Sunteţi aici: Pagina principală // Administraţie

Canalizarea, functionala la Sirineasa din 2011

Primarul Dan Săraru şi-a dorit să le ofere locuitorilor comunei Şirineasa tot confortul unei localităţi europene. Introducerea apei curente în comună, printr-un proiect cu finanţare SAPARD, în 2004, a fost primul pas pentru îndeplinirea standardelor de confort pe care acesta şi le-a dorit în Şirineasa. Odată introdusă apa curentă a urmat zbuciumul găsirii unei soluţii pentru introducerea canalizării. „Comuna Şirineasa are apă curentă din 2004 şi, imediat ce lucrarea de alimentare cu apă a fost definitivată şi oamenii, instituţiile publice şi firmele au început să se branşeze, am încercat să găsesc soluţii pentru a promova un proiect pentru canalizare.”, povesteşte Dan Săraru, primarul din Şirineasa. Lucrarea de canalizare a fost finanţată de Guvernul României pe Ordonanţa 7. Lucrurile au mers bine în perioada 2006-2007, când s-au realizat proiectarea şi licitaţia şi a început execuţia lucrărilor, la sfârşitul lui 2007:  „Dacă lucrarea de alimentare cu apă am făcut-o pe fonduri europene, lucrarea de canalizare am făcut-o pe Ordonanţa 7. Canalizarea a fost începută în 2006, când s-au obţinut banii de proiectare. S-a făcut proiectarea, s-a trecut la licitaţie pentru execuţia de lucrări în primăvara-vara lui 2007 şi, după terminarea tuturor procedurilor cu termene, cu firme, cu tot ce a ţinut de paşii logici ai unei astfel de lucrări, am început lucrarea în noiembrie 2007.”.

Criza întârzie lucrările
Dan Săraru a sperat că intensitatea cu care avansează lucrările va duce la finalizarea acestora în 2008, însă lucrurile nu au stat deloc aşa cum şi-ar fi dorit acesta. Schimbările politice, criza economică în care a intrat România începând cu 2009 au făcut ca lucrările să se oprească. Banii n-au putut fi decontaţi constructorului şi perioada grea de aşteptare şi frământare pentru găsirea unei soluţii de continuare a lucrărilor a început. „S-a lucrat masiv în 2008. Din păcate, schimbarea de Guvern din 2009 şi criza economică de la sfârşitul lui 2009, din 2010 şi 2011 ne-au prins cu lucrări nedecontate la constructor şi cu foarte mult zbucium pentru a găsi fonduri în vederea finalizării lucrării.”.

Lucrare finalizată cu întârziere
A fost nevoie de doi ani de insistenţe, memorii, audienţe până la sosirea ultimilor bani necesari finalizării lucrării, iar primarul se declară mulţumit că lucrarea s-a încheiat chiar şi acum, după 4 ani. „După doi ani de tergiversări, de memorii, de audienţe am reuşit să primim şi ultimii bani pentru lucrarea de canalizare în primăvara acestui an. Atunci am şi definitivat lucrarea care este foarte amplă. Eu sunt mulţumit că am terminat şi acum.”. Execuţia lucrării n-a fost deloc simplă, având în vedere complexitatea reliefului comunei străbătută de Luncavăţ. Pentru ca toată populaţia să beneficieze de canalizare s-a apelat la soluţia tehnică şi care să includă două staţii de epurare. „Sunt 27 de kilometri de canalizare, sunt şapte staţii de pompare şi două staţii de epurare. Avem două staţii de epurare pentru că localitatea este aşezată de partea stângă şi dreaptă a Luncavăţului. Ar fi fost greu să se facă o subtraversare a căii ferate, precum şi o subtraversare a Luncavăţului pentru a duce canalizarea din partea dreaptă a Luncavăţului la staţia de epurare de pe partea stângă a acestuia, astfel că am găsit soluţia construirii a încă unei staţii de epurare mai mici, pentru două sate.”, dezvăluie Dan Săraru.

Proiect sustenabil

Odată terminată lucrarea, emoţiile primarului Săraru au fost legate de sustenabilitatea lucrării, în condiţiile în care mentalitatea locuitorilor nu era favorabilă acceptării în masă a proiectului. „Canalizarea a fost dată în folosinţă în luna iunie şi de atunci am trecut la branşări, pentru că, de fiecare dată când se face o lucrare într-o localitate rurală, gen canalizare, se pune şi întrebarea dacă vor exista oameni care să branşeze şi dacă, în viitor, proiectul este sustenabil. Foarte multă lume a zis că o să fie extraordinar de scumpă branşarea la canalizare şi oamenii n-o să se branşeze.”, îşi aminteşte Dan Săraru. Primarul Săraru s-a bazat şi pe faptul că în Şirineasa mentalitatea oamenilor este în schimbare, datorită unei importante părţi a populaţiei care s-a stabilit în timp în Europa de Vest şi care a impulsionat tendinţa locuitorilor către confort. Locuitorii din Şirineasa au fost sprijiniţi pentru racordarea la sistemul de canalizare de către Primărie, care a redus costurile branşării la minimum. „Foarte mulţi tineri din Şirineasa sunt plecaţi în străinătate. Au venit de acolo cu gândul de a îmbunătăţi traiul părinţilor lor sau al copiilor pe care i-au lăsat în grija bunicilor. Sunt foarte multe construcţii în Şirineasa şi ei au venit cu o altă concepţie cu privire la condiţiile de trai şi se branşează la canalizare. Am început branşările de aproximativ o lună şi sunt deja peste 50 făcute. Costul unei branşări este mic, pentru că am adus materiale la preţul cel mai mic. Am făcut cerere de ofertă la 7 firme distribuitoare de materiale de canalizare. Suntem avantajaţi de faptul că Primăria are utilaje proprii.”, afirmă Dan Săraru.
Octavian ANINIŞ


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.