Sunteţi aici: Pagina principală // Administraţie

Căminul de bătrâni, surse incerte de finanţare

  • Constantin Aleca: „Consilierii PSD favorizează angajarea de cheltuieli pentru funcţionarea căminului de bătrâni, dar fără sursă de finanţare”

 

În prezent, la Căminul de Bătrâni Bălceşti mai sunt 26 de beneficiari şi 25 de angajaţi. Dintre aceştia, cinci beneficiari sunt din Bălceşti, iar restul din localităţile judeţului Vâlcea, dar şi din alte judeţe. Primarul spune că nu a reuşit să încheie parteneriate cu nici un consiliul local pentru finanţarea cheltuielilor, deoarece nu sunt de acord primăriile unde beneficiarii îşi au domiciliul să aloce fonduri pentru îngrijire. În prezent, căminul funcţionează din contribuţiile bătrânilor cu domiciliul în Bălceşti în procent de 60%, la care se mai adaugă suma alocată de întreţinători. În această situaţie, personalul nu şi-a luat salariul din luna ianuarie. Cu toate acestea nimeni nu pleacă, deoarece trăiesc în continuare cu speranţa că, la un moment dat, va veni cineva, aşa cum a venit de fiecare dată, şi le va da salariile.

Primarul spune că, în prezent, căminul funcţionează ilegal, pentru că se angajează cheltuieli fără sursă de finanţare. Căminul  are un buget de 600 de milioane de lei vechi, sumă care acoperă cheltuielile până la costul mediu lunar conform legii pentru cele cinci persoane cu domiciliul în Bălceşti: „Toţi consilierii locali cunosc situaţia, pentru că ei au votat bugetul căminului, însă consilierii PSD cu bună ştiinţă ştiu că nu sunt bani şi, cu toate acestea, ei favorizează angajarea de cheltuieli cu funcţionarea căminului. Unul dintre consilierii PSD îşi are o rudă angajată aici, un alt consilier este directorul căminului şi are interesele lui, dar, cu toate acestea, dânşii au participat la vot sau s-au abţinut. În situaţia aceasta legea spune că trebuie să anunţi faptul că nu participi la vot, nu se pune abţinerea, asta însemnă că ai participat sau ai votat împotrivă. Consideră că există un conflict de interese la ambii consilieri. Problemele acestea sunt consemnate în procesele verbale care se trimit la Prefectură. Mai mult, există o decizie a Curţii de Conturi şi o sentinţă a Tribunalului Vâlcea care au spus destul de clar că nu Consiliului Local Bălceşti are obligaţia legală de a finanţa serviciile Căminului de Bătrâni.

Poate să ajute doar bătrânii din localitate, care sunt în număr de 5, pentru care se asigură diferenţa de la pensia lor până la costul mediul standard necesar, iar acest lucru îl facem prin alocarea celor 60.000 de lei”, a mai declarat primarul.

 

Regulamentul de organizare a căminul de bătrâni s-a modificat

Consiliul Local Bălceşti a hotărât modificarea regulamentului de organizare şi funcţionare a căminul de bătrâni. Astfel, contribuţia necesară pentru acordarea serviciilor medicale şi de îngrijire va fi de 1300 de lei pentru persoanele independente şi semi-dependente şi 1500 de lei pentru persoanele dependente. Diferenţa până la costul minim standard de 2000 de lei lunar se va aloca de la Direcţia Protecţie Socială, AJPIS Vâlcea şi din contribuţia beneficiarului, în procent de 60%. Aşadar, la Căminul de Bătrâni Bălceşti nu se vor mai interna cei care au pensie de 400 de lei, doar dacă au susţinători şi vin cu bani pentru acoperirea cheltuielilor până la 1300 sau 1500 de lei, după caz, sau cu acceptul Consiliului Local unde îşi au domiciliul. Primarul Constantin Aleca spune că, în situaţia în care există un caz social, persoana respectivă nu are pe nimeni, nu are casă, aparţinători sau familie, Consiliul Local Bălceşti poate să aprobe internarea. Acest regulament nu s-a modificat de când s-a înfiinţat căminul, din anul 2011: „De acum înainte, la Căminul de Bătrâni Bălceşti nu mai poate veni orice bătrân, doar în situaţia în care beneficiarul poate să îşi acopere suma stabilită în Consiliul Local şi are acordul Consiliului Local de unde îşi are domiciliul, care îi asigură diferenţa până la suma respectivă”, declară primarul.

În anul 2011 acest cămin s-a înfiinţat în urma închiderii spitalului din Bălceşti, o locaţie de interes naţional pentru toată ţara. 19 cămine s-au înfiinţat în acea perioadă, cu promisiunea că statul îşi asumă sustenabilitatea lor. În timp, statul a uitat, însă, acest angajament, lăsând administraţiile locale să suporte finanţarea. În prezent, dintre cele 19 cămine de bătrâni doar trei mai funcţionează. „Sustenabilitatea unui astfel de cămin consider că este o gaură pentru administraţia locală din Bălceşti, pentru că toţi banii din buget trebuie să meargă în acea direcţie, cu scopul să nu se facă nimic în localitate, nici o investiţie, acestea fiind orgoliile celor de la PSD”, a mai declarat primarul.

 

Comunitatea are nevoie urgentă de un centru medical

Spitalul din Bălceşti deservea în urmă cu 7 ani o populaţie de peste 60.000 de locuitori, peste 13 localităţi, iar de la închiderea sa, lipsa unităţii nu a fost suplinită decât printr-un sistem de ambulanţă. Oamenii din zonă nu au, în multe cazuri, resursele financiare necesare pentru a se deplasa la cele mai apropiate spitale, aflate la distanţe de peste 60 -100 de kilometri, pentru un tratament în regim spitalicesc sau diagnosticarea afecţiunilor, dar acest lucru nu a convins pe nimeni.

Primarul Constantin Aleca se luptă, însă, cu morile de vânt, deoarece nimeni nu ia în seamă faptul că în această zonă este necesară reînfiinţarea unităţii spitaliceşti. În situaţii de urgenţă oamenii din zonă nu au unde să facă o injecţie sau o perfuzie. Orice caz, indiferent de complexitatea lui, se poate rezolva doar dacă pacientul merge la Drăgăşani, Vâlcea sau Craiova. Cazurile în care oamenii sunt puşi în situaţii extreme au crescut. Populaţia este destul de îmbătrânită în zonă şi, de multe ori, în urma solicitării ambulanţei, oamenii refuză să se deplaseze la spital, mulţumindu-se doar cu primul ajutor, acordat de ambulanţieri: „Este necesar un spital pentru întreaga zonă de sud a judeţului, şi am avut posibilităţi de foarte multe ori să înfiinţăm centrul multifuncţional, însă cei cinci consilieri PSD ne-au pus piedici şi aproape că i-au gonit pe cei interesaţi, motivând că rămân bătrânii în stradă, un mare neadevăr. În noul regulament se specifică foarte clar că directorul trebuie să respecte raportul de un angajat la doi beneficiari şi răspunde dacă angajează cheltuieli fără sursă de finanţare, altele decât cele din creditele aprobate pe Consiliul Local”, a mai declarat primarul.

Primarul oraşului Bălceşti mai spune că PSD îi pune piedici pentru redeschiderea spitalului: „În primul rând, PSD nu este de acord ca eu, liberal fiind, să fac investiţii în localitate şi, dacă reuşesc să înfiinţez un centru medical de permanenţă la Bălceşti, multifuncţional sau un spital, le vine greu să creadă că aş mai pleca de la primărie. Iar cu cedarea clădirilor şi a terenului în patrimoniul Consiliului Judeţean, interesul ar fi tot politic”, a mai adăugat primarul.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.