Sunteţi aici: Pagina principală // Social

Centrul de zi a fost dat in folosinta

centru zi copiiÎn curând, 15 copii proveniţi din familii dezbinate sau cu o situaţie financiară precară se vor bucura de serviciile Centrului de zi, unde vor beneficia de o masă caldă la prânz, dar şi de consiliere din partea a doi educatori.
De curând, în comuna Creţeni au fost finalizate lucrările de construire a Centrului de zi pentru copiii aflaţi în situaţii de risc. Obiectivul a fost realizat în cadrul programului „Servicii comunitare de prevenire a separării copilului de familia sa şi instruirea personalului aferent”. De beneficiile acestui centru se vor bucura 15 copii proveniţi din familii dezbinate şi cu o situaţie materială precară, dar şi 30 de părinţi care vor primi consiliere psihologică. Proiectul are o valoare de 90.000 de euro, din care 72.000 de euro de la Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, iar 18.000 de euro sunt fonduri asigurate din bugetul local. Personalul centrului va fi format din doi educatori, asistentul social al Primăriei Creţeni şi un îngrijitor, care va fi un beneficiar al Legii nr. 416. Sustenabilitatea centrului va fi asigurată cu fonduri din bugetul local: „Centrul de zi a fost dat în folosinţă, urmând să mai primim aprobarea pentru două posturi de educatori. Aceştia vor prelua copii cu probleme sociale din şcoală, îi vor medita şi îi vor însoţi la masa de prânz, dar le vor acorda şi servicii de consiliere. Proiectul este finanţat prin Banca Mondială. Avem în jur de 15 copii monitorizaţi la nivel de localitate. Este tot în incinta şcolii, iar după ora 13.00, copiii vor servi o masă, iar ceilalţi vor pleca acasă cu microbuzul. Mâncarea va veni gata făcută, deoarece clădirea nu este prevăzută cu bucătărie. Intenţia noastră este de a prepara noi mâncarea, costul fiind astfel mai redus şi probabil acest lucru se va întâmpla în momentul în care se va finaliza centrul multifuncţional şi le vom face pe toate acolo.”, a completat alesul PSD.
Reabilitarea bazei sportive, tărăgănată din lipsă de fonduri
Prinsă pe un proiect care ar trebui finanţat din fonduri guvernamentale, reabilitarea bazei sportive din comuna Creţeni întârzie. Deşi primarul Spârleanu a făcut eforturi uriaşe prin alocarea unor surse financiare din bugetul local, reabilitarea bazei sportive parcă nu mai iese la liman. Patru miliarde din bugetul local sau de la Consiliul Judeţean s-au cheltuit până acum pentru reamenajarea vestiarelor, a gardului împrejmuitor sau pentru întreţinerea gazonului. Valoarea totală a proiectului se ridică la 8 miliarde de lei vechi, iar Guvernul pare indiferent în privinţa finalizării acestei investiţii. În felul acesta, Ion Spârleanu se vede nevoit să strângă cureaua în ceea ce priveşte banul public şi să găsească surse de finanţare tot din bugetul local pentru continuarea lucrărilor: „Cu baza sportivă suntem în lucru, dar, deocamdată, constructorul nu vine să termine lucrarea. Am primit finanţare pe OG 7, dar nu a venit nici un ban, însă am dat noi de la bugetul local şi prin Consiliul Judeţean, şi am ajuns cu lucrarea la jumătate. Valoarea totală este de opt miliarde de lei vechi. Am reuşit cu trei miliarde de lei vechi să ridicăm vestiarele, să împrejmuim terenul şi mai rămâne să facem finisările, tribuna şi să finalizăm vestiarele. Terenul îl îngrijim, îl tundem, îl irigam, pentru că altfel se deteriorează.”, a declarat alesul PSD. Până când va fi pusă în funcţiune baza sportivă, lucru care se va întâmpla cel mai probabil în primăvara anului viitor, tinerii din comună îşi pot desfăşura activităţile sportive pe terenul sintetic de lângă şcoală, amenajat o dată cu reabilitarea unităţii şcolare.
Echipa de fotbal îşi dispută jocurile “de acasă” la Drăgăşani
Comuna Creţeni are şi o echipă de fotbal care poartă numele A.S. Creţeni şi care activează la nivelul Ligii a IV-a a fotbalului judeţean. În prezent, echipa îşi dispută jocurile „de acasă” la Drăgăşani, cel mai probabil până în primăvara, când baza sportivă a comunei va fi terminată: „Echipa de fotbal a comunei nu joacă în localitate, ci la Drăgăşani, deoarece nu îndeplinim condiţiile pentru a activa la Liga a IV-a. Eu sper ca, din primăvară, să putem juca la Creţeni. Am mai prins acum în buget vreo 400 de milioane de lei vechi şi să vedem dacă firma constructoare va mai veni să lucreze ceva de banii aceştia.”, a conchis primarul.
Ion Spârleanu: „Guvernarea Ponta este prea puţin îndrăzneaţă”
Pe primarul Spârleanu, primul an de guvernare USL nu l-a impresionat. Alesul PSD recunoaşte că USL-iştii au preluat guvernarea timid. Totuşi, strategia pe care aceştia au adoptat-o în ceea ce priveşte alocarea de fonduri pe măsură ce lucrările se finalizează este, în opinia primarului, una justă: „Guvernarea USL este prea puţin îndrăzneaţă, se pare că este în stand-by, încă tatonează. Eu cred că cel puţin a limitat faptul că începuseră să se scurgă nişte bani aiurea. Sistemul acesta de plată a lucrărilor, după ce se realizează, şi nu cu plata în avans a fost de bun augur, deoarece cred că se produceau multe nereguli. De când a venit USL-ul la putere, Curtea de Conturi a verificat banul public de patru ori într-un an, pe când înainte te verificau o dată la patru ani. Trebuie să gestionăm foarte bine banul public.”, a mai spus social-democratul.
Şcoala din Creţeni a fost modernizată
Pe raza comunei Creţeni există o şcoală şi trei grădiniţe unde învaţă 200 de copii. De-a lungul celor două mandate, primarul Ion Spârleanu a acordat o importanţă deosebită învăţământului din localitate. Astfel, în 2011 a fost reabilitată şi modernizată Şcoala cu clasele I-VIII din Creţeni. Această investiţie s-a făcut cu fonduri de la Banca Mondială şi Guvernul României, având o valoare de 2.100.000 de lei. Reabilitarea a constat în înlocuirea acoperişului şi vechea tâmplărie cu una din PVC cu geam termopan, s-au construit grupuri sanitare moderne, s-au executat zugrăveli interioare şi exterioare, s-a izolat termic şi a fost introdusă încălzirea centrală. Şi pentru ca lucrurile să fie făcute ca la carte, unitatea şcolară a fost racordată la sistemul de alimentare cu apă şi dotată cu mobilier modern şi material didactic.

Căminul cultural necesită reabilitare
Primarul recunoaşte că viaţa culturală este importantă pentru o comunitate din mediul rural. În acest sens, Spârleanu susţine că a întocmit un proiect pentru reabilitarea căminului cultural din localitate, de altfel, singurul de pe raza comunei. Opt miliarde de lei vechi va costa investiţia care se va finaliza în următorii ani: „Avem un cămin cultural care necesită reabilitare, avem un proiect depus la Compania Naţională de Investiţii şi urmează ca, în 2014, să primim bani pentru licitaţii. Proiectul este eligibil, urmează să primim acordul pentru a încheia contractul de finanţare. Are o valoare de 8 miliarde de lei vechi.”, a detaliat Spârleanu.
Până la finele mandatului, asfalt în toată comuna
Primarul a mai precizat că, în localitatea Creţeni, până la sfârşitul acestui mandat, va fi asfalt la toate gospodăriile. Un alt proiect de asfaltare pe o lungime de 1,5 kilometri a drumurilor locale va începe în curând, suma necesară pentru realizarea acestei investiţii fiind pusă la dispoziţie de Consiliul Local al comunei. „Avem proiect, deţinem aprobările necesare, a avut loc licitaţia pentru atribuirea lucrărilor, s-a desemnat entitatea câştigătoare, iar constructorul se apucă de treabă. Îmi doresc să avem asfalt pe toate uliţele Creţeniului până la sfârşitul acestui mandat.“, a subliniat prim-gospodarul localităţii Creţeni.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.