Sunteţi aici: Pagina principală // Actualitate

Căminul de bătrâni din Scundu, o oază de linişte pentru seniori

Primarul Dumitru Blejan a mai anunţat că lucrările de la căminul de bătrâni s-au finalizat.

Locaţia este un adevărat centru rezidenţial destinat pensionarilor, construit de la zero şi dotat cu toate utilităţile, inclusiv săli de tratament, kinetoterapie şi spaţii de relaxare, iar acum îşi aşteaptă beneficiarii. Noua „Casă a bunicilor din Scundu” asigurară condiţii corespunzătoare de găzduire şi hrană, îngrijire medicală, recuperare şi readaptare, activităţi de ergoterapie şi de petrecere a timpului liber, asistenţă socială şi psihologică. Bătrânii care vor să se interneze în centrul de la Scundu primesc găzduire pe perioadă nedeterminată, îngrijire personală, supraveghere, îngrijire medicală curentă, hrană caldă pregătită în centru şi beneficiază de curăţenie, socializare, îngrijire asigurată de un medic, dar şi terapii de recuperare, care variază de la caz la caz. Preţul lunar al acestor servicii este de 1500 de lei, aşa cum a fost stabilit printr-o hotărâre a Consiliului Local. În centru există camere cu câte două locuri şi baie proprie, spaţiu de socializare şi săli de tratament. Primarul spune că acest cămin rămâne proiectul său de suflet, şi povesteşte că acolo s-au dus lemne pentru iară, iar în incinta centrului se vor planta flori şi legume: „I-am deschis porţile, avem personal angajat, dar aşteptăm beneficiari. Pe cei care sunt singuri, bolnavi şi fără sprijin, căminul de bătrâni de la Scundu îi aşteptă cu braţele deschise. Aici beneficiarii au parte de o îngrijire conform standardelor europene. Căminul va funcţiona cu finanţare din bugetul local, la care se va mai adăuga contribuţia fiecărui beneficiar. Beneficiarul va trebui să contribuie cu suma de 1500 de lei, iar diferenţa de până la 2.380 de lei se va aloca din bugetul local”, ne declară primarul din Scundu, Dumitru Blejan.

 

Căminul îşi aşteaptă beneficiarii

Primarul Dumitru Blejan a reuşit să atragă fonduri pentru construirea acestui cămin de bătrâni prin proiectul depus pe Măsura 3.2.2. a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală. Construirea acestei „case pentru bunici” reuşeşte să vină în sprijinul persoanelor care, datorită responsabilităţilor zilnice în plan profesional, nu pot oferi condiţiile necesare îngrijirii şi supravegherii bunicilor, aşa cum aceştia şi-ar fi dorit. Acum, la Scundu, un astfel de sprijin vine în ajutorul mai multor familii prin deschiderea acestui centru care, prin experienţa personalului în domeniu vor reuşi să formeze adevăratul sprijin în acest sens pentru persoanele aflate în incapacitate de a se îngriji, cum ar fi în special persoanele mai în vârstă. Căminul a fost conceput pentru a se realiza în zona centrală a localităţii. Imobilul este dotat pentru a oferi un maxim de confort şi siguranţă pentru ocupanţii acestuia.

Locaţia poate oferi condiţii optime de îngrijire 24 din 24 de ore, personal specializat, dormitoare călduroase dotate cu televizor, spaţiu verde şi terasă pentru recreere. Se vor presta serviciile care fac din acest centru nu doar un cămin de bătrâni, ci o soluţie ideală pentru ca localnicii rămaşi singuri să aibă parte de o grijă sporită şi un prilej de a se bucura de viaţă.

Primăria comunei Scundu a atras, în anul 2010, în asociere cu localitatea învecinată, Orleşti, cea mai mare sumă din fondurile europene din judeţul Vâlcea la vremea respectivă: 6 milioane de euro. În urmă cu şapte ani, primarul localităţii Scundu era mândru că a reuşit să obţină un proiect european atât de amplu, care reuşea să acopere o mare parte dintre nevoile comunităţii. Investiţia a cuprins, pentru localitatea sa, introducerea reţelei de apă potabilă şi canalizare, construirea unui cămin de bătrâni, refacerea unor drumuri şi stabilizarea unei alunecări de teren.

 

Statul nu sprijină astfel de investiţii

Primarul Dumintru Blejan spune că acesta rămâne proiectul său de suflet, chiar dacă statul nu sprijină astfel de investiţii. Promite, însă, că locaţia, un adevărat centru rezidenţial destinat pensionarilor, va asigura condiţiile corespunzătoare de găzduire şi hrană, îngrijire medicală, recuperare şi readaptare la cele mai înalte standarde pentru bătrâni: „Statul întoarce spatele acestor de proiecte, nu suntem sprijiniţi cu absolut nimic. Acest cămin s-a construit cu bani europeni, printr-un proiect integrat, iar pentru a prinde finanţare am fost nevoiţi să introducem şi construirea unui cămin de bătrâni pe lângă proiectele de apă, canalizare şi asfaltarea drumurilor. Am finalizat construirea acestui proiect şi va trebui să funcţioneze, altfel vom fi nevoiţi să returnăm banii Uniunii Europene.

 

Prioritate pentru beneficiarii din Scundu şi Orleşti

Pentru ocuparea locurilor în cămin, prioritari vor fi beneficiarii din localităţile Scundu şi Orleşti, dar capacitatea permite îngrijire personală pentru toţi doritorii, din întreaga ţară. Una peste alta, trebuie să îi dăm drumul, a fost un angajament legal, dar şi o promisiune a mea. Această locaţie este un loc cald pentru bătrânii rămaşi singuri. Mulţi se dau în lături când vine vorba despre sustenabilitatea unui cămin de bătrâni, dar eu sunt convins că, alături de noi vor veni foarte mulţi oameni de bună-credinţă. Locaţia are o capacitate de 45 de locuri de cazare, însă putem permite internarea unui număr de maxim 65 de beneficiari. Angajaţii sunt pe perioadă determinată, şi am pretenţia ca lucrurile să meargă ca la carte. Vreau să vină cu soluţii, cu idei, am dorinţa să existe un personal informat pentru orice problemă care se iveşte. Dacă pe parcurs apar probleme şi rezultă dezinteres din partea personalului, voi da afară acele persoane. Indiferent de postul pe care-l ocupă, toţi trebuie să formeze o echipă. Căminul va avea 14 angajaţi care, împreună, vor trebui să formeze o echipă care să  asigure condiţiile corespunzătoare de găzduire pentru beneficiari”, a mai declarat primarul din Scundu, Dumitru Blejan.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.