Absolvent al Facultăţii de Management şi Marketing din Piteşti, Lupu Răspopescu şi-a însuşit primul său mandat de primar în anul 2004, când a fost reînfiinţată comuna Mitrofani. Timp de 14 ani, a fost casier la Primăria Şuteşti, iar în anul 2004 şi-a dat seama că satul său natal are nevoie de el într-o altă postură. Odată transformat în comună, fostul sat Mitrofani avea nevoie de Lupu Răspopescu, om responsabil, care a demonstrat că ştie care sunt atribuţiile unui administrator local. Datorită interesului oferit funcţiei pe care o deţine, comuna se bucură, în prezent, de multe facilităţi de care, în vechea formulă, adică alipită de comuna Suteşti, poate nu ar fi beneficiat până în prezent.
Desprinderea de Suteşti, singura modalitate de dezvoltare a comunei Mitrofani
Localitatea Mitrofani este cea mai tânără comună de pe harta judeţului Vâlcea. Primul şi singurul primar al comunei, după reînfiinţarea acesteia, din anul 2004, Lupu Răspopescu, ne-a povestit că, de-a a lungul istoriei, comuna Mitrofani a avut un rol important în timpul unor evenimente care s-au petrecut în sudul Olteniei: „Satul de reşedinţă al comunei este Mitrofani, este cel mai vechi, numele lui provenind de la un călugăr pe nume Mitrofan care, aflându-se în pelerinaj prin aceste locuri, a pus bazele unei comunităţi civilizate. Satele Mitrofani, Racu, Cetăţeaua şi Izvoraşu au alcătuit unitatea administrativ-teritorială cu denumirea de comuna Mitrofani până în anul 1968, când localitatea a fost desfiinţată abuziv şi alipită comunei Suteşti, prin legea administrativă teritorială din acel an.”, a povestit primarul comunei.
Lupu Răspopescu: „În 2004, era o aventură să intri în comuna Mitrofani”
Primul om al comunei susţine că, după anul 1990, satele aparţinătoare pe atunci comunei Suteşti au trecut prin perioade critice, drumurile au fost lăsate la voia întâmplării, iar fostele CAP-uri au fost vândute. Vechea comună purta deja denumirea de „Africa Suteştilor”, atunci când nemulţumirea cetăţenilor a determinat organizarea Adunării Populare din 1992. S-a format „Comitetul de iniţiativă pentru reînfiinţarea comunei Mitrofani”, a cărui activitate a determinat organizarea referendumului din iunie 2003 şi, ulterior, reînfiinţarea comunei, în martie 2004. Singura nemulţumire a oamenilor o reprezentau paşii grei în dezvoltarea zonei în care s-au născut: „Singurul motiv pentru care locuitorii au vrut să se reînfiinţeze comuna a fost acela că toate comunităţile se dezvoltau, iar Mitrofaniul rămăsese în urmă, deci infrastructura era dezastruoasă. Noi suntem una dintre comunele care nu am avut asfalt când ne-am reînfiinţat. Pot spune că era o aventură să intri în Mitrofani, din cauza gropilor şi nămolului, o localitate uitată de lume, neelectrificată, fără asistenţă medicală, o şcoală dezafectată, un cămin cultural distrus unde nu se întâmpla mai nimic. Eram numiţi „Africa Suteştiului”. Datorită unui grup de iniţiativă organizat de oameni inimoşi, printre care profesorul Constantin, care a pus suflet şi s-a zbătut pentru noi, am fost reînfiinţaţi în aprilie 2004, iar, de atunci, pot spune că au început problemele, eu fiind primul primar ales.”, a mai adăugat Lupu Răspopescu.
Primarul Răspopescu a ţinut să adauge că oamenii din comună au fost tot timpul alături de el, chiar şi în cele mai grele momente: „Fiind de opt ani în fruntea administraţiei locale, eu consider că oamenii m-au înţeles, au înţeles că tot ceea ce fac este pentru binele comunităţii şi consider că au încredere în mine, o dată ce mi-au dat girul pentru al treilea mandat. Sper să nu-i dezamăgesc, aşa cum nu i-am dezamăgit niciodată, am fost alături de ei întotdeauna, şi la bine, dar şi la greu. Oamenii au încredere în mine şi au fost alături de mine. Eu am avut nevoie de sprijinul lor atunci când am fost pus în faţa unei situaţii grele din viaţa mea şi le mulţumesc. Nu uit că au fost alături de mine atunci, în cele mai grele momente. Mi-au dat forţă să merg mai departe şi să lupt.”, a precizat primarul.
Prima măsură: un sediu în care să funcţioneze primăria
Primele măsuri pe care Lupu Răspopescu le-a luat în momentul în care „s-a trezit primar” au fost legate de înfiinţarea unui sediu în care să funcţioneze instituţia pe care o conducea. Apoi, s-a ocupat de aparatul administrativ şi a organizat un concurs pentru cei care urmau să i se alăture în această provocare. Singurul lucru pe care şi-l dorea noul primar era înţelegere şi putere de muncă pentru a realiza ceea ce şi-a propus pentru consăteni: „Ulterior, am înţeles cât de mare era responsabilitatea unui primar faţă de oamenii care i-au dat votul. Suntem o comunitate care a luat-o de la zero dar, treptat, am încercat să ne integrăm. Întâi, trebuia să avem un sediu de primărie şi am achiziţionat fostul spaţiu al CAP-lui, l-am reabilitat şi l-am modernizat cu forţe proprii. Ulterior, am înfiinţat şi aparatul administrativ, prin ocuparea funcţiilor în urma unui concurs. Treptat, instituţia a început să funcţioneze. Prima condiţie pe care am pus-o în momentul în care ne-am format a fost ca toţi să fim uniţi şi eficienţi în folosul cetăţenilor şi aşa s-a întâmplat: noi suntem o familie care lucrăm pentru cetăţean şi în folosul lui.”, a mai precizat liberalul.
Bază sportivă aproape finalizată
Pe lângă numeroasele proiecte derulate în infrastructură, primarul din Mitrofani are în derulare şi un plan care cuprinde o bază sportivă multifuncţională. Investiţia s-a ridicat la o valoare de 6 miliarde de lei vechi şi este aproape finalizată. Primarul se gândeşte ca, începând cu anul 2013, să înfiinţeze şi o echipă de fotbal, pentru ca tineretul din comună să aibă posibilitatea să facă sport: „Avem şi un teren de sport, iar în derulare pe OG 7 o bază sportivă multifuncţională. Speram ca, până la finalul anului, să definitivăm investiţia, este realizată cam 80%, cu o valoare totală de 6 miliarde de lei. Cu ocazia asta trebuie să înfiinţez o echipă de fotbal, pentru că vreau să aduc bucuria omului, de a face sport şi mişcare.”, a mai spus primarul.
Creşterea albinelor, activitate profitabilă pentru localnici
În comuna Mitrofani, oamenii sunt gospodari, iar acest lucru se vede cu ochiul liber. Unii dintre localnici lucrează la casele de vinuri Ştirbei, situate pe raza localităţii Prundeni, iar alţii şi-au dezvoltat gospodăriile prin creşterea animalelor. Potrivit spuselor primarului, o activitate nouă care s-a creat în comuna Mitrofani este creşterea albinelor: „Mă bucură faptul că sunt foarte mulţi tineri care se ocupă de această activitate. Au accesat fonduri europene, şi-au înmulţit numărul de familii de albine şi este o activitate profitabilă. Dintre toţi cei cu care am vorbit, nu este nici unul care să nu fie nemulţumit. Este, de asemenea, şi un hobby de-al meu. Am avut un prieten care avea stupi şi îl ajutam, apoi a început să îmi placă şi mie această activitate. Întotdeauna, trebuie să ne gândim la ceva care să aducă profit.”, a mai spus primarul liberal.
Igienizarea comunei, în atenţia primarului
Deşi are multe griji, Lupu Răspopescu nu scapă din vedere nici micile detalii, care ţin mai degrabă de civilizaţie decât de administrarea propriu-zisă a localităţii. Curăţenia a fost dintotdeauna un criteriu de bază al primarului din Mitrofani, dar există multe cazuri când oamenii nu prea ţin seama de acest lucru: „Nu trebuie să fii neapărat bogat pentru a face curat în propria ogradă. Asta ţine de personalitatea sau de simţul estetic al fiecăruia. Primarul nu poate veni să-ţi facă ordine în gospodărie. Sunt oameni în curtea cărora chiar ţi-e drag să priveşti, dar şi oameni care îşi mai uită gunoaiele pe la poartă. În privinţa curăţeniei în propriile gospodarii şi în faţa acestora, pot spune că 75% dintre oameni sunt cu bun-simţ.”, a precizat primarul. Pe lângă apelul pe care îl face în permanenţă către cetăţeni pentru a-şi păstra curate gospodăriile, primarul Răspopescu a făcut ceva care să vină în sprijinul localnicilor, pentru a nu se mai plânge că nu au unde sau cu ce să-şi ducă gunoaiele. A reuşit, cu sprijinul Consiliului Judeţean, să aducă Urbanul în comună o dată pe săptămână: „O realizare care mă bucură a fost salubrizarea comunei, care s-a făcut în parteneriat cu Consiliul Judeţean. O dată pe săptămână vin cei de la Urban şi ridică gunoaiele. Restul mai lasă de dorit. Într-adevăr, curăţenia este o obsesie a mea, care în permanenţă mi-a dat de furcă. În mai toate întâlnirile mele cu cetăţenii spun ce spun, apoi revin la gunoaie. Ne dorim să trăim într-o comunitate curată, deoarece gunoaiele aduc boli şi, în plus, este bine să avem curăţenie la noi în comună.”, a concluzionat primarul.
Sunteţi aici: Pagina principală // Actualitate
Cea mai tanara comuna a Valcii a evoluat de la stadiul de „Africa a Sutestiului”
Postaţi pe: |