Sunteţi aici: Pagina principală // Actualitate

Calusarii din Dragoesti vor purta costume traditionale noi

08 CAMIN CULTURALÎn cadrul proiectului pe care doreşte să-l promoveze, cuprins pe Măsura 3.2.2., cu finanţare din fonduri europene, se va reuşi acum inclusiv dotarea Căminului cultural din comună. Astfel, după finalizare, căminul va fi echipat cu mobilier, sistem audio performant, jocuri de lumini, haine populare şi, în primul rând, costume pentru ansamblul de căluşari din localitate. Ţinta acestei achiziţii va fi, în primul rând, păstrarea tradiţiei în localitatea Drăgoeşti. „Şi eu am jucat căluşul. Chiar în momentul de faţă, şcoala are un ansamblu de căluşari, cu care participăm la festivaluri. Cea mai mare sărbătoare, cu tradiţie în comuna noastră, este căluşarul de Rusalii.”, a mai explicat primarul din Drăgoeşti.

Zona centrală va avea un o nouă imagine

La capitol proiecte rezolvate în proporţie de 50%, primarul Gheorghe Melente are în vedere lucrările de modernizare a zonei centrale, unde se aruncau, cândva, gunoaiele satului. Primarul afirmă că suma necesară pentru realizarea investiţiei a fost pusă la dispoziţie de Consiliul Local al comunei şi se ridică la aproximativ de 4 miliarde de lei vechi. „Aici, în faţa primăriei, era cândva o mizerie. Am recuperat terenul, pentru că nu era al nostru, şi vom amenaja această zonă, unde vom avea o parcare, spaţii verzi şi vom face foişoare şi băncuţe. În prima fază am betonat şanţul din spate şi am făcut gabioane din bolovani şi fier, am stabilizat terenul şi, în prezent, proiectul este realizat în proporţie de 40%. Acest obiectiv este foarte important, reprezintă imaginea noastră. Degeaba am eu ceva frumos la marginea satului, dacă toate vizitele sunt aici, la centru. Din acest considerent am sprijinit inclusiv refacerea clădirii postului de poliţie, cu un procent mic, din bugetul local, vreau să zugrăvesc şi dispensarul, în aşa fel încât toată zona aceasta să aibă o arhitectură unitară.”, ne-a mai declarat primarul comunei Drăgoeşti.

Lighene în podul primăriei

Inclusiv clădirea primăriei a intrat într-un amplu proiect de reabilitare, modernizare şi renovare. Întreaga investiţie s-a realizat din bugetul local, la valoarea de 650 de milioane de lei vechi. „Aveam tot podul primăriei plin cu lighene, altfel ploua pe noi, în birouri. Am hotărât ca întreaga clădire să intre în renovare, astfel încât am refăcut integral acoperişul şi i-am dublat capacitatea, prin executarea unor lucrări de extindere. Astfel, am amenajat o sală de mese, o sală de şedinţe, cameră pentru arhivă, o bucătărie, cameră pentru centrală, o magazie pentru lemne, grupurile sanitare au gresie şi faianţă nouă, toate birourile fiind reabilitate. Astăzi, întreaga clădire este structurată inclusiv pe exterior şi, dacă vom mai avea bani, vom amenaja o parcare de maşini şi vom împrejmui clădirea.”, a mai adăugat primarul Melente.

Lucrările de modernizare prind contur

Din dorinţa de a fi un bun administrator, dar şi un apărător al intereselor cetăţenilor, Melente a luat hotărârea demarării studiului de fezabilitate pentru documentaţia proiectului de asfaltare a cinci drumuri de interes local: străzile La Ciubuc, Ancuţoiu Ion, La Tănase, drumurile La Gheorghe Stăvaru şi La Ortopani, toate însumând 1,5 kilometri de asfalt. Primarul susţine că, până la finele acestui an, asfaltarea acestor uliţe se va termina. „Suma necesară pentru realizarea investiţiei va fi pusă la dispoziţie de Consiliul Local al comunei. În prezent, nu ştim valoarea, pentru că abia acum facem studiul de fezabilitate. Toate aceste uliţe sunt în zona centrală a localităţii, astfel, într-un fel, sunt nevoit să le dau o altă imagine. Mai împuşc acum încă 6 iepuri, deoarece, pentru calamităţi am mai primit de la Guvern 194 de mii de lei. Nu am exagerat: pentru şase drumuri de interes local am în vedere refacerea platformelor de drum pe Situaţii de Urgenţă şi decolmatarea şanţurilor, în punctele Gogoprică, Olăreasa, Bolovanul, Bugeac, Bisertica Bucimeni şi Picătura, pe o lungime de 3 kilometri.”, a mai spus Melente.

Echipa de fotbal Oltul Drăgoeşti poate primi trofeul de fair-play

La Drăgoeşti, echipa de fotbal Oltul Drăgoeşti se poate bucura de una dintre cele mai moderne baze sportive din judeţul Vâlcea. Investiţia a fost finanţată din fonduri guvernamentale, pe Ordonanţa 7, având o valoare de 570.000 de lei. Din punctul de vedere al suprafeţei de joc, stadionul poate găzdui chiar şi meciuri din Divizia A, deoarece are dimensiunile de 105×70 de metri. Baza are o clădire pentru vestiare, dotată cu cabine de duş ultramoderne, grupuri sanitare şi o tribună, cu o capacitate de 200 de locuri. „Baza sportivă este finalizată la cele mai înalte standarde, dar mai avem mici probleme cu gazonul. Cu toate acestea, echipa de fotbal Oltul Drăgoeşti, reînfiinţată de mine în toamna anului trecut, după 35 de ani, este o datorie de onoare a mea faţă de tinerii acestei localităţi. Este o echipă care poate primi, la final, doar trofeul de fair-play, chiar dacă a terminat prima parte a campionatului pe locul III în clasamentul Ligii a V-a.”, a mai precizat Melente.


Postaţi pe: Facebook1 comentariu la " Calusarii din Dragoesti vor purta costume traditionale noi "

  1. Gabriel spune:

    Cine este indragostit de traditie si datine populare , poate achizitiona camasi taranesti traditionale din zona muscelului, cusute manual. Vizitati http://www.lenjerii-romanesti.ro

Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.