• Administraţia locală pune la dispoziţia investitorilor teren pentru construirea complexului medical. În zonă se va mai construi şi o fabrică pentru industria auto.
În timp ce statul român a închis zeci de spitale, mai ales în perioada Guvernului Boc, pe motiv că nu le poate susţine financiar, primarul din Şuşani, Gheorghe Staiu, a luat decizia de a veni în sprijinul locuitorilor din întreaga zonă de sud a judeţului, care nu se pot deplasa la unităţile sanitare din municipii, prin construirea unui spital care să poată interveni în orice moment pentru sănătatea populaţiei. Obiectivul principal al spitalului este acela de a le oferi pacienţilor de toate vârstele un cadru optim pentru recuperare, beneficiind de asistenţă de specialitate, dar şi de aparatură medicală de ultimă generaţie. Iniţiativa construirii acestui spital a apărut în urma unui studiu, concluzia acestuia fiind că segmentul de recuperare medicală este unul dintre cele mai deficitare pe piaţa serviciilor de sănătate din România. Bazele construirii Centrului de Recuperare Medicală se vor pune printr-un parteneriat public-privat între Primăria Şuşani şi un grup de antreprenori italieni cu iniţiativă: „Un grup de antreprenori, care au pus bazele unui ONG în Italia, vor construi un spital de recuperare al pacienţilor cu deficit locomotor în comuna noastră, cu fonduri europene, printr-un parteneriat public cu Primăria Şuşani. Noi venim cu terenul, iar ei realizează construcţia. Va fi un proiect major care, pentru mine, este un vis frumos, care devine realitate. O dată cu aprobarea noului PUG am trecut în intravilanul localităţii jumătate din izlazul comunal din Şuşani, acesta fiind terenul pe care se va construi locaţia. Este o zonă ideală pentru înfiinţarea acestui spital. Va fi un proiect major, cu o valoare foarte mare, peste 30 de milioane de euro, o construcţie pe trei nivele”, declară primarul social-democrat din Şuşani.
Grupul ţintă: persoanele cu dizabilităţi, bătrânii şi copiii
Primarul Gheorghe Staiu afirmă că, la ultima întâlnire pe care a avut-o cu reprezentanţii ONG-ului, i-a fost prezentat inclusiv studiul de fezabilitate al ansamblului. Astfel, pe lângă înfiinţarea spitalului de recuperare neurolocomotorie, o aripă a complexului va avea destinaţia unui loc unde peste 50 de persoane vârstnice şi singure, care nu pot să primească la domiciliu îngrijirile de care ar avea nevoie, vor putea beneficia de condiţii optime de îngrijire. O altă parte a complexului va fi pusă la dispoziţie în vederea înfiinţării unui Centrul de Recuperare şi Reabilitare pentru copiii cu dizabilităţi: „Clădirea va fi împărţită în trei: prima aripă va fi pentru cei cu probleme de recuperare locomotorie, aripa din stânga va fi pentru persoanele care vor să fie asistate într-un sanatoriu, contra cost, în vederea asigurării medicaţiei şi a îngrijirii, iar a treia parte va fi pentru copii cu dizabilităţi, care vor beneficia gratuit de asistenţă. Proiectul este ceva de vis, am rămas plăcut impresionat şi surprins totodată, mai ales că, la noi, în zona de sud, nu există nici măcar un punct de primiri urgenţe, deoarece guvernaţii au ştiut să omoare spitalele, iar pentru susţinerea căminelor de bătrâni statul încearcă să se degreveze, pe cât poate, de această responsabilitate”, declară primarul.
Moartea unui localnic a generat ideea construirii spitalului
Iniţiativa construirii unui astfel de spital a apărut în urma faptului că, în zona respectivă, cel mai apropiat spital este la 40 de kilometri distanţă, la Drăgăşani, sau la 29 de kilometri, la Slatina. Populaţia este îmbătrânită şi, de multe ori, în urma solicitării ambulanţei, pacienţii mor înainte de a ajunge la spital, din cauza distanţei şi din cauza lipsei unui punct de primiri urgenţe. Unii dintre ei chiar refuză deplasarea până la unităţile spitaliceşti din Drăgăşani, Vâlcea sau Slatina, mulţumindu-se doar cu primul ajutor acordat de ambulanţieri. Primarul spune că, fără un spital în zonă, pe o arie destul de mare, parametrii de sănătate ai populaţiei se deteriorează în mod dramatic: „Recomandarea pentru alegerea localităţii noastre s-a făcut datorită unei doamne, astăzi cetăţean italian, fiică a comunei, care a ţinut în mod special ca ridicarea acestui spital să se facă la Şuşani, datorită faptului că tatăl acestei doamnei a decedat, după ce ambulanţa de la spitalul din Slatina nu a putut să ajungă la timp. Faptul că şi-a ales pentru implementarea acestui proiect comuna noastră m-a bucurat foarte mult. Proiectul trebuie susţinut şi de Guvern, deoarece, pe fondul sărăciei şi al lipsei cadrelor medicale de specialitate, indicii de sănătate se deteriorează dramatic, în toată zona de sud a judeţului Vâlcea. Şi noi, ca autoritate publică locală vom avea un procent din fondurile care se strâng, dar am stabilit ca banii pe care ar trebui să îi aloce primăriei să îi folosească pentru modernizarea Centrului de Recuperare Medicală continuă. Mă bucur că, în cadrul acestui proiect, şi aici nu mă refer doar la personalul de specialitate, se vor înfiinţa locuri de muncă care pot fi ocupate de cetăţenii din localitatea noastră sau din cele limitrofe”, afirmă primarul Gheorghe Staiu.
Lansarea ghidurilor de finanţare amână demararea efectivă a proiectului
Deşi administraţia locală a lansat ideea construirii spitalului de recuperare încă de anul trecut, motivul pentru care investiţia nu a prins până în acest moment contur este faptul că ghidurile de finanţare europeană nu au fost lansate. Primarul Gheorghe Staiu îi asigură pe localnici că proiectul va fi demarat imediat ce vor fi deschise liniile de finanţare: „Chiar zilele trecute am avut o întâlnire cu reprezentanţii firmei italiene care se ocupă de implementarea proiectului. Din păcate, lansarea ghidurilor de finanţare se amână de la o zi la alta. Important este că nu s-a renunţat la ideea de a construi un astfel de centru la Şuşani. Interesul meu, ca primar, este să dezvoltăm cât mai mult zona. Prin implementarea unui astfel de proiect s-ar crea locuri de muncă, iar zona ar fi mult mai des tranzitată”, ne-a mai spus primarul. Tot în zonă se va mai construi şi o fabrică pentru industria auto, care va crea, pentru început, cel puţin 30 de locuri de muncă.