Sunteţi aici: Pagina principală // Actualitate

Cele şase „cule” de la Măciuca, bogăţia micii boierimi

Un fapt cu totul deosebit pentru peisagistica comunei îl reprezintă existenţa a şase cule, păstrate într-o bună stare de conservare. Termenul deriva de la cuvântul turcesc Kule, care înseamnă turn sau ascunzătoare. Culele de la Măciuca sunt construite din cărămidă şi îi aparţin în momentul de faţă lui Alexandru Măciuceanu, Sandu Măciuceanu, Drăghici Măciuceanu, Manu Măciuceanu, Nicolae Bănică, Barbu şi Răducu Bocşaru. Când şi cum au luat fiinţă culele de la Măciuca nici istoricii locului nu ştiu. Filele de istorie spun că acestea au fost construite pe la începutul secolului al XVIII-lea. Însă, făcând o analogie cu celelalte cule din împrejurimi, din judeţul Vâlcea, constatăm o categorie asemănătoare. În mai toate lucrările de specialitate se menţionează că primele cule tipice, de exemplu Cula Greceanu de la Măldăreşti sau cea din Curtişoara ar data din secolul al XVII-lea. Însă, cei pe care îi întâlnim construind cule începând cu secolul al XVIII-lea nu mai sunt reprezentanţii marii boierimi ci, în majoritatea cazurilor, sunt boieri mărunţi, de ţară. Se poate vorbi astfel de o transferare a funcţiei caselor înstărite ale marilor boieri în cule specifice micii boierimi, preluare determinată de transformările petrecute în viaţa socială a Ţării Romaneşti, care au afectat într-o mare măsură şi teritoriul comunei Măciuca.

 

Clădirea dispensarului medical se poate alinia culelor de pe raza localităţii

Clădirea în care funcţionează acum dispensarul uman din localitate este construită înainte de 1900, de boierul Nicolae Popescu. Potrivit datelor istorice, la început a fost judecătorie şi apoi s-a transformat în spital, unde erau în permanenţă câte doi doctori. Clădirea are o arhitectură specifică zonei şi, probabil, în viitorul apropiat va fi declarată monument istoric. Este o locaţie destul de mare, având suficiente spaţii. Poate fi alăturată culelor boierilor Dumitru Drăghicescu, ale boierilor Măciuceni şi a boierului Bărbulescu. În anii trecuţi, cu fonduri din bugetul primăriei s-a realizat o reabilitare exterioară, însă suficient doar pentru ca spaţiul să poată fi funcţional. Primarul Mugur Mărcoianu îşi doreşte o reabilitare completă, precum şi dotarea cu mobilier şi aparatură medicală a ambelor cabinete medicale de pe raza localităţii: „Am depus la Ministerul Dezvoltării şi două proiecte pentru reabilitarea celor două dispensare medicale de pe raza localităţii. Ne dorim chiar crearea unui centru de permanenţă, iar clădirea este destul de mare pentru a asigura un astfel de serviciu medical. Vom analiza ce implică acest lucru şi, dacă şi medicii vor fi de acord, văd posibilă înfiinţarea unui astfel de centru”, ne-a mai spus Mugur Mărcoianu.

 

Noi proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii

Primarul Mugur Mărcoianu îşi doreşte modernizarea localităţii din fonduri externe, numai în acest fel fiind posibilă o dezvoltare rapidă. În acest sens, administraţia locală a depus la Ministerul Dezvoltării nu mai puţin de şapte proiecte pentru modernizarea infrastructurii în localitate: „Şi noi aşteptăm, ca şi ceilalţi primari, să vedem cu câte proiecte vom fi finanţaţi. Noi am depus şapte proiecte, investiţii care acoperă o parte dintre necesităţile comunităţii din Măciuca. Dintre cele şapte proiecte mi-aş dori să intre la finanţare în special, modernizarea târgului săptămânal, restul de drumuri în vederea asfaltării şi cele două dispensare. Noi am mai depus un proiect şi pentru extinderea alimentării cu apă, dar, din câte am înţeles, doamna ministru Shaidehh a declarat că localităţile care sunt incluse în masterplanul judeţului pentru alimentare cu apă sau canalizare nu vor intra la finanţare. Acest lucru mi se pare într-un fel corect, doar că şi mai corect ar fi fost dacă făceau aceasta precizare de la bun început. Totuşi, noi am făcut nişte cheltuieli să facem studii şi normal că toţi am încercat şi o altă variantă pentru finanţare. Un alt proiect, pe care cred că l-au depus majoritatea primăriilor este cel pentru modernizarea iluminatului public, un proiect necesar pentru toate localităţile şi care cred că va intra la finanţare, valoarea lui nefiind foarte mare”, ne-a mai spus primarul Mugur Mărcoianu.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.