Sunteţi aici: Pagina principală // Administraţie

Camin cultural de jumatate de milion de euro la Copaceni

casa de cultura•    Lucrările au fost demarate din 1996
De departe, cel mai important obiectiv finalizat în comuna Copăceni este Căminul cultural. Cu multă muncă şi ambiţie a fost reabilitată clădirea care găzduieşte evenimentele culturale ale localităţii. Fondurile necesare unei asemenea investiţii au fost atrase de la Ministerul Culturii, de la Consiliul Judeţean, dar şi din bugetul local. Trăgând linie în privinţa costurilor acestei investiţii, suma s-a ridicat la 22 de miliarde de lei vechi, potrivit spuselor viceprimarului Mazilu, care a reluat documentaţia când a venit în funcţia de primar, în anul 2008, şi a făcut posibilă realizarea acestui obiectiv îndrăzneţ. Nicolae Mazilu se arată încântat de faptul că localnicii folosesc la maximum această clădire în scopuri recreative: „Spre surprinderea noastră, foarte mulţi tineri participă la evenimente în preajma sărbătorilor de iarnă sau Paşte, la fel de fel de baluri, hore etc. Chiar pot spune că tineretul nostru este foarte bine pregătit în acest domeniu. Tinerii sunt ataşaţi de aceste evenimente, iar noi am încercat să facem pe cât posibil şi să le asigurăm spaţiul adecvat. Lucrările au demarat în 1996, dar nu s-a mai reuşit să se facă nimic atunci. În 2004, am venit eu la primărie şi am reluat documentaţia. M-a ajutat preşedintele Consiliului Judeţean de pe vremea aceea, domnul Buşe, care mi-a alocat 4 miliarde de lei vechi. După aceea, am prins un proiect foarte bun prin Ministerul Culturii. Sala de festivităţi are o capacitate de 200 de locuri. Avem şi un program de biblionet, în colaborare cu Biblioteca Judeţeană, fiind printre primii din judeţ care am accesat acest program. Avem şi bibliotecă, dar am amenajat şi un muzeu, în care sunt expuse obiecte de tradiţie.”, a spus viceprimarul. Potrivit primarului Tâmplărescu, Căminul cultural este asaltat zilnici de zeci de copii care vin să utilizeze internetul. Şi actualul primar a pus umărul pentru finalizarea acestei investiţii. Astfel, bucătăria a fost amenajată în 2013 cu bani de la bugetul local: „Bucătăria a fost realizată în anul 2013 de primarul Tâmplărescu. Investiţia Căminului cultural s-a ridicat la 22 de miliarde de lei vechi. Cele şase miliarde de la Ministerul Culturii au fost aur. Consiliul Judeţean ne-a ajutat foarte mult, iar restul a fost din bugetul local. Am adunat toate devizele de când am început lucrarea şi, aşa cum am spus, suma s-a ridicat la peste 22 de miliarde de lei vechi.”, a mai adăugat viceprimarul Mazilu.

Tironel Tâmplărescu: „Cea mai mare realizare este Căminul cultural”
Liberalul Tâmplărescu afirmă că cea mai importantă realizare a administraţiei locale pentru comunitatea sa este această Casă de cultură: „Este o clădire impunătoare, pe care noi o valorificăm la maximum. Cultura şi sportul sunt foarte importante pentru o localitate. Dacă domnul viceprimar şi-a pus mai mult amprenta în domeniul cultural, atunci, eu voi face tot posibilul să evidenţiez partea sportivă. Sper ca, în viitorul apropiat, să reuşim să amenajăm şi la noi în comună o bază sportivă modernă.”, a spus primarul Tâmplărescu. De altfel, în localitate s-au mai organizat pentru cetăţenii acestei comunităţi cursuri de calificare şi perfecţionare profesională, care s-au realizat cu sprijinul lui Dumitru Cornoiu, directorul AJOFM, şi al lui Alexandru Barbu, de la firma Ascendo.

Căminul cultural are o sală comemorativă
În 2012, s-a împlinit un veac de la naşterea eminentului om de ştiinţă şi cultură Gheorghe Popescu-Vâlcea. Fiu al satului Copăceni, acesta a trecut în nefiinţă cu ani în urmă, în 1998, lăsând în urma să o bogată operă ştiinţifică, fiind specialist în litere şi filozofie. Parohia din Copăceni împreună cu primăria din localitate au sărbătorit evenimentul la Casa de cultură din comună, în ziua de 23 septembrie 2012. Cu acest prilej, prin înţelegerea Primăriei Copăceni, reprezentată de primarul Gheorghe Tironel Tâmplărescu, o sală de la Casa de cultură s-a numit din acea zi „Sala comemorativă Prof. Dr. Gheorghe Popescu-Vâlcea”. Potrivit spuselor primarului, Gheorghe Popescu-Vâlcea rămâne ca o flacără vie în minţile şi inimile localnicilor, „pentru tot ce a făcut spre propăşirea acestui neam, iar cartea sa, „Cuvinte din temniţă”, este o culegere de poezii compuse acolo, care constituie un episod din istoria poporului român, care ne îndeamnă la meditaţie şi reflecţie. Prof. dr. Gheorghe Popescu-Vâlcea se situează în galeria marilor personalităţi ale ştiinţei şi culturii, fiind şi un patriot înflăcărat cu care noi, consătenii săi, ca şi întregul popor, ne mândrim.”.

Iluminat public modern
Potrivit primarului Tâmplărescu, în perioada aceasta s-a finalizat şi un proiect privind iluminatul public al localităţii. În acest sens au achiziţionate 50 de lămpi şi 150 de becuri care au fost montate pe stâlpii de iluminat public. În plan au fost modernizarea, extinderea şi eficientizarea iluminatului public în toate cele şase sate. Achiziţia a fost făcută cu bani de la bugetul local. Potrivit spuselor primarului, costurile pe care le generează acest sistem de iluminat public pot fi suportate din bugetul local.

 

Comuna Copăceni are echipă de fotbal
Comparativ cu alte comune care, deşi beneficiază de condiţii excelente pentru activităţile sportive, dar nu au înscrisă nici măcar o grupare de fotbal în campionatul judeţean, Copăceniul are echipă de fotbal. Chiar dacă nu are o bază sportivă cu care să se poată lăuda, administraţia locală susţine din bugetul local o echipă de fotbal care activează la nivelul Ligii a V-a, numită „Cerna Copăceni”. În fiecare duminică, zeci de localnici se adună pentru a-şi susţine echipa reprezentativă. Pentru aceşti oameni iubitori de fotbal, primarul Tironel Tâmplărescu şi-a propus obiective îndrăzneţe: „Avem şi o echipă la Liga a V-a, pe care o susţinem din bani locali. Ştiu că nu avem condiţii foarte bune, dar măcar facem eforturi pentru a susţine echipa la care joacă numai tineri din comună. Am încercat măcar în felul acesta să fim aproape de tineretul din comună.”, a declarat primarul Tâmplărescu.
Viceprimarul Nicolae Mazilu: „Împreună trebuie să punem umărul la dezvoltarea localităţii”
Viceprimarul a dorit să rămână în administraţia locală după pierderea primăriei, deoarece a considerat că este necesar să fie continuate proiectele implementate de-a lungul celor două mandate în care s-a aflat în funcţia de primar: „Mi-am dorit să rămân, deoarece vreau să continui împreună cu domnul primar ceea ce am început cu opt ani în urmă. Eu nu sunt un om ranchiunos, împreună trebuie să punem umărul la dezvoltarea localităţii. În plus, pe mine mă leagă sufleteşte ceva de această comună, este locul unde m-am născut. Îmi doresc să văd că şi această zonă poate fi una civilizată, iar oamenii să beneficieze de toate condiţiile.”, a precizat viceprimarul Mazilu.

Primarul face demersuri pentru ca blocurile Minei Cerna să intre în administrarea Consiliului Local
Primarul comunei Copăceni, Tironel Tâmplărescu, şi-a propus ca, în viitorul apropiat, să treacă în administrarea Consiliului Local blocurile care au aparţinut Minei Cerna. „Sperăm să reuşim să intrăm în posesia acestor blocuri şi cred că acest lucru va fi posibil doar după ce vor intra în subordinea Consiliul Judeţean Vâlcea. Ne dorim ca blocurile să fie renovate şi date în administrarea celor care vor să dezvolte afaceri în această zonă. Scopul nu este altul decât atragerea investitorilor străini în localitatea noastră şi crearea unor noi locuri de muncă.”, a precizat primarul comunei Copăceni.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.