Construirea unui campus şcolar la Călimăneşti a reprezentat un vis al administraţiei locale, în ultimul deceniu, acela de a rezolva problema învăţământului liceal din localitate. Un campus şcolar la nivel european pentru un liceu cu profil turistic, singurul din Oltenia, era o necesitate, mai ales în contextul în care dezvoltarea turistică reprezenta şi reprezintă şi acum una dintre priorităţi.
Numai că, de la vis la faptă, calea a fost foarte lungă. Deşi a început încă din anul 2007, construcţia campusului nu s-a finalizat nici până acum. Numai că, în comparaţie cu anul trecut, de exemplu, în acest moment, există fondurile necesare finalizării acestui proiect important. Valoarea contractului este de aproximativ 5 milioane de lei, contribuţia locală fiind de 2%.
Elevii se feresc de şcoala în permanentă renovare
În 2007, Colegiul de Turism din Călimăneşti primea bani prin programul guvernamental dedicat campusurilor şcolare. A fost demolată atunci parţial fosta clădire şi, pe scheletul ei, a început noua construcţie. Grupul Şcolar Economic, Administrativ şi de Servicii deţinea, la acea vreme, două corpuri de clădire unde elevii şi profesorii îşi desfăşurau activitatea, al doilea corp fiind folosit pe post de internat.
Lucrările au fost abandonate după un an, după sistarea finanţării. Situaţia este aceeaşi şi astăzi, aşa că elevii învaţă în trei clădiri, dintre care două nici măcar nu sunt în aceeaşi localitate. Trei generaţii de elevi din Călimăneşti nu au învăţat nici măcar o zi în clădirea colegiului pe care l-au absolvit. De când elevii şi profesorii sunt plimbaţi între diverse şcoli, liceul a ajuns de la peste 1.000 de elevi, cât număra în 2007, la aproximativ 400, iar o parte dintre profesori şi-au pierdut catedrele.
O parte dintre profesori şi-au pierdut locurile de muncă
În urmă cu opt ani, autorităţile din Călimăneşti visau să transforme liceul într-un campus şcolar: cu o bibliotecă, o sală de sport nouă, un cămin şcolar cu garsoniere de cinci stele şi un bloc de locuinţe. S-au apucat de toate, dar nu au terminat nici un obiectiv, deşi lucrarea ar fi trebuit finalizată în urmă cu şapte ani. La preluarea mandatului, în 2012, primarul Florinel Constantinescu nu a găsit nici jumătate din lucrarea care trebuia realizată.
Contractul a fost semnat la finele lui 2007, fiind cheltuite 35 din cele 90 de miliarde prevăzute iniţial, pentru ca, în final, devizul să ajungă la 120 de miliarde de lei vechi. A fost demolat vechiul liceu, iar termenul iniţial de realizare, de 9 luni, a trecut de mult. Au fost semnate acte adiţionale şi, din cauza lipsei graficului de lucrări şi a seriozităţii, s-a ajuns să se discute şi în 2015 despre finalizarea acestui proiect.
Abia prin 2010 s-a trezit cineva să trimită o solicitare pentru alocarea de fonduri, care nu era însoţită de un deviz, aşa cum era specificat clar în contract. Drept urmare, răspunsul primit a fost pe măsură, solicitarea nefiind luată în seamă, întrucât contractul de 9 luni expirase de mult. La acea vreme se încheiase un protocol între Inspectoratul Judeţean Şcolar, Ministerul Educaţiei şi Primărie, prin care se derula execuţia, valabil un an, cu posibilitatea de prelungire, la care nu a apelat nici una dintre părţi. În mai 2012, fostul primar s-a trezit astfel că avea la dispoziţie un protocol care îşi pierduse valabilitatea. La demararea lucrării a apărut, în plus, o altă problemă care a pus în pericol întreaga investiţie de la Călimăneşti, după o descoperire făcută în urma lucrărilor. O dată cu decopertarea acoperişului clădirii vechi a liceului s-a observat că placa nu oferea suficientă susţinere.
Situaţia era disperată, nerezolvarea problemei punând în discuţie chiar existenţa acestui proiect. A urmat o altă expertiză, cu un alt specialist, iar în timpul cât acesta a căutat o soluţie salvatoare, construcţia a fost oprită.
Liceul local stă închis de la începutul lui 2009
Firma constructoare a realizat, în plus, şi lucrări nedecontate de Primărie, fiindcă nu s-au mai primit banii necesari de la minister, aşa că lucrarea a fost, în cele din urmă, sistată, iar liceul din localitate a stat închis de la începutul anului şcolar 2009. Clădirea arăta dezolant, toată tencuiala de pe exterior şi interior fiind cojită, după care, mult timp, nu s-a mai putut face nimic. Toate problemele au început, însă, din cauza faptului că finanţarea campusului a existat, la un moment dat, dar numai pe hârtie. Un fost inspector general şcolar declara la acea vreme că „terminologia corectă pentru Călimăneşti este că s-au îngropat bani. Durerea mea este că s-au început trei lucruri simultan. Atunci au fost foarte mulţi bani, dar au zis că se apucă, în speranţa că poate reuşesc să scoată tot ce este de scos. Groapa aceea din curte, faptul că ne-am apucat de nu ştiu câte lucrări simultan, nu a fost un
lucru bun. Dacă s-ar fi început pe etape, probabil, s-ar fi terminat ceva.”.
ADR a dat undă verde pentru continuarea campusului
Spre finele anului 2014, Primăria Călimăneşti a primit undă verde din partea Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud – Vest Oltenia în privinţa continuării lucrărilor la campusul şcolar. „Starea campusului şcolar a fost aceea de proiect neglijat, tărăgănat, un fel de încurcătură în care s-au aflat, cum spuneţi, mai multe rânduri de administraţie. Nu ştiu cu exactitate de ce s-a transformat în suferinţă acest proiect, care ar fi urmat să ajute învăţământul local să facă un salt în secolul XXI. Noi am ales să soluţionăm, nu să căutăm explicaţii.”, ne-a declarat primarul Florinel Constantinescu. A existat o presiune uriaşă asupra actualei conduceri a executivului din Călimăneşti, dar, până la urmă, problema este pe cale de rezolvare. „Am comunicat permanent cu cei implicaţi, Consiliul Judeţean şi Inspectoratul Şcolar, am strigat, apoi am vorbit frumos şi am ajuns aici.”, mai spune Constantinescu.
Lucrările au acum şansa de a intra în linie dreaptă. „Contractul de finanţare a fost semnat la 29 octombrie 2014 şi avem la dispoziţie 14 luni pentru realizare, dar nici o zi în plus, peste termenul limită, de 31 decembrie 2015.”.
Până acum, lucrări realizate în procent de 49%
În ceea ce priveşte stadiul lucrărilor de până acum, primarul mai spune că „procentual, lucrările au fost realizate în proporţie de 49%. Avem un grafic pentru derularea lucrărilor începând cu decembrie 2014. Se lucrează deja, nu la planuri, ci la obiectiv. Acum este şi o bătălie cu timpul rămas, în care trebuie să ne încadrăm cu cele 51 de procente rămase. Eu sunt optimist, adică, voi sta cu ochii pe constructori şi ne vom asigura să avem banii la timp. Vom avea grijă şi de calitatea lucrărilor, cea de care depinde cu adevărat această realizare.”, mai promite Florinel Constantinescu. În ceea ce priveşte răbdarea beneficiarului final, primarul mai spune: „Contăm în continuare pe înţelegerea şi pe priceperea de a găsi soluţii didactice şi de planificare a activităţilor şcolare, atât din partea corpului profesoral, cât şi a tinerilor care studiază aici. Deocamdată, am recuperat speranţa că vom finaliza
campusul, cea care părea pierdută definitiv. Luna aceasta vom organiza şi o conferinţă de presă pentru relansarea proiectului, când vă voi da mai multe detalii despre cum merg lucrurile. Păşim în anul nou cu mai multă încredere.”, mai mărturiseşte primarul staţiunii.
Dacă se depăşeşte termenul, Primăria va da toţi banii înapoi
Primarul din Călimăneşti recunoaşte că ar fi avut posibilitatea să schimbe constructorul, dar nu a considerat că acest lucru ar fi necesar, deocamdată: „Nu sunt obligat să lucrez cu acelaşi constructor. Este drept că nici nu s-a reziliat contractul, dar, dacă se depăşeşte termenul, suntem obligaţi de această dată să dăm toţi banii înapoi, până la ultimul leuţ, ceea ce nu poate fi posibil, fiindcă bugetul local nu poate suporta un astfel de efort. Dacă, însă, voi fi nemulţumit de lucrări, de întârzieri sau altele, sunt hotărât să reziliez contractul, cu orice risc. Îmi place să descurc lucrurile, dar nu sunt capabil să tai nodul gordian.”, mai recunoaşte primarul Constantinescu. „Locul a arătat dezolant în aceşti ani, cu elevi care învăţau peste tot prin oraş, numai la liceu nu. A fost, cum s-ar spune, cea mai cumplită problemă socială a staţiunii. În sfârşit, am reuşit să semnăm contractul de finanţare a lucrării, iar, la finele lui 2015, după 8 ani, elevii vor reveni în unitatea şcolară, care va fi una dintre cele mai moderne din judeţ. Avem un liceu de tradiţie în turism, care este căutat nu doar de vâlceni, ci şi de copii din alte judeţe. Până în prezent, nici politicul, nici administrativul nu au reuşit să rezolve problema campusului şcolar din Călimăneşti. În primii doi ani de mandat, am achitat doar datoriile către constructor. Am continuat să facem lucrări, iar acestea au fost realizate doar cu fonduri proprii, şi vreau să subliniez asta. Din fericire, a apărut posibilitatea continuării lucrărilor începute şi neterminate, prin accesarea unor fonduri europene.”, a mai adăugat şeful administraţiei locale din Călimăneşti.