Sunteţi aici: Pagina principală // Social

Căminul de bătrâni funcţionează la capacitate maximă

Datorită efortului făcut de primarul Gheorghe Drăghici, căminul de bătrâni de la Roeşti funcţionează la întreaga capacitate, în regie proprie de patru ani, având toate dotările necesare şi oferind un maxim de confort şi siguranţă pentru ocupanţii acestuia: „Am fost singurul primar care şi-a sumat susutenabilitate unui cămin de bătrâni. Astăzi sunt mândru că pot face acest lucru, deoarece suntem un real sprijin pentru bătrâni. Un elan asemănător am observat şi la primarul de la Scundu, Dumitru Blejan, pe care îl încurajez şi-l voi sprijini, pentru că este o metodologie foarte grea. Îi voi pune la dispoziţie toate informaţiile pe care le am în vederea administrării căminului. Noi funcţionăm de patru ani, şi nu mă plâng. Astăzi, căminul este ocupat în procent de 100%, datorită condiţiilor de care bătrânii beneficiază, şi sunt mândru de ceea ce noi putem face”, ne-a declarat primarul.

 

Căminul de bătrâni din Roeşti, garanţia că seniorii primesc grija pe care o merită

În 2012, primarul comunei Roeşti, Gheorghe Drăghici a reuşit, cu fonduri europene, să finalizeze construcţia căminului de bătrâni din localitate. Proiectul a avut o valoare de 2,5 milioane de euro şi cuprindea mai multe obiective: asfaltarea a 12,5 kilometri de drumuri comunale, extinderea reţelei de apă cu 5 kilometri, un sistem de canalizare pe 20,5 kilometri, precum şi construirea unui cămin de bătrâni cu o capacitate de 8 locuri. Scopul înfiinţării căminului a fost acela de a veni în sprijinul persoanelor vârstnice şi singure din comună, care nu pot să primească la domiciliu îngrijirile de care ar avea nevoie. Locaţia oferă condiţii optime de îngrijire 24 din 24 de ore, personal specializat, dormitoare călduroase dotate cu televizor, spaţiu verde şi terasă pentru recreere. În prezent, căminul de bătrâni pune la dispoziţie serviciile care fac din acest centru o soluţie ideală pentru ca bătrânii rămaşi singuri să aibă parte de o grijă sporită şi un prilej de a se bucura de viaţă. Ajuns în pragul disperării, primarul Gheorghe Drăghici a recurs la deschiderea căminului în regie proprie, aceasta fiind ultima soluţie de a nu returna banii europeni primiţi. Seniorii internaţi aici beneficiază de confort, linişte şi de o atmosferă prietenoasă. Echipa care îi îngrijeşte este formată din persoane calificate, care oferă cu drag serviciile medicale şi de îngrijire, astfel încât beneficiarii nu se simt singuri, ci sunt înconjuraţi de persoane cu care pot discuta sau împărtăşi activităţi plăcute. Pentru toate aceste facilităţi, pensionarii care beneficiază de aceste servicii oferite la Căminul de bătrâni din Roeşti, aflat în administrarea primăriei, plătesc lunar 1000 de lei. Diferenţa până la 2000 de lei vine din bugetul local al administraţiei locale. Roeştiul este singura localitate care a deschis o astfel de locaţie, fără sprijin de la stat. Primarul Drăghici spune că statul, prin Casa de Asigurări de Sănătate, nu acordă nici măcar o aspirină pentru bătrânii de la cămin.

 

În acest an a fost aprobată finanţarea fazei a II-a a proiectului pentru rezolvarea problemelor deşeurilor menajere

Aflat în implementare începând cu 15 noiembrie 2013, proiectul „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Solide în judeţul Vâlcea” şi-a propus rezolvarea problemelor privind gestionarea deşeurilor menajere, la nivelul judeţului Vâlcea. Prin faza I a proiectului, derulată prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu 2007-2013 s-a realizat închiderea obligatorie a celor două depozite neconforme de la Drăgăşani şi Călimăneşti şi au fost achiziţionaţi recipienţi de colectare a deşeurilor, prin care s-a asigurat atingerea ţintelor din domeniul gestionării deşeurilor pentru anul 2013. Ţinând cont de imposibilitatea finalizării proiectului până la 31 decembrie 2015 (din pricina unor cauze neimputabile Consiliului Judeţean Vâlcea), şi având în vedere că proiectul a prevăzut realizarea unor facilităţi proiectate pentru atingerea ţintelor aferente anului 2016, finanţarea fazei a II-a a proiectului, cu o valoare de 31 de milioane de euro a fost aprobată prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020: „Obţinerea acestei finanţări ne ajută să rezolvăm toate problemele cu care ne confruntăm în gestionarea deşeurilor menajere la nivelul judeţului, probleme care nu au putut fi soluţionate în prima fază a acestui proiect. Investiţiile realizate atunci, respectiv închiderea depozitelor neconforme de la Drăgăşani şi Călimăneşti au ajutat judeţul Vâlcea să evite aplicarea sancţiunilor pe care le presupune procedura de infringement aplicată României de Comisia Europeană pentru netranspunerea în practică a legislaţiei Uniunii Europene privind închiderea depozitelor neconforme de deşeuri, respectiv pentru gestionarea defectuoasă a depozitelor de deşeuri”, a declarat Constantin Rădulescu, preşedintele Consiliul Judeţean Vâlcea.

 

Primarul crede că România nu se îndreaptă într-o direcţie bună

Gheorghe Drăghici spune că România este foarte greu să se mai redreseze, din cauza nepăsării cu care au fost abordate până acum problemele importante ale comunităţilor locale. „Plec de la un simplu exemplu. În prezent avem în localitate un cămin cultural ridicat cu bani din bugetul local. Proiectul acestui cămin cultural s-a construit din temelii, după ce a zăcut mulţi ani prin sertarele ministerelor, până când am decis să nu mai fac drumuri degeaba la Bucureşti. Acest proiect l-am depus de aproximativ şase ori, şi în tot acest timp nu am primit nici măcar o scrisoare de la minister prin care să fim înştiinţaţi din ce motive nu primeşte finanţare investiţia, asta din cauza nepăsării aleşilor noştri faţă de comunitate. Din această cauză în România nu a existat dezvoltare, se merge din ce în ce mai prost pentru că noi, românii, ne dăm brânci unul la altul. Mai mult, sunt interese ale unora care sunt dirijaţi „din afară” ca treaba să nu meargă bine în ţară. România trebuie doar să depună bani la Uniunea Europeană, dar să nu poată atrage fonduri europene. Indiferent de ce vrem noi să facem, trăim în virtutea inerţiei, nu avem nici o putere”, spune Gheorghe Drăghici.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.