Sunteţi aici: Pagina principală // Actualitate

Camin cultural modern la Fauresti

camin cultPrimarul Ţârvuică a reuşit să îndeplinească o altă promisiune electorală cu care a candidat în faţa cetăţenilor încă din mandatul trecut. În timp record au fost terminate lucrările de modernizare a căminului cultural din localitate, care poate găzdui acum, în condiţii de înalt nivel, orice activitate artistică. De asemenea, locuitorii comunei, dar şi cei învecinaţi pot închiria pentru un preţ modic căminul pentru nunţi sau botezuri. Vechea tâmplărie a fost înlocuită cu uşi şi ferestre din termopan, au fost schimbate pardoseala, jgheaburile şi burlanele, după care a fost zugrăvit atât pe interior, cât şi pe exterior. „Eu cred că totul a ieşit foarte bine, iar oamenii sunt mulţumiţi cu noul cămin cultural. În faţă au fost montate şi băncuţe, unde vin în fiecare seară localnicii şi se întâlnesc. Tot acolo este şi un fileu pentru volei, unde copiii se joacă zilnic. Pentru mine este o mândrie acest cămin cultural. Să vedeţi în ce condiţii bune se organizează acum nunţile şi botezurile şi să vedeţi câte activităţi culturale se vor organiza aici.”, afirmă primarul Ion Ţârvuică.

Comuna are primărie nouă
Mulţi ani, aparatul administrativ din comuna Făureşti a funcţionat într-o sală de clasă dintr-o veche grădiniţă. Acest lucru s-a întâmplat datorită intrării în renovare a vechiului sediu al primăriei, care necesita o extindere, dar şi modernizare. Astfel, după mai bine de şase ani de tărăgănare a lucrării, din cauza lipsei fondurilor atât locale, cât şi atrase de la diferite instituţii, primăria funcţionează într-o clădire nou-nouţă, dotată cu numeroase încăperi, care fac posibilă desfăşurarea activităţii în condiţii normale: „În afară de proiectul respectiv, pe Măsura 3.2.2., în comuna Făureşti am avut o lucrare de extindere şi modernizare a sediului primăriei, lucrare începută de şase ani şi care este finalizată. Ne-am mutat încă de anul trecut, dar avem tot mobilierul cel vechi. Nu avem voie să procurăm mobilier; o instituţie care corespunde din toate punctele de vedere nu are mobilier. Lucrarea a fost realizată cu fonduri proprii, cu ajutor de la Consiliul Judeţean. Toată lucrarea s-a ridicat la 7 miliarde, din care 4,5 miliarde au fost de la Consiliul Judeţean, 500 de milioane le-am obţinut printr-o hotărâre de guvern, iar restul de două miliarde au fost suportate din bugetul local.”, afirmă Ţârvuică.
Nu poate fi achiziţionat mobilier pentru primărie
Deşi are o clădire impunătoare în care să-şi desfăşoare activitatea, primarul Ţârvuică este dezamăgit de faptul că nu are bani pentru achiziţionarea de mobilier. De afară, clădirea este foarte frumoasă, însă, atunci când ajungi în interior, găseşti acelaşi mobilier aflat şi prin sălile de clasă de la şcoală: „Cea mai mare problemă este faptul că nu avem mobilier, dar nici fonduri. Chiar dacă ar exista, nu ne dă voie legea să achiziţionăm decât din cheltuieli curente, iar pentru asta trebuie să am eu bani încasaţi, la bugetul comunal. Bani la bugetul local nu se găsesc, atâta timp cât noi nu avem fonduri de salarii, aşa că nu-mi pot permite să-mi las salariaţii fără retribuţii pentru a lua mobilier. Este o perioadă foarte dificilă.”, a adăugat primarul.
Grădiniţă construită din temelii
Până în anul 2012, administraţia locală a punctat construirea unei grădiniţe din temelii. Primarul comunei susţine că era necesară investiţia, pentru ca micuţii să aibă condiţiile necesare şi pentru ca părinţii lor să stea liniştiţi atunci când aceştia mergeau la grădiniţă: „Am construit de la zero o grădiniţă care este funcţională, în acest moment. Am terminat-o încă din 2011, au funcţionat în acea clădire două grupe de copii, iar în acest an va învăţa o singură grupă, deoarece clasa zero au luat-o la şcoală. Cred că vor fi şi ceva probleme cu părinţii, nu îi vor lăsa pe copii să meargă la şcoală, pentru că este distanţa mare. Pentru unii este aproape, dar pentru alţii, prea departe. Vom vedea ce vom face în viitorul apropiat. Ne mândrim cu această realizare, este o clădire într-adevăr modernă, de care cetăţenii Faureştiului aveau nevoie. În această grădiniţă, copiii au parte de condiţii ca la oraş. Proiectul s-a ridicat la o valoare de 8 miliarde de lei vechi, un miliard am avut noi, cofinanţare, şi 500 de milioane am obţinut printr-o hotărâre de guvern, iar restul au venit de la Consiliul Judeţean.”, a mai spus primarul Ion Ţârvuică.
Ion Ţârvuică: „Vom fi nevoiţi să trecem două clase la învăţământ simultan”
Primarul Făureştiului s-a văzut nevoit să treacă la simultan două clase de la şcoala din comună. Decizia a venit ca urmare a numărului mic de copii aflaţi în clasele a VII-a şi a VIII-a. În prezent, numărul elevilor din comună a scăzut, totalul acestora fiind de 160. Primarul este conştient de faptul că trecerea la simultan nu este cea mai bună soluţie, dar numai în felul acesta ar putea face şi economii: „Vom fi nevoiţi să trecem la simultan clasa a VII-a şi a VIII-a, un lucru foarte rău. Nu putem nici să mai ţinem clasele, deoarece ne-au plecat o parte dintre elevi, iar acum plata se face per elev, nu avem altă posibilitate. I-am spus şi directorului şcolii că a încurcat-o cu mine dacă va comunica altceva decât realitatea inspectoratului şi au fost de acord să trecem la simultan din nou. O clasă are 8 elevi şi una 10 elevi. Acum, trecând la simultan, se pierde o normă întreagă, cam 180 de milioane, adunaţi, într-un an. La grădiniţă funcţionează şi dispensarul medical.”. De asemenea, primarul intenţionează să amenajeze în plus o mini-primărie, unde doi angajaţi vor sta în permanenţă la dispoziţia cetăţenilor, pentru a nu mai fi nevoiţi să se deplaseze trei sau patru kilometri, atunci când au nevoie să le fie rezolvată o problemă urgentă: „La grădiniţă mai avem ataşate două săli pentru primărie şi două în care funcţionează dispensarul medical. De două ori pe săptămână, medicul de familie îşi desfăşoară activitatea şi pentru satele Mărcuşu şi Făureşti, pentru a nu se mai deplasa cetăţenii până la dispensarul propriu din comună, care se afla la o distanţă de aproape patru kilometri. În cele două camere destinate pentru primărie intenţionez să duc doi angajaţi, un calculator şi un xerox, pentru ca localnicii să-şi poată rezolva problemele urgente şi să nu mai fie nevoiţi să ajungă la primărie.”, a mai spus social – democratul. Şi în satul Făureşti s-a înfiinţat un cabinet medical, numai pentru locuitorii din acest sat şi din Mărcuşu, care funcţionează două zile pe săptămână. În celelalte trei zile, oamenii pot merge la dispensarul medical.
Şcolile au fost reabilitate cu bani din bugetul local
Primarul Ion Ţârvuică se arată nemulţumit de faptul că, de mai bine de zece ani, nu au mai fost alocate fonduri pentru întreţinerea şi modernizarea şcolilor din localitate. Toate reparaţiile, susţine primarul, au fost suportate din bugetul local, şi aşa destul de sărac: „Din anul 2000 nu s-au mai alocat fonduri de nicăieri pentru şcoala Făureşti, îmbunătăţirile s-au făcut doar cu bani din bugetul local. Acum, bugetul lor, fac şi ei ce pot, dar, după Legea învăţământului, primăriile sunt obligate să asigure şi acum reparaţiile curente. Degeaba au buget, ne obligă tot pe noi să le facem reparaţiile curente, să le plătim analizele medicale şi naveta profesorilor.”, a mai spus Ţârvuică.

Primarul Ţârvuică îşi doreşte o bază sportivă în localitate
Primarul Ion Ţârvuică este un pasionat al sportului, în tinereţe practicând diverse sporturi. Una dintre nemulţumiri o reprezintă chiar faptul că, în localitatea pe care o administrează, tinerii nu au condiţii optime pentru a-şi desfăşura activităţile sportive. „Sunt foarte supărat, deoarece peste 100 de tineri din comuna Făureşti nu au un teren al lor, în care să desfăşoare competiţii sportive. Ne mai mirăm de ce toţi renunţă la sport şi o iau pe căi greşite… În Făureşti sunt copii extrem de talentaţi atât la fotbal, la handbal sau pur şi simplu la sporturi individuale, iar lipsa unui teren amenajat corespunzător le îngrădeşte posibilitatea de a le arăta tuturor calităţile. Avem un proiect de construire a unei baze sportive, care totalizează 3,5 miliarde de lei vechi. În cont avem 1,2 miliarde, am făcut proiectul, dar cu banii aceştia nu cred că pot face mare lucru. Este un proiect finanţat de Consiliul Judeţean şi de la bugetul local, dar aşteptăm în continuare finanţare.”, a concluzionat primarul comunei, Ion Ţârvuică.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.