Sunteţi aici: Pagina principală // Administraţie

Cinci obiective, finalizate cu bani europeni

centru civicPrimăria comunei Drăgoeşti a finalizat un proiect cu fonduri europene, depus pe Măsura 3.2.2 a PNDR în valoare de 2,4 milioane de euro, care a inclus reabilitarea infrastructuri rutiere, înfiinţarea reţelei de apă şi canalizare, construcţia unui after-school şi dotarea căminului cultural din localitate. Termenul de finalizare a celor cinci obiective a fost noiembrie 2015. Gospodarul şef de la Drăgoeşti este mândru de proiect şi spune că banii obţinuţi de la Uniunea Europeană au rezolvat în proporţie de 80 la sută problemele localităţii iar, o dată cu finalizarea proiectului s-a îmbunătăţit considerabil şi viaţa locuitorilor din comună. La capitolul infrastructură, primarul a reuşit să prindă pe Măsura 3.2.2 a PNDR asfaltarea drumurilor de interes local pe o lungime de 5 kilometri şi amenajarea prin betonare a rigolelor pe o lungime de 1 kilometru. „Prin accesarea fondurilor europene în baza proiectului depus prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală s-a reuşit pentru comuna Drăgoeşti să se obţină mai mulţi bani şi o finanţare mult mai sigură decât în cazul în care administraţia ar fi hotărât ca proiectele să fie depuse pe ordonanţe guvernamentale. În acest caz, comunitatea a avut de câştigat. Prin acest proiect de asfaltare au fost incluse cele mei importante drumuri comunale”, a mai precizat primarul.

 

Au fost alocate fonduri pentru calamităţi

 

Ploile din ultima perioadă au măturat totul în calea lor, lăsând în urmă un adevărat dezastru în multe localităţile din judeţul Vâlcea. Nici comuna Drăgoeşti nu a scăpat de furia apelor, fiind una dintre localităţile afectate de calamităţi. Bilanţul pagubelor a inclus drumuri comunale rupte, culturi agricole aflate sub apă şi activarea unei alunecări de teren în satul Geamăna. În acest sens primarul spune că a primit sprijin de la Guvern pentru remedierea drumurilor şi decolmatarea şanţurilor: „Suntem un caz fericit, pentru că avem alocaţi 5,5 miliarde de lei vechi de la Guvern pentru soluţionarea cazurilor provocate în urma calamităţilor din vara acestui an. Pe raza localităţii avem în urma ploilor torenţiale alunecări de teren, drumuri distruse, şanţuri colmatate, distrugeri care s-au întâmplat exact în perioada campaniei, când în loc să fac campanie, întocmeam documente pentru rezolvarea problemelor. Cu banii primiţi pentru situaţii de urgenţă vom demara lucrările de decolmatare a şanţurilor, pentru că vreau să elimin cauza, nu efectul. În localitate există şi o alunecare de teren destul de gravă, în satul Geamăna, unde un deal a luat-o la vale, dar banii care ni s-au alocat pentru stabilizarea dealului vor fi folosiţi cât mai bine posibil. Situaţia urgentă pe care trebuie să o rezolvăm este decolmatarea şanţurilor şi reamenajarea drumurilor rupte. Pentru regularizarea torentelor în vederea stopării alunecărilor de teren avem un proiect în derulare şi, împreună cu inginerul primăriei, vrem să vedem ce ne aparţine nouă în administrare şi ce aparţine ANIF, pentru că nimeni nu a mai respectat vechea sistematizare, după Revoluţie. Fostul ANIF a făcut canale, dar oamenii care erau proprietari de teren au astupat canalele de scurgere a torenţilor de pe versanţi, iar acum avem probleme. De fiecare dată mă adresez ANIF, Situaţiilor de Urgenţă, Consiliului Judeţean şi Prefecturii, dar este mult prea dificil să încercăm doar noi, primăria, să rezolvăm această problemă. Mai avem dificultăţi şi cu pârâul Geamăna, unde sunt ruperi de mal, iar cota talvegului a crescut mult în unele locuri, chiar şi cu doi metri”, a mai declarat primarul.

 

Zona centrală a comunei are o nouă imagine

 

Micile lucrări de nuanţă, dar şi investiţiile de anvergură au transformat în ultimii ani centrul civic al localităţii Drăgoeşti într-unul modern. La acest capitol, al proiectelor mici finalizate, primarul Gheorghe Melente a realizat lucrările de modernizarea a zonei centrale, folosită cândva ca ghenă de gunoi a localităţii şi s-a reuşit amenajarea unei troiţe la intersecţia cu satul Buciumeni: „Troiţa şi fântâna au fost sfinţite, iar la eveniment au participat peste 200 de oameni. Troiţa a fost ridicată din donaţii şi cu sprijin de la primărie. În faţa primăriei era cândva o groapă de gunoi a satului. Ca să aducem investiţia la stadiul acesta a trebuit să recuperăm terenul, pentru că nu era al nostru şi abia apoi am amenajat această zonă, unde în prezent avem o parcare, spaţii verzi şi o zonă de recreere cu băncuţe. În prima fază am betonat şanţul din spate şi am făcut gabioane din bolovani şi fier, stabilizând terenul. Acest obiectiv este foarte important, este imaginea noastră. Degeaba am eu ceva frumos la marginea satului, dacă toate vizitele sunt aici, la centru. Pentru acest considerent am sprijinit inclusiv reabilitarea clădirii postului de poliţie cu un ajutor financiar de la bugetul local. Vreau să zugrăvesc şi dispensarul, astfel încât toată zona aceasta să aibă o altă înfăţişare”, ne-a declarat primarul din Drăgoeşti.

 

 

Ziua Comunei Drăgoeşti, sărbătorită de Sfânta Maria

 

Locuitorii din Drăgoeşti sunt aşteptaţi luni, 15 august, în Ziua de Sfânta Maria să ia parte la sărbătoarea dedicată comunei lor. Aflată la cea de-a V-a ediţie, manifestarea se anunţă a fi una pe gustul tuturor, pentru că autorităţile locale au anunţat că şi anul acesta au pregătit un program diversificat: „În Ziua de Sfânta Maria, ca de fiecare dată, aşa cum ne-am obişnuit, le vom facem surprize cetăţenilor. La eveniment avem invitaţi solişti renumiţi ai muzicii populare româneşti. Cu acest prilej vom aduce în localitate şi formaţia Galaţi, cu cei cinci solişti instrumentişti şi pe îndrăgitul solist de muzică populară Constantin Enceanu”, spune primarul Gheorghe Melente.

Pe scena amenajată la baza sportivă din localitate va susţine un moment incendiar solista Isigenia alături de Tudor Sebastian, Virgil Ghiu sau Lucica. Programul va începe de la ora 9:00. Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc la ora 16:00, când pe scena amenajată în aer liber primarul va ţine o scurtă alocuţiune pentru cei prezenţi. Din program nu va lipsi un foc de artificii, timp de opt minute. „Voi lansa invitaţii tuturor personalităţilor din viaţa politică şi administrativă a judeţului. Cu toate acestea am respectat tradiţia ca niciodată, indiferent de culoarea politică, să nu vorbească nimeni în deschiderea evenimentului. Atâta timp cât nu te implici să sprijini Drăgoeştiul, am considerat că nu au rost aceste discursuri, fiind de fapt doar vorbe în vânt. În opinia mea, este foarte uşor să te împăunezi cu realizările altora”, mai declară primarul.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.