Sunteţi aici: Pagina principală // Social

Centrul de zi a fost dat in folosinta

centru social15 copii proveniţi din familii dezbinate sau cu o situaţie financiară precară din Creţeni se bucură de serviciile Centrului de zi, unde beneficiază de o masă caldă la prânz, dar şi de consiliere din partea a doi educatori. De curând, în comună au fost finalizate lucrările de construire a Centrului de zi pentru copiii aflaţi în situaţii de risc. Obiectivul a fost realizat în cadrul programului „Servicii comunitare de prevenire a separării copilului de familia sa şi instruirea personalului aferent”. De beneficiile acestui centru se vor bucura 15 copii proveniţi din familii dezbinate şi cu o situaţie materială precară, dar şi 30 de părinţi care vor primi consiliere psihologică. Proiectul are o valoare de 90.000 de euro, din care 72.000 de euro de la Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, iar 18.000 de euro sunt fonduri asigurate din bugetul local. Personalul centrului este format din doi educatori (asistentul social al Primăriei Creţeni) şi un îngrijitor, care va fi un beneficiar al Legii nr. 416. Sustenabilitatea centrului este asigurată cu fonduri din bugetul local: „Centrul de zi a fost dat în folosinţă în urmă cu câteva săptămâni. Doi educatori se ocupă de copiii cu probleme sociale din şcoală, îi meditează şi îi însoţesc, pentru a servi o masă de prânz şi le acordă servicii de consiliere. Proiectul este finanţat prin Banca Mondială. Avem în jur de 15 copii monitorizaţi la nivelul localităţii. Eu cred că este un lucru mare pentru părinţi, să ştie că au copiii în siguranţă şi cu lecţiile făcute. La ora 16.00, copiii sunt duşi acasă cu microbuzul şcolar. Mâncarea vine gata făcută, deoarece clădirea nu este prevăzută cu bucătărie. Intenţia noastră este de a prepara noi mâncarea, în aşa fel încât costul să fie mult redus şi, probabil, acest lucru se va întâmpla în momentul în care se va finaliza Centrul multifuncţional şi le vom face pe toate acolo.”, a subliniat alesul PSD, Ion Spârleanu.

În 2015, se va da în folosinţă Centrul Multifuncţional de Servicii Sociale
•    Lucrarea este finalizată în proporţie de 30% şi va dispune de 8 locuri de cazare pentru vârstnici

Bunăstarea locuitorilor este una dintre priorităţile primarului Ion Spârleanu. După ce a fost dat în funcţiune un Centru de zi pentru copii, în comuna Creţeni se află în derulare un alt proiect, numit „Centrul Multifuncţional de Servicii Sociale Creţeni, judeţul Vâlcea”, un obiectiv absolut necesar pentru persoanele vârstnice din comună, dar şi din zonele limitrofe. Comuna Creţeni, în parteneriat cu Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea, a depus acest proiect în 2013, în cadrul Programului Operaţional Regional, Axa Prioritară 3 „Îmbunătăţirea infrastructurii sociale” – Domeniul Major de Intervenţie 3.2 „Reabilitarea/modernizarea/dezvoltarea şi echiparea infrastructurii serviciilor sociale. Durata de implementare este 15 luni, iar valoarea totală a investiţiei este de 1.707.226,91 lei. Contribuţia administraţiei locale se cifrează la 183.726,36 lei, reprezentând cofinanţarea  cheltuielilor eligibile şi asigurarea cheltuielilor neeligibile, inclusiv TVA aferentă acestora.
În vederea creşterii calităţii vieţii cetăţenilor din comuna Creţeni, Centrul Multifuncţional de Servicii Sociale va reuni un centru de zi, al cărui scop va fi acela de a ameliora starea psihologică a bătrânilor singuratici şi vulnerabili prin diverse activităţi distractive, creative şi spirituale, îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor vârstnice şi prevenirea instituţionalizării acestora, precum şi o cantină socială în cadrul căreia vor fi prestate servicii sociale gratuite localnicilor aflaţi în situaţii economico-sociale deosebite, servicii care vor consta în pregătirea şi servirea unei mese, zilnic, în limita alocaţiei de hrană prevăzute de reglementările legale.
Primarul Ion Spârleanu a declarat că acest proiect reprezintă o noutate, însă era absolut necesar, deoarece populaţia este îmbătrânită: „Este o noutate pentru noi, dar şi o provocare, în acelaşi timp. Trebuie să recunoaştem că există mai multe persoane vârstnice care au copiii plecaţi în străinătate şi care au rămas singure. Prin acest proiect ne-am dorit să ajutăm vârstnicii să aibă o bătrâneţe liniştită, să socializeze şi să mai uite de greutăţile cotidiene.”, a declarat, referitor la acest subiect, primarul din Creţeni.

Centrul va dispune de 8 locuri de cazare

Pentru realizarea unei infrastructuri adecvate furnizării serviciilor sociale menţionate, se va urmări îmbunătăţirea aspectului şi ridicarea gradului de confort al unei clădiri din satul Creţeni, prin extinderea sa pe orizontală, etajarea întregii suprafeţe rezultate, precum şi prin modernizarea interiorului şi echiparea corespunzătoare a acesteia: „Finalizarea acestui proiect va consta într-un program de reabilitare a clădirilor în vederea asigurării de adăpost unor persoane care au probleme de violenţă în familie sau de singurătate, iar noi îi vom putea caza în această perioadă, până când vor putea fi preluaţi de cămine de bătrâni sau alte instituţii abilitate. Este vorba de 8 locuri. Valoarea proiectului este de 14 miliarde de lei vechi. Locaţia a fost stabilită pe amplasamentul unei foste bănci de credit, care este în domeniul primăriei.”, a mai povestit primarul Ion Spârleanu.

Reabilitarea bazei sportive, pe ultima sută de metri

Sportul este la loc de cinste în comuna Creţeni. Locuitorii se pot bucura, prin bunăvoinţa primarului Ion Spârleanu, de o echipă de fotbal a localităţii care activează la nivelul Ligii a IV-a a fotbalului judeţean. Singura nemulţumire a primarului este legată de baza sportivă din localitate, modernizarea acesteia fiind tărăgănată din cauza lipsei fondurilor de mai bine de cinci ani, timp în care echipa-fanion a localităţii îşi desfăşoară meciurile de acasă prin comunele învecinate. Prinsă pe un proiect care ar trebui să asigure fonduri guvernamentale pentru reabilitarea acesteia, baza sportivă din comuna Creţeni întârzie cu modernizarea. Deşi primarul Spârleanu a făcut eforturi uriaşe, prin alocarea de surse financiare din bugetul local, reabilitarea clădirii parcă nu mai iese la liman. Patru miliarde din bugetul local sau de la Consiliul Judeţean s-au cheltuit pentru reamenajarea vestiarelor, a gardului împrejmuitor sau pentru întreţinerea gazonului. Valoarea totală a proiectului este însă de 8 miliarde de lei vechi, iar Guvernul pare indiferent în finalizarea acestei investiţii. În felul acesta, Ion Spârleanu se vede nevoit să strângă cureaua în ceea ce priveşte banul public şi să găsească surse de finanţare tot din bugetul local, pentru continuarea lucrărilor. Mai mult decât atât, primarul spune că baza sportivă va fi dată în folosinţă cu orice preţ, în toamna acestui an: „Cu baza sportivă suntem în lucru. Proiectul a fost aprobat pe OG 7, dar nu am primit nici un leu. Am dat noi bani de la bugetul local şi prin Consiliul Judeţean şi am ajuns cu lucrarea la jumătate. Valoarea totală este de 8 miliarde de lei vechi. Am reuşit, cu trei miliarde de lei vechi, să ridicăm vestiarele, să împrejmuim terenul şi mai rămâne să facem finisările, tribuna şi să finalizăm vestiarele. Terenul îl îngrijim, îl tundem şi îl irigam, pentru că altfel se deteriorează. Au început lucrările în anul 2009, dar abia în această toamnă va fi gata. Probabil, îl vom da în funcţiune şi fără tribune, urmând să le finalizăm când vom primi finanţare sau vom strânge nişte bani. Din noul campionat, echipa de fotbal va putea să joace la Creţeni şi oamenii vor putea să vadă meciurile acasă, în condiţii cât mai bune.”, a declarat alesul PSD. Până când va fi pusă în funcţiune baza sportivă, tinerii din comună îşi pot desfăşura activităţile sportive pe terenul sintetic de lângă şcoală, amenajat o dată cu reabilitarea unităţii şcolare.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.