Sunteţi aici: Pagina principală // Actualitate

Cel mai modern spital de recuperare medicala din Romania se va construi la Susani

01 primarieÎn timp ce statul român a închis zeci de spitale, mai ales în perioada Guvernului Boc, când Ministerul Sănătăţii a fost condus de Cseke Attila, pe motiv că nu le poate susţine financiar, primarul din Şuşani, Gheorghe Staiu, a luat decizia de a venit în sprijinul locuitorilor din întreaga zonă de sud a judeţului, care nu se pot deplasa la unităţile sanitare din municipii, sau pentru costurile deplasării spre spitalele din zonă ar fi prea mari. Astfel, în comună se va construi un spital care să poată interveni în orice moment pentru sănătatea populaţiei din localitate, dar şi din comunele limitrofe. Obiectivul principal al spitalului este acela de a le oferi pacienţilor de toate vârstele un cadru optim pentru recuperare, beneficiind de asistenţă de specialitate, dar şi de aparatură medicală de ultimă generaţie. Iniţiativa construirii acestui spital a apărut în urma unui studiu, concluzia acestuia fiind că segmentul de recuperare medicală este unul dintre cele mai deficitare pe piaţa serviciilor de sănătate din România. Bazele construirii Centrului de Recuperare Medicală se va face printr-un parteneriat public-privat între Primăria Şuşani şi un grup de antreprenori italieni cu iniţiativă: „Un grup de antreprenori, care au pus bazele unui ONG în Italia, vor construi un spital de recuperare al pacienţilor cu deficit locomotor în comuna noastră, cu fonduri europene, printr-un parteneriat public cu Primăria Şuşani. Noi venim cu terenul, iar ei realizează construcţia. Va fi un proiect major care, pentru mine, este un vis frumos, care devine realitate. O dată cu aprobarea noului PUG am trecut în intravilanul localităţii jumătate din izlazul comunal din Şuşani, acesta fiind terenul pe care se va construi locaţia. Este o zonă ideală pentru înfiinţarea acestui spital. Va fi un proiect major, cu o valoare foarte mare, peste 30 de milioane de euro, o construcţie pe trei nivele”, declară primarul social-democrat din Şuşani.
Primăria asigură terenul, iar investitorii realizează clinica

Primarul Gheorghe Staiu afirmă că, la ultima întâlnire pe care a avut-o cu reprezentanţii ONG-ului, i-a fost prezentat inclusiv studiul de fezabilitate al ansamblului. Astfel, pe lângă înfiinţarea spitalului de recuperare neurolocomotorie, o aripă a complexului va avea destinaţia unui loc unde peste 50 de persoane vârstnice şi singure, care nu pot să primească la domiciliu îngrijirile de care ar avea nevoie, vor putea beneficia de condiţii optime de îngrijire. O altă parte a complexului va fi pusă la dispoziţie în vederea înfiinţării unui Centrul de Recuperare şi Reabilitare pentru copiii cu dizabilităţi: „Clădirea va fi împărţită în trei: prima aripă va fi pentru cei cu probleme de recuperare locomotorie, aripa din stânga va fi pentru persoanele care vor să fie asistate într-un sanatoriu, contra cost, în vederea asigurării medicaţiei şi a îngrijirii, iar a treia parte va fi pentru copii cu dizabilităţi, care vor beneficia gratuit de asistenţă. Proiectul este ceva de vis, am rămas plăcut impresionat şi surprins totodată, mai ales că la noi, în zona de sud, nu există nici măcar un punct de primiri urgenţe, deoarece guvernaţii au ştiut să omoare spitalele, iar pentru susţinerea căminelor de bătrâni statul încearcă să se degreveze, pe cât poate, de această responsabilitate”, declară primarul.
Un exemplu de acest gen este spitalul din Bălceşti care, în 2011, a fost închis cu acordul premierului Boc şi al preşedintelui Traian Băsescu, în urma măsurilor de austeritate luate.
Unitatea spitalicească deservea peste 50 000 de locuitori din sudul judeţului Vâlcea. Ulterior, sub presiunea autorităţilor locale, spitalul a fost transformat în azil de bătrâni, dar astăzi funcţionează la limita subzistenţei.
Moartea unui localnic a generat ideea construirii spitalului

Iniţiativa construirii unui astfel de spital a apărut în urma faptului că, în zona respectivă, cel mai apropiat spital este la 40 de kilometri distanţă, la Drăgăşani, sau la 29 de kilometri, la Slatina. Populaţia este îmbătrânită şi, de multe ori, în urma solicitării ambulanţei, pacienţii mor înainte de a ajunge la spital, din cauza distanţei şi din cauza lipsei unui punct de primiri urgenţe. Unii dintre ei chiar refuză deplasarea până la unităţile spitaliceşti din Drăgăşani, Vâlcea sau Slatina, mulţumindu-se doar cu primul ajutor acordat de ambulanţieri. Primarul spune că, fără un spital în zonă, pe o arie destul de mare, parametrii de sănătate ai populaţiei se deteriorează în mod dramatic: „Recomandarea pentru alegerea localităţii noastre s-a făcut datorită unei doamne, astăzi cetăţean italian, fiică a comunei, care a ţinut în mod special ca ridicarea acestui spital să se facă la Şuşani, datorită faptului că tatăl acestei doamnei a decedat, după ce ambulanţa de la spitalul din Slatina nu a putut să ajungă la timp. Faptul că şi-a ales pentru implementarea acestui proiect comuna noastră m-a bucurat foarte mult. Proiectul trebuie susţinut şi de Guvern, deoarece, pe fondul sărăciei şi al lipsei cadrelor medicale de specialitate, indicii de sănătate se deteriorează dramatic, în toată zona de sud a judeţului Vâlcea. Şi noi, ca autoritate publică locală vom avea un procent din fondurile care se strâng, dar am stabilit ca banii pe care ar trebui să îi aloce primăriei să îi folosească pentru modernizarea Centrului de Recuperare Medicală continuă. Mă bucur că, în cadrul acestui proiect, şi aici nu mă refer doar la personalul de specialitate, se vor înfiinţa locuri de muncă care pot fi ocupate de cetăţenii din localitatea noastră sau din cele limitrofe”, afirmă primarul Gheorghe Staiu.
Continuarea lucrărilor de asfaltare a drumurilor, garantată de Guvern

Primarul de la Şuşani are un proiect pentru modernizarea drumurilor comunale, cu bani de la stat. Proiectul este din 2013, iar pentru acesta s-a ţinut licitaţia, la valoarea totală de 45 de miliarde de lei vechi. Până în prezent, ministerul Dezvoltării abia a alocat suma de 6 miliarde de lei vechi, bani cu care s-a reuşit doar amenajarea, în vederea turnării covorului asfaltic, a numai 2 kilometri de drum, dintre cei 7 kilometri, prinşi în proiect. Potrivit primarului, diferenţa până la finanţarea respectivă va fi alocată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală 2015-2018 şi banii vor fi utilizaţi pentru reabilitarea drumurilor comunale, conform convenţiei semnate în aceste zile: „Până acum am primit 3 miliarde pentru execuţie şi 2 miliarde pentru proiectare. Urmează să mai primesc încă 6 miliarde, dar acum, conform noii convenţii, se pare că, în situaţia în care firma care execută proiectul poate să fac lucrările de banii respectivi şi în avans, noi, ca administraţie publică, avem posibilitatea să solicităm finanţarea necesară, în vederea achitării lucrărilor finalizate. Este o decizie corectă, pe care Ponta a luat-o pe ultima sută de metri. Cu toate acestea, după căderea guvernului, lucrurile au rămas în aer, şi este normal să fim reticenţi, pentru că, la orice mişcare apar oameni noi, iar acei oameni vor avea reţineri în ceea ce priveşte repartiţia de fonduri până nu studiază problema, iar acest lucru va lua timp. Apoi, pentru a relua lucrările care au fost întrerupe deja de doi ani, şi să nu uităm că anul viitor sunt alegeri, şi vor fi făcute alte modificări, iar pe noi aceste schimbări ne dezavantajează. Sperăm să fie bine, şi că acei oameni nu au murit degeaba”.

Despre schimbările guvernamentale: „Orice minune ţine trei zile”

Întrebat dacă este de părere că manifestaţiile de stradă au produs schimbări pozitive în clasa politică, primarul Gheorghe Staiu nu este prea optimist: „Se vor linişti, pentru că orice minune ţine trei zile. Oricine ar fi prim ministru, fie el şi Ciloş, nu va putea funcţiona fără politică, oricât de tehnocrat ar fi. Însă vrem o clasă politică mai sănătoasă, şi spun asta pentru că eu sunt un primar pus de cetăţeni să îi conduc pe drumul cel bun. Noi, primarii, nu suntem chirurgi, să fim tranşanţi. Pentru ca un proiect sau un mandat să fie finalizat, trebuie să faci şi compromisuri, în sensul că nu trebuie neapărat să minţi omul, dar îl amăgeşti. Aşa cum am început eu proiectul de modernizare a drumurilor de interes local, efectiv i-am amăgit pe bieţii oameni de doi ani, pentru că decizia de finalizare a lucrării de fapt nu depindea de mine, ci de hotărârea Guvernului”, spune primarul. Acesta crede că sunt, însă, necesare, câteva schimbări de structură: „Cei care se erijează în cârmuitorii noştri, cei care ne reprezintă acolo, să aibă scopuri bine limitate, şi doar în favoarea cetăţeanului, să se gândească şi la comunităţile noastre, pentru că avem nevoie de un trai mai bun. Spun asta pentru că ţara noastră are potenţial, doar că trebuie să ştim cum să-l exploatăm şi cum să-l punem mai bine în evidenţă. Aş dori multe schimbări. Prima ar fi ca, o dată cu această delimitare a clasei politice, să nu se mai dea voie ca senatori sau deputaţii din Parlamentul României să stea mai mult de două mandate, exact cât stă preşedintele ţării, pentru că, de multe ori, în spatele lor sunt alţi oameni, care sunt mult mai competenţi, dar sunt obstrucţionaţi. Pe liste apar întotdeauna aceleaşi nume, fortificându-şi poziţiile şi financiar, şi prin faptul că şi-au numit oameni-cheie în tot felul de poziţii, care îi susţin”.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.