Centrul de permanenţă de la Dispensarul medical din Băbeni poate deveni funcţional în două luni, ultimele investiţii făcute din bugetul local vizând achiziţionarea de aparatură adecvată şi finalizarea acestei investiţii.
De-a lungul celor doi ani de mandat, primarul Ion Bîzîc a reuşit să reabiliteze Dispensarul medical, iar acum se află pe ultima sută de metri cu modernizarea Centrului de permanenţă, un proiect preluat de la fosta administraţie şi nefinalizat. Astăzi, primarul Bîzîc a alocat bani de la bugetul local pentru achiziţionarea de aparatură adecvată şi finalizarea acestei investiţii: „Sperăm ca, în maxim două luni, să devină funcţional şi Centrul de permanenţă. Spaţiul unde trebuie făcute consultările mai trebuie dotat cu aparatură adecvată. Există o aparatură minimă care trebuie asigurată pentru a fi autorizat central, dotări pe care noi le vom face cu finanţare din bugetul local.”, a mai spus liberalul.
Până la finele anului, satele Valea Mare şi Bonciu vor avea apă curentă
Când a ajuns în funcţie, primarul Bîzîc a ştiut cu exactitate care sunt necesităţile oamenilor din Băbeni. El şi-a propus ca, până la finele mandatului, băbenarii să aibă apă curentă şi sistem de canalizare. Anul acesta, şi ultima gospodărie din Băbeni va avea apă curentă: „În zona Romani am branşat la apă potabilă încă 400 de familii. Până la finele anului, satele Valea Mare şi Bonciu vor avea apă curentă. Cinci străzi sunt făcute de noi, iar celelalte sunt prevăzute în contractul de mentenanţă cu Apavil. Ei ne plătesc o redevenţă, iar noi le dăm redevenţa înapoi, pentru a continua lucrările, şi, astfel, am lucrat în paralel. La ora actuală, se lucrează pe două străzi din Valea Mare: Tineretului şi Brâncuşi, şi urmează alimentarea cu apă pe care o va face primăria în satul Bonciu, sat în care de 20 ani nu s-a făcut nimic.”, a mai explicat primarul.
Prin proiectul „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apa uzată în Băbeni”, la care s-a desemnat câştigătorul licitaţiei, se va închide alimentarea cu apă pentru ultimii 7 kilometri şi administraţia locală se va concentra asupra sistemului de canalizare pentru încă 6,8 kilometri de asfalt, astfel încât, până la finele anului 2015, să fie canalizarea schimbată în toată zona blocurilor, toată zona de centru şi Valea Mare, până la podul Brăii, dar şi în zona Tătărani: „S-a ţinut licitaţia pentru canalizare şi se pare că, până la sfârşitul anului 2015, oraşul Băbeni ar trebui să aibă acest obiectiv finalizat. Mai avem de realizat o extindere a sistemului de alimentare cu apă în zona Valea Mare şi în satul Bonciu pentru că doar acolo ar mai trebui făcute lucrări pentru a realiza alimentarea cu apă în toată localitatea.”. Pe lângă aceste demersuri, în maxim două luni se va inaugura la Băbeni, cu sprijinul Apavil, cea mai modernă staţie de epurare nu numai din judeţ, ci şi una dintre cele mai moderne şi mari din ţară.
Intrarea în oraşul Băbeni se va face pe patru benzi
Primarul Ion Bîzîc este hotărât să schimbe în bine imaginea localităţii. Gândul de modernizare a infrastructurii rutiere a pornit chiar de la intrarea în oraş, care se va face pe patru benzi, lucru necesar pentru un oraş ca Băbeni, cu un trafic destul de aglomerat: „Ne-am mai propus şi crearea intrării în oraşul Băbeni pe patru benzi. Lucrările vor începe luna aceasta. Societatea Apavil ne cam întârzie această lucrare, pentru că, dacă am şti că încep cu această zonă introducerea sistemului de canalizare, am mai întârzia şi noi cu lucrarea. Va fi o lucrare destul de costisitoare, pentru că ne dorim ziduri laterale ca pe autostradă, marcaj frumos, iluminat public modern şi toate aceste lucruri costă, şi nu ne-ar plăcea să vină apoi Apavilul şi să spargă asfaltul. Lucrarea ne va costa aproape două miliarde de lei vechi.”, a mai adăugat primarul.
13 străzi vor fi asfaltate la Băbeni
Un proiect care cuprinde asfaltarea a 6 kilometri, însumând nu mai puţin de 13 străzi, va fi demarat în următoarea perioadă. Prima stradă care va intra la asfaltare este Ariei, unde lucrările de realizare a reţelei de apă au fost finalizate. Apoi, urmează străzile Mărculeşti, Răduleşti, Neamţului, Teilor, Rogojişte, Remizei, Coloniei, Tineretului, Valea Împăratului, Papoieşti, Plopilor şi Văcăreşti. Investiţia se ridică la 5 milioane de lei, obiectivul fiind finanţat prin Ordonanţa 28: „Am câştigat un proiect guvernamental pentru asfaltarea a 13 străzi, s-a ţinut licitaţia, a fost desemnat câştigătorul, iar în următoarea perioadă vom demara lucrările, care vor merge în paralel cu reţeaua de apă şi, acolo unde este cazul, şi canalizare.”, a mai spus Bîzîc.
Casa de cultură a intrat într-o reabilitare capitală
O investiţie realizată pe jumătate şi fără nici o viziune în ceea ce priveşte finalizarea proiectului, acestea au fost demersurile realizate până în iunie 2012 de administraţia locală în ceea ce priveşte viaţa culturală a oraşului Băbeni. Cu un ansamblu de muzică populară renumit în ţară, cu tradiţii importante în zonă, iubitorii de cultură ai localităţii nu aveau unde să vadă un spectacol, deşi localitatea a fost înzestrată, în urmă cu mult timp, cu una dintre cele mai impresionante case de cultură din judeţ: „Casa de cultură am găsit-o într-un stadiu avansat de degradare, dar avem garanţia că, în maxim trei luni, o putem inaugura, pentru că o localitate cu 1.400 de copii şi 10.000 de locuitori fără casă de cultură este ca şi cum nu ai avea o mână. Am reuşit să deblocăm la CNI această investiţie, am făcut o altă schiţă de proiect, deoarece era întocmit un proiect neinspirat, iar lucrările executate ajunseseră în degradare. Proiectul a fost demarat în mandatul fostului primar, a avut o valoare de peste 15 miliarde de lei vechi, din care au fost achitaţi 9 miliarde. Era o lucrare blocată, nu se mai putea da nici înapoi, nici înainte, pentru că oamenii care lucrau acolo nu mai ştiau ce au de făcut, deoarece a dispărut proiectantul şi, practic, am fost nevoiţi să o luăm de la zero.”, a mai spus primarul Bîzîc.
Fotbalul, la loc de cinste în oraşul Băbeni
Primarul Ion Bîzîc nu a găsit în domeniul primăriei nici un stadion pe care să se practice vreo activitate sportivă atunci când a preluat gospodărirea localităţii, iar echipa de fotbal era pe ultimul loc la nivelul Ligii a IV-a. Astăzi, pe lângă baza sportivă, realizată cu bani de la bugetul local, Bîzîc a creat o echipă competitivă, care se luptă pentru accederea în eşalonul Ligii a III-a: „Suntem lideri, ceea ce ne dă posibilitatea să mergem la barajul de promovare pentru accederea la Liga a III-a. Echipa este susţinută cu bani de la bugetul local, avem prevăzuţi un miliard anual pentru lotul de fotbal. În cazul unei promovări la Liga a III-a vom cere aprobarea Consiliului Local pentru mărirea sumei şi vom încerca atragerea de sponsori prin personalitatea juridică a clubului, care se va autofinanţa la un moment dat, fie din bugetul local, fie de la sponsori. Vom încerca să găsim înţelegere la fotbalişti, să aibă salariul minim pe economie, şi sunt sigur că vom reuşi. Avem noroc că şi consilierii noştri iubesc fotbalul.”, a declarat primarul Ion Bîzîc. La ora actuală, există în localitate 259 de fotbalişti care îşi desfăşoară activitatea sportivă la grupele de copii, juniori, echipa de Liga a V-a şi la cea de Liga a IV-a.
În viitor, bază sportivă de Liga a II-a la Băbeni
Primarul Ion Bîzîc şi-a propus construirea unei bazesportive moderne, cu un stadion de Liga a II-a în zona Braia, pe platou: „Este vorba de un complex sportiv cu clădiri tip minihotel, pentru cantonament, sală de forţă şi o arenă cu tribune, având capacitatea de aproximativ 1500 de locuri. Valoarea estimativă este de 10 milioane de lei, finanţarea urmând a fi asigurată cel mai probabil printr-un program european. Această bază sportivă ar putea să aducă fonduri suplimentare la bugetul local.”, a concluzionat primarul din Băbeni.