Sunteţi aici: Pagina principală // Administraţie

Camin cultural de cinci stele la Stanesti

05 camin 004 camin cultural stanesti  (1)• Ionel Michiu: „Dacă aşteptam după banii promişi, clădirea era astăzi dărâmată”

Centrul civic al comunei Stăneşti a fost reabilitat în totalitate. Şcoala, primăria, dispensarul şi căminul cultural au fost reamenajate, în ciuda greutăţilor financiare cu care se confruntă comunitatea. Cu atât mai mult, cu cât, potrivit primarului, comuna este recunoscută ca fiind localitatea unde s-a născut Iustinian Marina, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, numit şi „salvatorul ortodoxiei”, în timpul regimului comunist. „Dacă vrei, poţi să realizezi multe lucruri şi cu bani puţini.”, spune Michiu. Dovada se află pe teren, deoarece, astăzi, localnicii din Stăneşti se pot bucura că au un cămin cultural modern. Vechiul edificiu ajunsese o ruină, arăta ca un grajd, cu iarbă în interior, iar oamenii erau nevoiţi să-şi organizeze nunţile sau botezurile într-un local privat sau în căminele culturale din comunele vecine. Primarul Ionel Michiu a precizat că valoarea totală a investiţiei s-a ridicat la aproximativ 800 de milioane de lei vechi (80.000 de lei noi), fonduri asigurate din bugetul local. Această investiţie a presupus înlocuirea vechiului parchet cu gresie, repararea şi văruirea pereţilor cu vopsea lavabilă, construirea unui tavan fals cu lumini economice, achiziţionarea unor noi scaune şi montarea difuzoarelor şi a staţiei audio de amplificare. „Şi căminul cultural a fost reabilitat tot cu fonduri din bugetul local, fiind acum modernizat şi dotat corespunzător. Am dat jos tot, inclusiv pereţii, deoarece clădirea era o ruină. Dacă intra cineva acolo înainte de luna iulie 2013 credea că este grajd de ţinut caii. În viitor, vom avea în vedere construirea unei anexe a căminului cultural, unde să fie amenajate grupuri sanitare şi o bucătărie pentru nunţi sau alte evenimente. Eu l-am finalizat, dar, în acelaşi timp, am un proiect pentru reabilitarea căminului cultural
aprobat de CNI, care se găseşte pe site-ul agenţiei. Mai sunt şi alte comune în situaţia aceasta, nu le spune nimeni nimic, de trei ani. Dacă CNI îmi dă acum finanţarea, nu mai am nevoie de banii lor. Când mă vor chema, eventual, le spun să-i dea altor comune, pentru că eu mi-am pus la punct clădirea. Dacă aşteptam după banii lor, acum edificiul era dărâmat. Proiectul este aprobat şi afişat pe site din prima sesiune. Anul acesta, după ce am finalizat de reabilitat şcoala, grădiniţa, căminul cultural şi primăria, am dat 200 de milioane de lei vechi pentru a ajuta la amenajarea bisericilor din satele Vârleni şi Linia Dealului, unde s-a montat o nouă clopotniţă. Toate aceste finanţări le-am făcut pentru că oamenii sunt pensionari, sunt bătrâni şi nu au bani.”, a spus Ionel Michiu.

Pentru asfaltare, apă şi canalizare, Guvernul alocă mici „perfuzii”

Comuna Stăneşti are, în prezent, doar 1060 de locuitori, iar populaţia este din ce în ce mai îmbătrânită, pentru că aproape toţi tinerii au plecat către oraşe sau au luat calea Occidentului, în căutarea unui loc de muncă. În aceste condiţii, primarul este nevoit să „tragă cu dinţii”, în fiecare an, de bruma banilor alocaţi de la Guvern pentru continuarea proiectului de extindere a reţelei de apă sau pentru asfaltarea unui kilometru din drumurile comunale, care arată şi acum ca după bombardament. Dintre cele nouă sate ale Stăneştiului, în doar două funcţionează sistemul de alimentare cu apă, dar pentru alţi 6 kilometri de extindere a reţelei, finanţările de la Guvern se lasă aşteptate. Cum asfaltarea în România rămâne încă la stadiul de dorinţă, statul abia i-a alocat în acest an comunei Stăneşti pentru reabilitarea drumurilor locale două miliarde de lei vechi, din cele 60 de miliarde, cât este valoarea finală a proiectului
„În satele Vârlei şi Linia Dealului funcţionează sistemul de alimentare cu apă. Reţeaua a fost dată în funcţiune în anul 2009 şi acum a ieşit din mentenanţă. Proiectul s-a derulat prin SAPARD, cu fonduri europene, valoarea totală a fiind de 580.000 de euro. În 2013 am demarat două proiecte: reabilitarea drumurilor locale în satele Vârlei, Linia Dealului şi Cuculeşti, în total 6 kilometri de drumuri şi 12 kilometri de rigole betonate stânga-dreapta. Proiectul este finanţat prin OG 28, dar investiţia merge greu. Până acum, am făcut abia un kilometru şi abia am primit două miliarde de lei vechi, din cei 60 de miliarde, cât este valoarea totală. Asta înseamnă că investiţiile vor fi terminate în 30 de ani. Aceasta este politica Guvernului PSD. Şi extinderea reţelei de apă în satele Cioponeşti şi Bărcăneşti este o investiţie în valoare de 7 miliarde de lei vechi. Am băgat până acum, pe drumul judeţean, nu mai puţin de doi kilometri din conductă. Proiectul este pentru extinderea reţelei pe o lungime de 5,6 kilometri, şi urmează ca, pe drumurile colaterale, pentru restul de trei kilometri, să băgăm conducta care plecă din drumul judeţean. Şi pentru această acţiune am primit decât un miliard de lei vechi.”, a declarat liberalul din Stăneşti.
Dacă guvernul ar aloca finanţările la timp
Întreaga comunitate din Stăneşti ar putea avea apă până în 2015

Cu speranţa că finanţarea investiţiilor depuse la Agenţia Fondului de Mediu decurge conform graficului, administraţia din Stăneşti a depus proiectul de înfiinţare a sistemului de apă în cinci sate: Stăneşti, Valea Lungă, Cuculeşti, Gârnicertu şi Sueşti, şi pentru înfiinţarea sistemului de canalizare pe o lungime de opt kilometri. Proiectul a fost licitat, desemnându-se entitatea câştigătoare, iar valoarea totală a acestuia este de 68 de miliarde de lei vechi. „Am înţeles că, prin Agenţia Fondului de Mediu, banii pentru investiţii se alocă mai uşor. Până în prezent, am primit banii pentru proiectare, fiind prima tranşă, pentru că finanţarea investiţiei se va face în patru tranşe, până în 2015. Mai urmează o tranşă, în luna martie, de 10 miliarde de lei vechi, şi ultima, în luna decembrie 2015. Termenul de finalizare a lucrărilor este decembrie 2015. Cu acest proiect închidem introducerea sistemului de apă în comună.”, a mai spus liberalul din Stăneşti.

Drumurile comunale se vor asfalta cu bani europeni

Ionel Michiu crde că, dacă aceste proiecte s-ar putea finaliza, comuna pe care o conduce ar arăta ca o localitate europeană. Pentru că tergiversarea fondurilor guvernamentale a creat îndoială în rândul primarilor, liberalul Michiu aşteaptă cu nerăbdare deschiderea ghidurilor de finanţare pentru depunerea proiectelor. Primul proiect pe care îl va plasa priveşte asfaltarea drumurilor comunale. „Pentru a închide capitolul infrastructură în localitate ar mai fi nevoie de 15 kilometri. Avem în lucru acum studiul de fezabilitate pentru a închide un proiect, cu scopul de a-l plasa o dată cu deschiderea ghidurilor europene. Este un proiect în valoare de un milion de euro, pentru o lungime de aproximativ şase kilometri. O dată cu finalizarea acestor proiecte, am arăta şi noi ca o localitate europeană.”, a precizat primarul.

Pentru doar 200 de milioane de lei vechi, 87 de gospodării pot rămâne izolate

87 de gospodării din cătunul Valea Lungă sunt în pericol să rămână izolate, deoarece singurul pod care face legătura cu lumea este la un pas de a fi spulberat şi probabil va fi luat de ape, la următoarea ploaie mai serioasă. Primarul localităţii a cerut ajutor pentru construirea podului şi repararea drumurilor, dar răspunsurile autorităţilor nu au fost deloc prompte, până în prezent primind doar compătimiri. Primăria a reuşit să improvizeze o trecere care nu poate fi folosită multă vreme, fiind doar o soluţie temporară, până când se va construi un nou pod. „Valoarea pagubelor în urma inundaţiilor de la Stăneşti nu a fost de speriat. Am avut, însă, probleme mari. Şi astăzi avem un pod distrus, în satul Valea Lungă, pe pârâul Pucăreaţa, în proporţie de 80%. Am solicitat 200 milioane de lei vechi numai pentru pod şi am crezut că îmi vor da măcar 100 de milioane, dar nu mi-au dat nimic. Valoarea totală a pagubelor este în jur de două miliarde de lei vechi, în care a fost inclusă refacerea drumurilor şi a terasamentelor. La următoarea ploaie, nu neapărat atât de puternică, acest sat poate fi izolat. 87 de gospodării rămân fără acces, pentru doar 200 de milioane de lei vechi. Am mai cârpit noi podul, am pus provizoriu nişte grinzi şi balast, am tras foarte mult, dar este o improvizaţie. La următoarea viitură, îl va face una cu pământul. În rest, am avut drumuri distruse, în special în satul Sueşti.”, a afirmat, dezamăgit, primarul de la Stăneşti.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.