Sunteţi aici: Pagina principală // Actualitate

Cinematograful, in reabilitare

cinematografCinematograful din Băile Govora a reintrat în patrimoniul oraşului în luna mai 2010, după ce a fost încheiat un protocol de predare-primire între Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor „Româniafilm” şi Consiliul Local Băile Govora, prin care Cinematograful „Parc” a reintrat în patrimoniul staţiunii. Clădirea, având o valoare inestimabilă, a fost abandonată de statul român în 1994, iar primarul Mihai Mateescu a iniţiat demersuri pentru a trece edificiul în administrarea oraşului. Ministerul Culturii a înţeles situaţia şi a acceptat cererea, iar Parlamentul a adoptat chiar o lege care a facilitat salvarea cinematografului. Clădirea a fost construită între 1928 şi 1929 în stil eclectic, fiind proiectată de prima femeie-arhitect din Europa, Virginia Andreescu Haret. De-a lungul timpului, aceasta a fost folosită ca sală de spectacole, cinematograf şi cazino. Din 1995 şi până în prezent, cinematograful a fost închis, hoţii furând şi devastând bunurile aflate în edificiu. Deşi se găseşte pe lista clădirilor de patrimoniu ale Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, cinematograful din oraşul Govora nu a intrat nici măcar în programul de conservare. În primăvara anului 2010, imobilul a trecut în proprietatea Consiliului Local al oraşului, intrând într-o avansată stare de degradare, fapt care a determinat administraţia publică locală să includă edificiul în cadrul unui proiect finanţat de statul român, pentru amenajarea unui centru cultural al staţiunii. Administraţia din Băile Govora a luat atunci în considerare şi depunerea unui proiect pentru reabilitarea clădirii-monument de patrimoniu cu fonduri europene, prin pe Axa Prioritară 5 – Domeniul major de intervenţie 5.1., sau includerea acesteia în Programul Naţional pentru Aşezăminte Culturale din mediul rural şi mic urban. „Cu cinematograful am ajuns la Curtea Constituţională, pentru a-l recupera. Nu am cum să vă spun cum m-am chinuit să ajungă în patrimoniul oraşului. Cinematograful a intrat şi el în reabilitare pe Axa 5.3. El a fost gândit ca şi cinematograf. Are teatru, o acustică superbă, aşa că închipuiţi-vă cum ar fi arătat când făcea Obadă acolo mici şi bere.”, spune primarul Mateescu.

14 străzi vor fi modernizate cu bani europeni
În 2008, administraţia publică locală din Băile Govora a fost prima care a accesat fonduri europene pentru turism. Tot atunci, primarul Mateescu a depus şi un proiect pentru modernizarea străzilor în Băile Govora, fiind vorba de 14 străzi, proiect aflat însă pe lista de aşteptare: „Proiectul a fost depus la ADR S-V Oltenia, unde banii sunt accesaţi după regula „primul venit, primul servit”, dacă proiectul este eligibil. Fondurile au fost însă insuficiente, iar noi am intrat pe lista de aşteptare. Am făcut demersuri pentru ca acest proiect să primească finanţare europeană, deoarece noi nu avem posibilitate, prin bugetul local, iar Guvernului îi este foarte greu să aloce această sumă. Proiectul are o valoare de 4,5 milioane de euro şi presupune, într-adevăr, o modernizare a infrastructurii rutiere semnificativă. Sunt doar 14 străzi dintre cele 45, câte are oraşul Băile Govora. Am făcut acest proiect într-o strânsă concordanţă cu legea, iar drumul judeţean care străbate oraşul uneşte două laturi ale drumului naţional Râmnicu Vâlcea – Târgu-Jiu şi avem prioritate la asfaltare pe zona aceasta.”, a precizat primarul.
Totodată, edilul a întocmit acest proiect strategic şi într-o deplină concordanţă cu cel de modernizare a parcului balnear: „Pe lângă acest drum judeţean, am pliat străzile care au importanţă turistică, pentru că există şi celălalt proiect, cu parcul balnear, cu faleza, cu traseele de cură balneară, toate acestea fiind într-o strânsă armonie.”, a mai spus Mateescu.
Faptul că oraşul Băile Govora nu a fost inclus în masterplanul judeţului în ceea ce priveşte reţeaua de apă şi canalizare i-a adus mari deservicii localităţii pe plan turistic: „Faptul că reţeaua de apă şi canalizare care aparţine Consiliului Judeţean nu a fost cuprinsă în masterplanul judeţului, deşi era un proiect finanţat şi plătit de Consiliul Judeţean încă din anul 2007, ne-a tras mult înapoi. Eu am făcut numeroase demersuri, s-au introdus în acest masterplan alte localităţi şi, până acum, ne-a adus mari deservicii, inclusiv pe zona turistică.”, a mai precizat primarul. Mateescu mai susţine că a făcut numeroase intervenţii, mai ales pentru că aceste străzi sunt prinse la finanţare europeană. Totodată, primarul laudă iniţiativa Apavil, de a efectua lucrări pe aceste străzi, deşi zona nu a fost cuprinsă în masterplanul judeţului. El susţine că există şi zone fără canalizare, pentru care trebuie găsite soluţii imediate: „Avem şi zone fără canalizare, pentru că distanţa faţă de strada principală este foarte mare, iar Uniunea Europeană nu ne mai dă voie să facem fose septice. Am încercat, la vremea respectivă, să fac un proiect, dar, după aderare, acesta a picat. Este vorba de 40 de gospodarii.”, a mai spus liberalul.
Hotelul Palace a fost inaugurat
După aproape 100 de ani, la Govora Băi, un important obiectiv de patrimoniu îşi recapătă frumuseţea de altădată. Pe 24 mai 2013, Hotelul Palace şi-a redeschis porţile, după un amplu proces de modernizare. Această zi va rămâne în istoria staţiunii Băile Govora ca un moment important, în care Hotelul Palace, construit în perioada 1910 – 1914, după planurile arhitectului francez Ernest Doneaud, redevine ceea ce a fost odinioară. Modernizarea a fost realizată printr-un proiect european în valoare de 4,4 milioane de euro, cel mai mare din regiunea Sud – Vest Oltenia, realizat de o firmă privată.
Pe 24 mai 2013 a avut loc inaugurarea Hotelului Palace. Reabilitarea acestuia s-a realizat prin proiectul „Palace Govora SPA – Servicii cazare, Promovare şi dezvoltare turism balnear, Agrement turistic”, din cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5 – Dezvoltarea durabilă a turismului regional şi local, Domeniul de intervenţie 5.2 – Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterea calităţii serviciilor turistice.
La eveniment au participat reprezentanţi ai organismului intermediar ADR SV Oltenia, ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, ai consultantului (Relians Corp Iaşi), ai constructorului (Conexvil Râmnicu Vâlcea), oficialităţi locale şi judeţene, politicieni, presa şi televiziunile locale.
Momentul de debut a fost marcat de o slujbă de sfinţire a noului lăcaş, oficiată de un sobor de preoţi, alături de Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Tăierea panglicii inaugurale a fost făcută de prefectul judeţului Vâlcea, Mircea Nadolu, împreună cu acţionarul majoritar al SC Băile Govora SA, Doru Stănescu, şi directorul general Mihai Handolescu. Atmosfera perioadei antebelice a Hotelului Palace a fost întreţinută de actorii de la Teatrul „Ariel” din Râmnicu Vâlcea, care au purtat costume specifice perioadei, folosind în acelaşi timp şi un automobil de epocă. Hotelul Palace a fost construit în perioada 1910-1914, după planurile arhitectului Ernest Doneaud, sub conducerea inginerilor Puklicky şi Brătescu. Arhitectura îmbină armonios stilul rococo, baroc, clasic, renascentist cu elemente decorative ale stilului popular românesc.
Mihai Mateescu: „Hotelul Palace este emblema staţiunii”
Prezent la eveniment, primarul oraşului Băile Govora s-a arătat încântat de faptul că acest monument istoric, simbolul staţiunii, a fost reintrodus în circuitul turistic după mai bine de două decenii în care a suferit degradări: „Este un lucru extraordinar că o clădire veche de 100 de ani a fost restaurată şi că este repusă în circuitul turistic. Această modernizare s-a armonizat de minune cu ceea ce am făcut noi în parcul balnear. Acum, mai este nevoie ca turiştii să fie atraşi către acest hotel, nu trebuie să uităm că este emblema staţiunii.”, a precizat primarul oraşului. Capacitatea hotelului este de 230 de camere, puse la dispoziţie turiştilor care aleg să-şi petreacă sejurul într-o clădire de patru stele în staţiunea Băile Govora.


Postaţi pe: Facebook2 comentarii la " Cinematograful, in reabilitare "

  1. adina gavrila spune:

    Ma bucura o astfel de stire. Am fost de mai multe ori la Govora in copilarie, dar am vizitat statiunea ultima oara acum 4 ani si totul parea a fi lasat in paragina. Felicitari pentru initiativa si mult succes!

  2. Alex spune:

    Extraordinar! De multe ori am mers cand eram copil, am foarte multe amintiri dragi din Baile Govora. Din pacate nu am reusit sa mai ajung de multi ani, dar ma bucur enorm sa aflu ca Hotel Palace (hotelul in care am stat de foarte multe ori) a fost renovat si acum arata exceptional. De asemenea Cinematograful imi este drag si parcul cu leagane de langa. De fapt toata zona de la hotel Palace si pana in centrul statiunii este extraordinara.

Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.