Sunteţi aici: Pagina principală // Actualitate

Centrul de informare turistica va fi dotat cu aparatura performanta

primarie vecheUn al patrulea proiect realizat cu fonduri europene a fost finanţat prin Autoritatea Naţională de Turism. Este vorba de proiectul de promovare a evenimentelor localităţii Horezu. Pe lângă acest proiect, în curând, va sosi şi aparatura tehnică pentru dotarea centrului de informare turistică: „Am mai avut un proiect european finanţat prin Autoritatea Naţională de Turism, cu care am avut o bună conlucrare. Am închis anul trecut, în iunie 2013, acest proiect de promovare a evenimentelor localităţii Horezu, un proiect care a costat 70 de miliarde, început de fostul primar şi finalizat de mine, anul trecut. Urmează acum să implementăm dotările pentru centrul de informare. Este vorba de calculatoare, hărţi digitale, sistem de ventilaţie, proiector pentru prezentarea video a filmuleţelor noastre etc. Este un proiect destul de bun.”, a mai spus primarul.

Oraşul are propria strategie de dezvoltare până în 2020

În perioada noiembrie 2013 – martie 2014, specialiştii pe proiecte europene din cadrul primăriei au realizat, împreună cu alţi 500 de factori locali, strategia de dezvoltare a localităţii pentru perioada 2014-2020. În strategia de dezvoltare a oraşului Horezu pentru următorii şase ani sunt prevăzute mai multe investiţii pentru modernizarea infrastructurii rutiere, printre care şi asfaltarea drumului judeţean care face legătura cu localitatea Mălaia. În următoarea perioadă, primarul Fartat intenţionează să dezvolte turismul în zona Vârful Roman: „Avem această strategie şi ştim de ce investiţii avem nevoie. Ştim că, fiind localitate turistică, trebuie să reabilităm cele 10 străzi din centrul oraşului. Pe fonduri proprii vom gestiona şi reabilita trotuarele, dar prin fonduri europene trebuie să accesăm un proiect de asfaltare. Evident, vom depune, la sfârşitul anului sau în 2015 aceste proiecte, care se vor
realiza în cel mai fericit caz în 2016-2017. Ne gândim, de asemenea, la un proiect prin care să modernizăm toate străzile din zona Vârful lui Roman, acolo unde avem în dezvoltare staţiunea alpină. Ştim că, până în 2020, avem nevoie şi de reabilitarea drumurilor de peste deal, care să asigure din punct de vedere economic o valorificare a produselor agricole, pomicole, zootehnice, a componenţei rurale din cadrul zonei Horezu, avem nevoie de înţeparea de la Vârful Roman printr-un drum în Transalpina. Din Vârful Roman trebuie să putem ajunge prin Balota – Vaideeni şi să ne legăm de Transalpina în Vârful Păpuşa, deasupra localităţii Rânca. Şi acesta este un proiect cuprins în strategia de dezvoltare a oraşului până în 2020. Sunt proiecte pe care trebuie să le creionăm, să le depunem şi să găsim surse adecvate de finanţare. Indiferent cine va fi primar peste doi ani sau şase ani, trebuie să ţină cont de această
strategie, de această identificarea a nevoilor oraşului nostru.”, a declarat primarul Ilie Fârtat.

Teren concesionat de la obşte pentru dezvoltarea noii staţiuni

Cea mai nouă staţiune din judeţul Vâlcea, vârful Romani, situată la 1700 metri altitudine, va avea drumuri modernizate. „Vom veni în sprijinul investitorilor de la Romani. Vom face un schimb de terenuri cu proprietarii Obştii Horezu, pentru a putea moderniza drumurile montane din staţiune. Deja, zona este în creştere, apar multe pensiuni, sunt peste 40 de autorizaţii emise acolo şi ne vom implica pentru că această staţiune va fi o sursă importantă de venit la buget în viitorul apropiat. De aceea trebuie să le venim în întâmpinare, iar drumurile de acolo vor fi modernizate cu fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional. Drumul care leagă Horezu de Vârful Romani va fi trecut de la stadiul de drum forestier la drum comunal, astfel încât în viitorul apropiat să poată fi asfaltat.”, a precizat Fârtat. Singura problemă rămasă încă nerezolvată este electrificarea zonei.
”Am făcut mai multe diligenţe către cei de la CEZ, care lucrează la un proiect de investiţii pe zona Olteniei. Am cerut să aibă în vedere extinderea electrificării în zonă, pentru că au şi ei de câştigat. Aducerea curentului electric acolo ar da un impuls şi mai mare construcţiilor de acolo. Sunt convins că cei de la CEZ vor înţelege acest aspect.”, a mai spus primarul oraşului.
Obştea care este proprietară a terenului alpin de la Romani a oferit spre concesiune terenuri pentru construcţii de cabane şi pensiuni, impunând reguli stricte pentru respectarea proporţiei între suprafaţa de construit şi suprafaţa liberă.
Cea mai înaltă statuie a voievodului Constantin Brâncoveanu se află la Horezu

În 2014, administraţia locală din Horezu a avut în planul de investiţii montarea statuii lui Constantin Brâncoveanu. Astfel, la începutul lunii iunie, autorităţile locale din oraşul Horezu au dezvelit un momument înalt de şapte metri al domnitorului Constantin Brâncoveanu, fiind, potrivit primarului Ilie Fârtat, cea mai mare statuie din ţară a voievodului român. „Prin amplasarea acestei statui ne-am dorit să anulăm mitul mormântului gol de la Mănăstirea Hurezi. Artistul ni-l înfăţişează pe marele domnitor Constantin Brâncoveanu ieşind cu mantia sa din necropolă şi privind spre mănăstire. Grupul statuar a fost aşezat în centrul oraşului, în faţa Colegiului Naţional care-i poartă numele, şi este emblema oraşului sfântului martir. Statuia are şapte metri înălţime cu mantie şi bust, fiind astfel cea mai mare reprezentare de acest gen din ţară a voievodului valah. Vestea bună este că Sfântul Sinod a
anunţat că, în această vară, o parte din moaştele domnitorului vor fi aduse la Mănăstirea Hurezi.”, a afirmat Ilie Fârtat. Statuia este creaţia artistului craiovean Rodion Gheorghiţă. Constantin Brâncoveanu este ctitorul Mănăstirii Hurezi, denumită de istoricii locali ca fiind cea de-a treia necropolă domnească din judeţul Vâlcea, după Cozia şi Arnota, unde se află mormintele domnitorilor Mircea cel Bătrân, respectiv Matei Basarab.

Copiii rromilor de la Sălişte vor avea propriul centru de zi

Un alt proiect european de mare anvergură care va fi implementat la Horezu este destinat comunităţii de rromi din satul Sălişte. Proiectul a fost început încă din 2009 şi a fost lăsat de-o parte de fosta administraţie, fără a fi identificată o formă de finanţare. În februarie 2014 a fost reluat de actualul primar, Ilie Fârtat, iar până la finele mandatului, copiii de etnie rromă vor avea propriul centru de zi în satul în care s-au născut: „Tot prin fonduri europene avem un proiect prin Ministerul Muncii, dintre cele 31 de proiecte aprobate în tot atâtea judeţe, pentru comunitatea de rromi de la Sălişte, care priveşte construcţia unui centru de zi. Este o clădire de 260 de metri pătraţi care se va face şi în care copilaşii vor sta supravegheaţi de asistenta socială a primăriei, în perioada cât părinţii lor merg la serviciu. Este un proiect care a început în 2009, dar a stat în sertar şi am reuşit să-l trecem în perioada mandatului meu, mai exact în februarie 2014 prin comisia de avizare. Normal că a trebuit să o luăm de la zero, să înviem proiectul, iar acum suntem în faza achiziţiilor directe pentru ceea ce înseamnă proiect tehnic, execuţie şi celelalte lucruri. Speram să-l finalizăm cât mai repede.”, a mai spus primarul.

Horezu va avea propria capelă mortuară
•    Investiţia va costa două miliarde de lei vechi şi va fi realizată cu bani din bugetul local

O altă investiţie în derulare a primarului Ilie Fârtat este capela mortuară, care va fi amenajată la catedrala mare din Horezu. Investiţia va fi realizată cu bani din bugetul local: „Acum avem în faza de execuţie o capelă, prima capelă mortuară din Horezu, pe care o facem la catedrala mare, şi asta a rezultat din discuţiile cu cetăţenii. Costă aproximativ două miliarde de lei vechi, dar era absolut necesară. Speram să o finalizăm în două săptămâni. Am ridicat-o, iar acum suntem la partea de sus. Suntem în discuţii, deoarece vitraliile vreau să le facem cu iconografie ortodoxă. Avem doar şapte blocuri în Horezu, dar omul care are necazul în familie este bine să aibă linişte şi să nu deranjeze vecinii. Este o prevedere inclusiv a comunităţii europene.”, a conchis primarul.

Echipa Flacăra Horezu ar putea juca în Liga a III-a

Deşi echipa locală a pierdut barajul de promovare în faţa celor de la CSO Filiaşi, scor final 2-3, primarul Ilie Fârtat, care susţine din bugetul local echipa de fotbal, le-a promis antrenorului Vasile Ilinca şi jucătorilor că va face tot posibilul ca, din această toamnă, echipa-fanion a oraşului să activeze la Liga a III-a. Primarul se declară mulţumit de jocul prestat de fotbalişti la Drobeta Turnu Severin, chiar dacă ghinionul i-a urmărit în finalul partidei, ratând promovarea. Fârtat a purtat discuţii la FRF, dar şi cu oameni cu potenţial financiar, pentru a susţine echipa la nivelul Ligii a III-a: „Dacă voi primi un răspuns favorabil de la un agent economic important din Bucureşti care doreşte să investească la Horezu şi vom putea obţine cei 800 de milioane de lei vechi pe care să-i turnăm în contul FRF, atunci vom înscrie echipă la Liga a III-a. Dacă nu, vom juca în continuare la Liga a IV-a. Este o vorbă: decât codaş la oraş, mai bine în satul tău fruntaş. Prefer să mai câştig încă o dată cupa şi campionatul în Divizia D, decât să fiu la retrogradare, în Liga a III-a. Am avea câteva atuuri legate de tinereţea jucătorilor din Horezu, că sunt puţin mercenari în joc şi majoritatea sunt legaţi de locurile de aici. Este nevoie şi de un spirit de patriotism local pe care atât eu, cât şi antrenorul Vasile Ilinca am reuşit să-l impunem jucătorilor.”, a declarat primarul din Horezu.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.