Cu ani în urmă, în comuna Lădeşti a existat un spital comunal, unde oamenii din localităţile învecinate veneau să-şi vindece bolile corpului şi sufletului. Erau medici numai unul şi unu, profesionişti, dar, o dată cu trecerea vremurilor, medicina făcută cu mâinile goale nu prea a mai dat roade. Astfel, Spitalul comunal din Lădeşti a început să se degradeze, fondurile s-au împuţinat, iar paragina părea să fie ca la ea acasă. Cum secţiile au devenit, în concepţia guvernanţilor, „nerentabile”, începând cu anul 2006, Spitalul din Lădeşti s-a transformat în Centrul de Asistenţă Medico-Socială Lădeşti, primul de acest gen din judeţul Vâlcea. Astfel, locul a devenit un fel de „rai al săracilor”, unde aceştia îşi alină suferinţa primind îngrijiri medicale. Potrivit primarului din Lădeşti, centrul este o unitate medico-socială tot cu statut de spital: „Aici sunt internaţi bolnavii cronic cu probleme sociale pentru o perioadă de una, trei sau şase luni. La acest centru sunt primiţi bolnavi pe care nu are cine să-i îngrijească acasă.”. Săracii suferinzi, mulţi dintre ei oameni ai nimănui, uitaţi de copii sau rude, se pot interna doar dacă îndeplinesc câteva condiţii. Bolnavii trebuie să plătească astfel jumătate din pensia lunară, iar restul achită rudele de gradul întâi. În cazul în care bolnavul nu are pensie şi nici rude şi dovedeşte acest lucru cu acte este primit aici fără să plătească o contribuţie, urmând a fi instituţionalizat la azil: „La Centrul de Asistenţă Medico-Socială se asigură servicii de îngrijire, consultaţii, tratamente, proceduri cum ar fi fizioterapie sau chimioterapie. Aici vin persoane cu vârste cuprinse între 50 şi 90 de ani şi trebuie oferite condiţii speciale, dar şi un mod de petrecere plăcută a timpului liber.”, spune primarul Dobre. Capacitatea centrului este de 30 de locuri, dar în prezent mai poate oferi alte 20.
Comuna Lădeşti, înfrăţita cu Belgia
Potrivit primarului Dobre, localitatea Lădeşti a fost dotată cu o autospecială de pompieri nouă, adusă din Belgia, acest lucru fiind posibil datorită înfrăţirii comunei pe care o conduce cu localitatea Balen din Belgia: „Primul proiect finalizat a fost reabilitarea şi extinderea primăriei. Noi suntem înfrăţiţi cu o localitate din Belgia şi ne-au donat o maşină de pompieri, cu condiţia să îi facem garaj. Am fost nevoiţi să facem garaj şi pentru microbuzul şcolar. De asemenea, a fost nevoie de o împrejmuire cu gard şi în incintă, de pavaj de jur-împrejur. Când am ajuns eu primar exista această înfrăţire. În fiecare an vin mai multe persoane din Belgia la noi în comună şi stau câteva zile, iar noi avem grijă de ei. Şi noi am mers, la rândul nostru, la ei şi este foarte frumos. Mă bucur că există această simpatie între noi, romanii, şi populaţia belgiană. Am primit din partea lor această maşină de pompieri pe care să o folosim în caz de necesitate. Când am extins sediul primăriei a trebuit să facem şi un garaj special pentru ea. Din câte am înţeles de la ei, şi-au exprimat dorinţa de a ne mai trimite încă una, pentru care va trebui să mai facem un garaj sau să găsim o altă variantă.”, a adăugat primarul Ilie Dobre.
Păstrarea tradiţiei, importantă la Lădeşti
Potrivit primarului Dobre, cetăţenii din Lădeşti valorifică tradiţia, iar în acest sens administraţia locală a fost mereu alături de aceştia prin sprijin financiar. Primăria Lădeşti sprijină aceste manifestări culturale, istorice, religioase şi sociale ale comunităţii şi alocă în fiecare an resursele financiare pentru bunul mers al activităţilor. Şi în aceşti ani de criză economico-financiară profundă s-au găsit o serie de posibilităţi pentru a se susţine aceste activităţi importante. Primarul este de părere că ziua comunei Lădeşti nu este ziua primăriei, ci ziua locuitorilor acestei comunităţi. Mulţi sunt cei care afirmă că astfel de manifestări nu sunt oportune în aceste vremuri, dar majoritatea oamenilor cu gândire şi spirit civic susţin aceste evenimente: „Este important să susţinem aceste manifestări deosebite ale comunităţii noastre, deoarece sunt momente unice, care aduc cetăţenilor zâmbetul pe buze, amintindu-şi de vechile tradiţii.”, a mai spus primarul Dobre. Primarul a precizat că sărbătoarea de suflet a cetăţenilor din comună o reprezintă „Obrejenia”, un amplu eveniment cultural, artistic şi sportiv: „Îmi amintesc de vremea când, copil fiind, mergeam la CAP, culegeam mure, făceam orice să strâng bani pentru bâlci. Era singura zi din an în care vedeam tiribombe, pe atunci erau cu cai, leagăne, circari cu urşi, păpuşari cu Vasilache şi Marioara, lăutari, meşteri populari tradiţionali. Mâncam turtă dulce, alviţă, acadele şi beam limonadă, iar gustul îngheţatei făcute pe loc era unic. Ne rugam să nu plouă ca să ne putem distra. Erau alte vremuri. Acum, lumea parcă nu se mai bucură ca pe vremuri, cu toate că peste tot întâlneşti vată pe băţ şi alviţă.”, ne mărturiseşte primarul Ilie Dobre.