Sunteţi aici: Pagina principală // Social

Caminul de batrani va fi preluat de DGASPC

Pentru funcţionarea în continuare a căminului pentru îngrijirea persoanelor de vârsta a treia, primarul oraşului Bălceşti fost la Consiliul Judeţean, unde am avut o nouă întâlnire cu preşedintele instituţiei, Constantin Rădulescu, în cadrul căreia s-a stabilit cedarea patrimoniului corpului II al clădirii căminului de bătrâni către Consiliul Judeţean – Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, pentru a-l transforma în centru de îngrijire şi asistenţă pentru persoane cu dizabilităţi: „Domnul preşedinte a fost de acord cu propunerea mea, urmând ca, în cel mai scurt timp să trimită o echipă de specialişti pentru a vedea dacă locaţia este conformă în vederea autorizării. Eu ştiu că autorizaţia de funcţionare pentru căminul de bătrâni este dată pentru ambele clădiri. În prezent, în al doilea corp al clădirii îşi desfăşoară activitatea personalul instituţiei. Clădirea are capacitatea de 20 de locuri, iar diferenţa va fi preluată la celelalte centre din judeţ, astfel încât nici un bătrân nu va rămâne fără adăpost. În corpul aş doilea al clădirii a fost înainte de a se închide spitalul pediatria, incluzând toate facilităţile deschiderii unui centru de îngrijire pentru persoane cu dizabilităţi”, declară primarul din Bălceşti.

Strategii pentru deschiderea centrului de asistenţă medicală

Oraşul Bălceşti şi, implicit, întreaga zonă de sud a judeţului Vâlcea are nevoie de înfiinţarea unui centru de asistenţă medicală. După închiderea spitalului, în 2011, doar medicii de familie au mai rămas în oraş, ei fiind cei care acordă primul ajutor. Însă, în situaţiile de urgenţă, distanţele sunt prea mari până la spitalele din Craiova, Drăgăşani sau până la cel din Vâlcea, de peste 100 de kilometri. Primarul spune că, după cedarea celui de-al doilea corp al clădirii către Consiliul Judeţean, în vechea clădire a spitalului se va înfiinţa un centru de asistenţă medicală modern: „Sâmbăta şi duminica la Bălceşti nu are cine să facă o injecţie, vin oamenii plângând la primărie să ne roage să facem ceva. Din această cauză am discutat ca, în vechea clădire a spitalului să dezvoltăm un centru de asistenţă medicală. Am avut doi dezvoltatori, unul din Craiova şi altul din Oradea, care au dorit să dezvolte aceste servicii. Dacă până acum nu am putut să le dau răspuns exact şi sigur, în prezent pot să le spun concret cum stau lucrurile şi ce le pot pune la dispoziţie”, a declarat primarul.

La Bălceşti va exista şi un centru de permanenţă pentru bolnavi

Foarte curând, Bălceştiul va beneficia de un centru de asistenţă medicală dotat cu aparatură de ultimă generaţie, dar şi de unul de permanenţă. Investitorul din Craoiva a promis administraţiei locale că va aduce în oraş inclusiv medici specialişti şi va angaja peste 40 de persoane specializate în domeniul medical: „Pe lângă acest centru de asistenţă medicală vom înfiinţa şi un centru de permanenţă. Astfel am avea continuitate, ziua funcţionând centrul de asistenţă medicală şi internare de zi, iar după ora 16.00 până a doua zi dimineaţa va funcţiona centrul de permanenţă medicală şi ar fi exact cum ar trebui pentru populaţie. Centrul de asistenţă medicală se va deschide printr-un dezvoltator cu sprijinul Casei de Asigurări de Sănătate, iar serviciile către populaţie vor fi gratuite. În principiu va fi ca şi un spital la care cetăţeanul să aibă dreptul la asistenţă medicală, potrivit drepturilor din Constituţie. Oamenii de aici au înţeles de ce noi nu am cedat clădirea Consiliului Judeţean. Comunitatea are nevoie de un spital şi a cerut în mod expres un centru de primiri urgenţe, iar eu trebuie să duc la îndeplinire doleanţele cetăţenilor. În situaţia în care noi predam patrimoniul, nu mai exista şansa să înfiinţăm un astfel de centru” declară primarul.

Primarul a chemat ca parte în judecată Consiliul Judeţean şi Ministerul Muncii

Cu greu a reuşit conducerea căminului din Bălceşti să ţină deschisă instituţia în ultimele luni. Datoriile s-au tot strâns, iar angajaţii au lucrat câteva luni fără să fie plătiţi. Disperaţi, au dat în judecată Primăria Bălceşti pentru recuperarea drepturilor salariale: „Pentru situaţia prin care a trecut căminul avem de dat 5 miliarde. Noi ne gândim că avem dreptate când spunem că la această datorie trebuie să participe atât Consiliul Judeţean cât şi Ministerul Muncii, deoarece înfiinţarea acestui cămin a fost de interes naţional. Programul naţional a fost doar pe o perioadă de cinci ani, iar după finalizarea termenului, statul şi-a luat mâna de pe aceste cămine, căzând sarcina în spinarea administraţiei locale. Am făcut un proiect la Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale pentru o perioadă de trei luni: octombrie, noiembrie şi decembrie, cu o cofinanţare din partea ministerului de 50%, însă proiectul a fost respins, pe motiv că personalul de specialitate era peste 60% şi trebuia să fie în procent de numai 40%. Noi am chemat în proces şi Consiliul Judeţean, dar şi Ministerul Muncii, vom vedea ce decide instanţa. Suntem deocamdată tot într-o situaţie incertă, adică este posibil să ni se blocheze conturile primăriei şi am intrat în arierat, adică în cele 90 de zile. Primăria le-a plătit diferenţa, care a însemnat 800 de milioane pentru lunile august, octombrie şi noiembrie. Această contribuţie pe care primărie a alocat-o a mers pentru acoperirea salariilor din luna august. Am făcut adrese către primăriile de unde sunt beneficiarii cu domiciliul şi ei spun că nu au bani. Conform legii căminul poate fi finanţat prin: autofinanţare – prin plata beneficiarilor, subvenţii, Ministerul Muncii, Consiliul Judeţean şi Consiliul Local. Suntem daţi în judecată, am avut primul termen, iar pe 10 februarie avem al doilea termen”, mai afirmă primarul.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.