Sunteţi aici: Pagina principală // Actualitate

Casa de cultura „Dinu Sararu” intra in reabilitare

casa de culturaPrimarul Sorin Romcescu şi-a prioritizat proiectele pe care doreşte să le demareze în acest an. Construirea unei grădiniţe, dar şi demararea lucrărilor pentru reabilitarea casei de cultură sunt pe primul loc în ceea ce priveşte investiţiile de anul acesta: „Am început lucrările pentru construirea unei grădiniţe cu program normal, pentru două grupe de copii, am reuşit să o prindem pe programul „Proiect pentru Reforma Educaţiei Timpurii”, având finanţare prin Banca Mondială şi Guvernul României. Proiectul are o valoare de 9 miliarde de lei vechi, partea noastră privind instalaţiile şi încălzirea centrală. Proiectul este în derulare, se lucrează deja la zidărie. Al doilea proiect importat este reabilitarea şi modernizarea Casei de cultură „Dinu Sărau”. Este un obiectiv mai vechi al nostru, pentru care lucrările trebuie să demareze urgent, deoarece clădirea este într-un stadiu avansat de degradare. Proiectul a fost depus prin programul Companiei Naţionale de Investiţii, fiind în stadiul de licitaţie. Modernizarea şi reabilitarea Casei de cultură constă în anveloparea exterioară a clădirii, montarea unei centrale termice, refacerea pereţilor interiori şi exteriori, instalarea de noi grupuri sanitare, montarea de tâmplărie PVC cu geam termopan, înlocuirea instalaţiei electrice, dar şi lucrări la acoperişul clădirii, iar în sala de spectacol se vor schimba scaunele, va fi montată o staţie şi adusă aparatura necesară unei săli de spectacol, cu reflectoare şi staţii de amplificare. Este o casă de cultură cu personalitate, deoarece poartă numele renumitului scriitor român Dinu Sărau, originar din comuna Slătioara.”, a precizat primarul Sorin Romcescu.
Primarul Romcescu, premiat de academicianul Dinu Săraru, în cadrul Fundaţiei „Nişte Ţărani”
• A ocupat locul al treilea pe podiumul distincţiilor acordate în acest an
Fundaţia Naţională pentru Civilizaţie Rurală „Nişte Ţărani”, înfiinţată de romancierul Dinu Săraru, împlineşte anul acesta 15 ani de existenţă. Pe 12 noiembrie, într-un cadrul bine ales, în micuţa biserică „Vioreşti”, aflată în satul Goruneşti al comunei Slătioara, a avut loc o nouă decernare a premiilor Fundaţiei Naţionale pentru Civilizaţie Rurală „Nişte Ţărani” şi Revistei „Clipa” – ediţia 2013. Maestru de ceremonii a fost, şi de această dată, academicianul Dinu Săraru, personalitate marcantă a judeţului Vâlcea şi a României. Istoria premiilor din acest an, povestită chiar de scriitorul Dinu Săraru, ajuns la venerabila vârstă de 81 de ani, îl găzduieşte pe poziţia a treia pe Sorin Romcescu, primarul comunei Slătioara. Această distincţie i-a fost oferită pentru meritele deosebite pe care le-a avut de-a lungul celor trei mandate în fruntea administraţiei locale din Slătioara. Pe primul loc s-a aflat în acest an prof. dr. Irinel Popescu, urmat fiind de academicianul Nicolae Vasilescu. Un premiu pentru activitatea pe care o desfăşoară la nivelul Direcţiei pentru Cultura Vâlcea i-a fost oferit şi directorului acestei instituţii, Florin Epure, care în fiecare an a fost prezent la sărbătorirea acestui eveniment.
Fundaţia desfăşoară o activitate susţinută – culturală, artistică şi de cercetare, prin numeroasele proiecte prestigioase iniţiate şi lansate de-a lungul acestor ani. Printre acestea se numără Programul „Sănătatea Ţăranului”, Premiile naţionale ale fundaţiei, Programul de cercetare sociologică, editarea revistei „Renaşterea Civilizaţiei Rurale Româneşti”, editarea de albume şi monografii de artă populară, susţinerea Târgului de Ceramică Populară Românească „Cocoşul de Hurez”, programul anual de acordare de burse studenţilor merituoşi din mediul rural şi multe alte activităţi.

Bază sportivă modernă, realizată cu bani de la bugetul local

Sorin Romcescu a aşteptat câţiva ani deblocarea fondurilor pe Ordonanţa 7, pentru a finaliza lucrările de modernizare a bazei sportive din comună. De când acest program a fost introdus la pachet cu HG 577 şi a apărut noua OG 28, finalizarea bazelor sportive nu a mai fost o prioritate. Prim-gospodarul din Slătioara s-a văzut nevoit să finalizeze baza sportivă cu bani de la bugetul local. A avut noroc de sprijin din partea Consiliului Judeţean Vâlcea, care a alocat încă de la demararea investiţiei cota de cofinanţare, în valoare de 2,7 miliarde de lei vechi.
„Modernizarea stadionului a început acum trei ani, iar cu banii pe care i-am încasat de la Consiliul Judeţean Vâlcea am nivelat suprafaţa de joc, am împrejmuit-o şi am construit vestiarele şi tribuna. Restul am făcut cu bani de la bugetul local, în măsura în care am avut. Cert este că lucrarea este în proporţie de 95% finalizată, mai avem câteva finisări.”. Conform proiectului, valoarea totală a bazei sportive din Slătioara este de aproximativ şapte miliarde de lei vechi, iar termenul de execuţie a fost fixat pentru data de 31 decembrie 2012. Primarul ne-a precizat că, până în prezent, modernizarea bazei sportive s-a ridicat la aproximativ 4 miliarde de lei vechi. În momentul de faţă, în comuna pe care o administrează alesul PSD activează o echipă de fotbal la nivelul Ligii a 5-a, în cadrul AJF Vâlcea, pe care primarul Romcescu o sprijină cu bani de la bugetul local.
„Casa bunicilor” din Slătioara va funcţiona în cadrul unui parteneriat

Unul dintre obiectivele prevăzute în proiectul de 2,5 milioane de euro, implementat prin fonduri europene şi căruia nu i s-a găsit până în prezent posibilitatea de a fi pus în funcţiune, deşi este finalizat, este Căminul de bătrâni din satul Milostea. Capacitatea clădirii este de opt locuri de cazare, unde se poate asigura persoanelor vârstnice o viaţă liniştită, armonioasă, într-un mediu curat, liniştit şi având supraveghere permanentă. Construcţia este finalizată şi are dotările necesare în vederea funcţionării. Problema este însă că acest obiectiv are nevoie de personal calificat: medici, asistent social, asistente medicale şi îngrijitori pentru persoanele bolnave, iar unităţile administrativ-teritoriale nu pot face angajări. „Deoarece suntem interesaţi să deschidem acest cămin de bătrâni, încercăm să găsim o cale de rezolvare a problemei. Astfel, am discutat cu o firmă, reprezentanta unei fundaţii, în vederea unui parteneriat. Noi vom avea contribuţia noastră, prin susţinere la plata utilităţilor: apă, canalizare şi asigurarea plăţii energiei electrice. În acest parteneriat va fi inclusă şi persoana privată interesată de cazare în această „casă a bunicilor”, punând la dispoziţie cota ei din venit. Sunt sigur că se poate realiza şi juridic acest aspect.”, a mai spus alesul PSD. Potrivit primarului, locaţia obiectivului este ultramodernă, având în plus şi dotările necesare în vederea funcţionării la o capacitate de opt locuri de cazare, cu posibilitatea extinderii până la 20 de locuri. „O dată cu deschiderea acestui cămin, vom crea 11 locuri de muncă. Obiectivul nostru este de a asigura persoanelor vârstnice atmosfera de acasă, într-un mediu confortabil şi familial. De multe ori, din cauza unor circumstanţe neprevăzute sau inevitabile, părinţii nu pot fi îngrijiţi de copii în modul în care aceştia ar dori să o facă. De aceea, este necesar ca noi să fim cei care să le oferim sprijin, pentru a le permite să se bucure în continuare de o viaţă fericită şi liniştită.”, a mai spus primarul social-democrat Sorin Romcescu.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.