Cu banii alocaţi de Ministerul Dezvoltării, administraţia locală poate acoperi o parte din necesităţile comunităţii: „Pe O.G. 28 ni s-a alocat de la Ministerul Dezvoltării finanţarea sistemului de canalizare pe o lungime de 25 de kilometri, la valoarea de 93 de miliarde, în satele Popeşti, Meieni, Dăeşti şi Curtea. Este, însă foarte greu pentru că, în acest timp, destul de scurt, lucrăm la documentaţii care costă foarte mulţi bani, pentru expertize şi studiile de fezabilitate. Data când trebuie să depunem documentaţiile este 31 octombrie, un termen scurt. Spun asta pentru că, dacă celelalte localităţi au aceste documentaţii întocmite, noi nu le avem, iar finalizarea lor durează aproximativ două luni. Până acum am finalizat ridicările topo pentru introducerea reţelei de canalizare pe ambele sensuri ale drumului. Pentru acest proiect venim inclusiv cu conducta de branşare a reţelei de canalizare până la limita de proprietate, unde vom construi bazinul, urmând ca cetăţeanul doar să se racordeze la sistem. Tot prin PNDL ni s-au alocat fonduri în valoare de 6 miliarde pentru modernizarea, reabilitarea şi dotarea dispensarului. Un alt proiect prevede modernizarea, reabilitarea şi dotarea şcolii din satul Urşi, în valoare 10 miliarde de lei. Am mai primit 35 de miliarde de lei pentru modernizarea şcolii din satul Dăeşti, dar şi pentru construirea unei săli de sport în acest sat”, mai declară Aurora Măgură.
Toate proiectele depuse la Ministerul Dezvoltării sunt necesare comunităţii
Pe tema absorbţiei fondurilor prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, primăriţa din Popeşti a depus, în vederea finanţări, 11 proiecte: „Mă declar totuşi mulţumită de banii primiţi, pentru că ni s-au aprobat 5 proiecte. Pe lângă proiectele finanţate, am mai depus un proiect pentru asfaltarea drumurilor. Problema drumurilor mă interesează foarte mult, pentru că drumurile sunt o problemă pentru noi. Avem, de exemplu drumul comunal, paralel cu drumul judeţean, unde este cea mai densă populaţie din localitate, un drum de maximă necesitate pentru asfaltare, pe care-l prinsesem în vederea finanţării la Ministerul Dezvoltării. În localitate mai sunt necesare fonduri pentru asfaltarea a 20 de kilometri, abia apoi pot spune că avem toate drumurile asfaltate. Noi stăm bine la capitolul infrastructură, o parte s-a mai asfaltat pe timpul domnului Ion Cîlea, apoi fiecare partid aflat la putere a alocat fonduri şi Popeştiului, bani care s-au direcţionat spre asfaltări”, declară Aurora Măgură.
Prin O.G. 28, administraţia locală din Popeşti a mai depus proiecte în vederea asfaltării pentru modernizarea, consolidarea şi dotarea a două cămine culturale, clădiri care sunt într-un stadiu avansat de degradare: „În ambele locaţii nu reuşim să ne mai desfăşurăm activitatea.
Un alt proiect pe care ni-l doream finanţat era construirea unui pod peste pârăul Luncavăţ, şi reabilitarea unei porţiuni a reţelei de apă în acea zonă”, a mai spus primăriţa din Popeşti, Aurora Măgură.
Aurora Măgură: „Prioritară pentru anul viitor este asfaltarea drumurilor”
Primarul localităţii, Aurora Măgură spune că asfaltarea drumurilor şi crearea unor condiţii mai bune de trai sunt priorităţile Primăriei Popeşti: „Pentru mine prioritare sunt drumurile, cel mai mult ne dorim acest lucru. Vreau să fac şi studiile de fezabilitate. Vom face un calcul, pentru că plătim toate aceste studii de fezabilitate, care costă foarte mult şi nu avem banii necesari. Ministrul Dezvoltării plăteşte doar proiectarea. Apă avem în toată localitatea, am mai făcut extinderi din bugetul local, iar cu acest proiect pe care l-am prins pe O.G. 28 vom avea canalizare în procent de 80%. Ne mai rămân Valea Caselor şi Firijba, două sate destul de răzleţe, pentru care nu vom avea posibilitatea să facem extinderi la reţea”, a mai declarat Aurora Măgură. Primăriţa din Popeşti a ţinut să specifice faptul că la Ministerul Dezvoltării a depus şi proiectul pentru modernizarea şi consolidarea căminelor culturale, care, din păcate, nu au fost prinse la finanţare. În această situaţie, primăriţa spune că va încerca identificarea unei alte surse de finanţare: „Cele două cămine culturale din comună necesită reabilitare. În situaţia aceasta voi face un studiu de fezabilitate şi voi încerca atragerea fondurilor europene pentru ele”, declară Aurora Măgură.
Primăria plăteşte penalităţi din cauza administraţiilor precedente
Lipsa de viziune şi acţiune a administraţiilor precedente îi dă mult de furcă primăriţei din Popeşti, care spune că, din cauza indolenţei, administraţia locală a fost acum taxată. „Primăria avut o lucrare de executat cu firma Strabag, pentru asfaltarea a două drumuri, însă fostele conduceri ale administraţiei locale Popeşti au întârziat cu plăţile. Astfel, în anul 2015 constructorul a dat în judecată Primăria Popeşti, proces în urma căruia firma Strabag a câştigat, pe lângă valoarea lucrărilor, şi suma de cinci miliarde de lei cheltuieli de judecată. Când am devenit primar, ne-au vizitat cei de la Strabag, înştiinţându-ne că avem o datorie la dânşii. În urma medierii, conducerea firmei a înţeles situaţia primăriei, hotărând să plătim din cei 5 miliarde penalităţi doar linia de credit, în valoare de 2 miliarde de lei, eşalonată lunar, la câte 100 de milioane de lei. Aşadar, plătim din luna ianuarie o rată din cauza indolenţei, în loc să facem ceva cu aceşti bani, pentru comunitatea noastră. În prezent avem în derulare lucrările de asfaltare a drumului comunal din satul Firijba şi asfaltarea drumurilor de tarla, unde constructor este tot Strabag, fiind un proiectul demarat de fosta conducere”, a mai declarat primăriţa.