţină lume ştie că, la nivelul anului 2000, atunci când am devenit primar, primăria nu avea nici un fel de patrimoniu în care să investească. Totul s-a vândut, totul s-a înstrăinat, s-a retrocedat, iar la vremea actuală mă pot mândri cu introducerea în patrimoniul oraşului a unor clădiri şi terenuri.”, spune primarul Mateescu.
„Primarul recuperator” Mateescu a întregit patrimoniul localităţii
Pentru eforturile sale de a introduce în patrimoniul localităţii mai multe clădiri şi terenuri, primarul staţiunii Băile Govora a fost poreclit de unii dintre localnici chiar „primarul recuperator”. Acesta a obţinut pentru administraţia locală cinematograful, dar şi creşa şi terenul aferent, unde a început în prezent construcţia unui bloc ANL, dar şi alte imobile şi terenuri. „Am recuperat zone din parc, am recuperat lângă sediul pompierilor 4000 de metri pătraţi şi trei clădiri, unde acum se construiesc blocurile pentru chiriaşii evacuaţi, am recuperat Vila Iliescu şi terenul aferent, cinematograful, pentru care era o luptă surdă. Toate acestea le-am recuperat printr-o luptă grea, de ani de zile, din dorinţa de a putea investi. Constatasem, la momentul anilor 2000-2001, că sunt primar de decor, un primar care nu are ce să investească, decât să aibă grijă de străzi. Acum, ne putem mândri că avem în patrimoniul oraşului destule clădiri importante, şi lucrurile nu se vor opri aici: voi mai aduce în patrimoniul staţiunii şi alte clădiri, pentru că trebuie să se dezvolte.”, afirmă Mihai Mateescu.
Cinematograful, în reabilitare
Cinematograful din Băile Govora a reintrat în patrimoniul oraşului în luna mai 2010, după ce a fost încheiat un protocol de predare-primire între Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor „Româniafilm” şi Consiliul Local Băile Govora, prin care Cinematograful „Parc” a reintrat în patrimoniul staţiunii. Clădirea, având o valoare inestimabilă, a fost abandonată de statul român în 1994, iar primarul Mihai Mateescu a iniţiat demersuri pentru a trece edificiul în administrarea oraşului. Ministerul Culturii a înţeles situaţia şi a acceptat cererea, iar Parlamentul a adoptat chiar o lege care a facilitat salvarea cinematografului. Clădirea a fost construită între 1928 şi 1929 în stil eclectic, fiind proiectată de prima femeie arhitect din Europa, Virginia Andreescu Haret. De-a lungul timpului, aceasta a fost folosită ca sală de spectacole, cinematograf şi cazino. Din 1995 până în prezent, cinematograful a fost închis, hoţii furând şi devastând bunurile aflate în edificiu. Din cinematograf lipsesc o parte din scaune, ţevile, instalaţia electrică şi cea sanitară, iar ecranul a fost distrus. Deşi se găseşte pe lista clădirilor de patrimoniu ale Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, cinematograful din oraşul Govora nu a intrat nici măcar în programul de conservare.
Primarul staţiunii Băile Govora a luat în serios Legea 303/2008 şi comunicările instituţiilor statului, inclusiv adresa RADEF „România Film”, şi a făcut deja demersuri pentru obţinerea unor fonduri necesare reabilitării clădirii de patrimoniu. Astfel, cinematograful a fost introdus în Teledonul cu titlul „Restaurare”, organizat de TVR 1 la data de 11 octombrie 2009. Administraţia din Băile Govora a luat atunci în considerare depunerea unui proiect pentru reabilitarea clădirii monument de patrimoniu pe fonduri europene, prin pe Axa Prioritară 5 – Domeniul major de intervenţie 5.1. sau includerea acesteia în Programul Naţional pentru Aşezăminte Culturale din mediul rural şi mic urban. „Cu cinematograful am ajuns la Curtea Constituţională pentru a-l recupera. Nu am cum să vă spun cum m-am chinuit să ajungă în patrimoniul oraşului. Cinematograful intră şi el în reabilitare pe Axa 5.3. El a fost gândit ca şi cinematograf. Are teatru, o acustică superbă, aşa că închipuiţi-vă cum ar fi arătat când făcea Obadă acolo mici şi bere.”, spune primarul Mateescu.
Lupta cu firma Obadă, câştigată de primărie
Clădirea de patrimoniu în care a funcţionat pe vremuri cinematograful Parc din Băile Govora fusese trecută la un moment dat „din pix” în administrarea unui concesionar – surpriză: firma de transport Obadă Trans. Conform contractului, concesionarul poate face chiar şi discotecă în clădirea respectivă.
Primarul Mihai Mateescu a depus în anul 2003 prima adresa la Ministerul Culturii şi Cultelor, prin care cerea să primească în administrare şi exploatare cinematograful. Primul răspuns a venit abia după cinci ani. La data de 25 aprilie 2008, ministrul Adrian Iorgulescu îl asigură în scris pe Mateescu de susţinerea şi colaborarea ministerului: „Ministerul Culturii şi Cultelor şi-a asumat implementarea Programului prioritar naţional pentru finalizarea lucrărilor de construcţie a aşezămintelor culturale din mediul rural şi urban, finanţat de Fondul Naţional de Dezvoltare. Secretariatul tehnic al Programului şi Comisia de evaluare şi selecţie va trimite Companiei Naţionale de Investiţii şi Ministerului Dezvoltării dosarele aprobate spre finanţare, pentru începerea procedurilor de contractare şi implementare a acestor obiective”. Un an mai târziu, la 15 ianuarie 2009, Consiliul Judeţean Vâlcea comunica Primăriei oraşului Băile Govora că a fost adoptată în Parlamentul României Legea 303/2008. Potrivit actului normativ, sălile de spectacol cinematografic aflate în domeniul privat al statului şi în administrarea RADEF „România Film” împreună cu terenurile şi bunurile aferente trec în domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale locale şi în administrarea consiliilor locale ale acestora. O dată cu transferul imobilelor, Consiliul Local Govora trebuia să preia activul şi pasivul aferent fiecărei săli de cinematograf, având obligaţia ca, în termen de patru ani, să asigure investiţiile necesare reabilitării, dotării şi modernizării cinematografului. De asemenea, se interzicea administraţiei trecerea clădirii preluate în baza Legilor 303/2008 şi 328/2006 din domeniul public în domeniul privat al localităţii. La această stare de fapt a contribuit şi OUG 7/2008. În urma adoptării cadrului legislativ necesar rezolvării cererii Primăriei Govora, RADEF „România Film” trimite, la data de 25 februarie 2009, o adresă primarului Mihai Mateescu, prin care confirma conformarea dispoziţiilor ministerului de resort. „Conform Legii 303/2008, publicată în MO nr. 894/30.12.2008, punerea în aplicare a dispoziţiilor se va face în baza unui protocol încheiat între primarul unităţii administrativ-teritoriale beneficiare şi reprezentantul mandatat de RADEF „România Film”, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a legii.”, informează RADEF. Invocând lipsa precizărilor cu privire la costurile transferurilor, RADEF a stabilit un calendar de predare care se întinde pe şase luni: „Pentru ca Regia să poată îndeplini în condiţii optime transferul, am stabilit un calendar de predare pe o perioadă de şase luni. Conform calendarului, operaţiunea de predare se va putea desfăşura în luna martie (n.r. anul 2009). Urmează să vă comunicăm data exactă când reprezentanţii noştri se vor deplasa în Băile Govora pentru predarea efectivă a sălii.”, se menţionează în adresa semnată de directorul general al RADEF, Maxim Meca.