Primarul Bogdan Ştefan a găsit o idee pentru ca toţi cetăţenii să beneficieze de apă şi canalizare în Băbeni. Dacă zonele centrale vor sunt incluse în masterplanul de apă şi canalizare, finanţat prin programul POS Mediu, zonele limitrofe vor beneficia de canalizare prin fose septice. Ideea i se pare salvatoare primarului localităţii, în condiţiile posibilităţilor financiare reduse ale populaţiei pentru racordarea la un sistem centralizat de apă şi canalizare. „Dacă tot vorbeam despre apă şi canal, acolo unde este zona centrală prinsă în program, în privinţa cartierelor limitrofe m-am gândit la o altă soluţie. M-am legat de chestiunea aceasta, că oamenii nu mai au bani cum au avut şi sunt mai reticenţi în a cheltui. Omul se gândeşte acum de două ori până a da un ban. Atunci, m-am gândit la o soluţie şi le-am adus apa pe banii primăriei, iar canalizarea va fi printr-o nouă variantă în România. Vreau să introduc fose septice. O bătrână cu o pensie de 500 de lei plăteşte apa şi canalizarea pe lună peste 100 de lei şi nu are bani.”, spune primarul. Motivaţia pentru care edilul din Băbeni a recurs la abandonarea ideii unui proiect centralizat de canalizare în zonele limitrofe este legată de raportul dintre costul investiţiei şi numărul oamenilor deserviţi de această investiţie, raport foarte mare pentru anumite zone ale Băbeniului.
„De ce am făcut asta? Dacă aduc canalizarea, nu am garanţie că omul se leagă la sistem. Este o investiţie moartă şi cu bani mulţi, iar localnicii nu o să se racordeze, pentru că nu au bani. Aşa, dacă mă duc în întâmpinarea omului gratis, pentru a-şi face canalizarea şi tot confortul, atunci sunt mulţumit.”, declară Bogdan Ştefan. Derularea proiectului este deja conturată pentru primarul Ştefan, iar beneficiile pentru populaţie, dar şi pentru Primărie în privinţa reducerii costurilor sunt uimitoare, în opinia sa: „Am şi sprijinul Ministerului Dezvoltării pe această temă. Vom cumpăra 2000 de fose, iar la o familie de cinci persoane vidanjezi o dată la trei ani. La fiecare casă vom da câte o fosă şi am rezolvat canalizarea. Oamenii vor plăti doar vidanjarea, o dată la trei ani, iar investiţia ne costă astfel la jumătate faţă de investiţia în canalizare.”.
Asfaltările ar putea cuprinde 90% din localitate
Un alt proiect prin care Băbeniul se apropie de un oraş european este, în opinia lui Bogdan Ştefan, legat de asfaltarea aproape totală a localităţii. Primarul din Băbeni nu vrea să lase nici o uliţă neasfaltată. Dacă asfaltările însumau un procent de 30-40% din drumurile localităţii, lucrurile începute pe 5 kilometri în Băbeni vor ridica acest procent la 50%. „Am început cu asfaltările. Mai am încă 5 kilometri de asfalt, dar o să finalizăm încă cinci străzi. Banii sunt licitaţi, dar nu s-au cheltuit. Lucrările deja au început. Asfaltările erau la nivel de 30-40%, dar ne vom duce cu ele la 50%.”, promite edilul din Băbeni. Includerea a 12 kilometri de asfalt în Programul pentru reabilitarea şi modernizarea a 10.000 de kilometri de drumuri de interes judeţean şi drumuri de interes local ar putea duce Băbeniul la un oraş asfaltat într-un procent de 90%: „Mai avem incluşi în programul reabilitării celor 10.000 de kilometri 12 kilometri şi atunci vom avea 90% din Băbeni asfaltat.”, precizează primarul Ştefan.
Băbeniul, membru în ADI Salubrizare
Nici în privinţa salubrizării, primarul Bogdan Ştefan n-a dorit să rămână nepregătit. Băbeniul s-a înscris în asociaţia ADI Salubrizare datorită intenţiei Uniunii Europene de finanţare a unor regiuni mai mari, pe principiul solidarităţii. „Noi ne-am înscris în acest proiect al asociaţiei ADI Salubrizare. Am ales să intrăm în asociaţie pentru că europenii nu mai dau fonduri individuale pentru zone mici, ci cuplează pe zone mari, deoarece se cheltuiau mulţi bani cu proiectele individuale. În fiecare localitate era o harababură, dar acum se face totul concentrat, se stabileşte o zonă unde se vor depozita gunoaiele, vor fi utilaje mari şi se vor rezolva problemele la nivel macro.”, este de părere edilul din Băbeni. Primarul este conştient că intrarea în asociaţie aduce avantaje majore, dar este restrictivă, pe de altă parte în domeniul dezvoltării altor proiecte de salubrizare. „Aşteptăm aceleaşi lucruri ca şi în cazul masterplanului APA. Depindem de ei. Noi suntem dependenţi tot de ei de acum înainte. Nu mai poţi face alt proiect, după ce ai intrat în această asociaţie.”, spune Bogdan Ştefan.
Panouri fotovoltaice în loc de parc eolian
Un alt proiect al primăriei din Băbeni este acela al autonomiei energetice a oraşului. În acest sens s-au încercat două soluţii tehnice pentru a ajunge la ţinta propusă. Una dintre ele viza investiţia într-un parc eolian la Băbeni. Testele au arătat însă că această soluţie tehnică nu este posibilă: „Am avut aici nouă luni aparatură pentru testarea curenţilor de aer, în vederea unei investiţii într-un parc eolian. Voiam să avem autonomia energetică a oraşului Băbeni. Dacă reuşeam şi mai vindeam şi certificatele verzi energetice, luam foarte mulţi bani. S-a descoperit însă că nu sunt curenţi. S-au făcut măsurători şi spuneau că, în Vâlcea, singura zona în care se pretează construirea unui parc eolian este zona Buila –Vânturariţa.”.
Alternativa parcului eolian ar putea fi pentru Băbeni soluţia panourilor fotovoltaice. Nici implementarea acestei soluţii nu este însă simplă, deoarece intră în contradicţie cu interesele anumitor cetăţeni din oraş. „Am adoptat în schimb soluţia panourilor fotovoltaice, care se întind pe o porţiune mare din izlazul localităţii. E o problemă cu izlazurile, şi aici vor fi probleme cu crescătorii de animale, pentru că presupune ocuparea unei părţi din izlaz. Nu se poate în altă parte. Trebuie un teren plan şi expus soarelui.”, afirmă Bogdan Ştefan.
Băbeniul, în plin proces de reconfigurare urbană
Alte proiecte la care administraţia din Băbeni lucrează în acest moment sunt construirea a 7 kilometri de rigole, a unor parcări moderne la blocurile din Băbeni, dar şi a unor parcuri: „Am început în Valea Mare un proiect de construire a 7 kilometri de rigole cu 270 de poduri şi podeţe. Se lucrează la această investiţie, pe care o vom finaliza până în noiembrie. La blocuri, nu-mi place cum arată parcările. În toamnă voi face blocurile cu parcări moderne, dar şi parcuri de joacă pentru copii. Am făcut un parc frumos la intrarea în Băbeni şi avem proiectul depus pentru parcul central.”, mai spune primarul.
Ma bucur sa vad ca orasul Babeni se dezvolta asa de bine. Bravo! La cat mai multe realizari.
Foarte buna ideea! Romania trebuie sa se civilizeze, iar constructia de fose septice acolo unde nu exista canalizare este un prim pas important.