Sunteţi aici: Pagina principală // Administraţie

Bunesti, localitate la standarde europene

drum bunestiAflată la doar 20 de kilometri de municipiul Râmnicu Vâlcea, localitatea Buneşti poate rivaliza cu oraşele în ceea ce priveşte dezvoltarea infrastructurii. Dacă alte localităţi vâlcene abia acum încearcă să obţină finanţare pentru introducerea sistemului de alimentare cu apă, comuna Buneşti a furat startul şi în ceea ce priveşte sistemul de canalizare. La capitolul infrastructură rutieră, localitatea este dotată inclusiv cu piste pentru biciclete, în prezent lucrându-se pentru a doua oară la asfaltarea trotuarelor şi a străzilor comunale.

Canalizare pe 80% din suprafaţa comunei

Proiectul pentru canalizare pe care primarul Viorel Radi l-a promovat în urmă cu câţiva ani prevede 18,5 kilometri, mai exact canalizarea pentru toată comuna, mai puţin două sate, unde casele sunt răsfirate. De asemenea, se observă reîntoarcerea tinerilor pe meleagurile natale, lucru care îl bucură pe primarul comunei: „Mai avem două sate unde nu este canalizare şi nici nu cred că se va introduce foarte curând, pentru că sunt foarte puţine gospodării. Văd că tinerii încearcă să revină acasă şi mai ales în aceste două sate, unde sunt foarte puţine case, vom face un drum, pentru ca şi aceste gospodării să beneficieze de standarde normale de trai.”, ne-a spus primarul.

Şi satul Teiuşu va beneficia de canalizare
În exerciţiul bugetar 2014-2020, în satul Teiuşu nu există canalizare. Primarul afirmă, însă, că, prin programul pentru exerciţiul financiar 2014-2020, va depune o documentaţie pentru a introduce canalizarea şi în acea zonă. „Din păcate, în acea zonă, terenul este mai abrupt şi nu ştiu cât va fi posibil să introducem canalizarea. Avem un proiect în derulare, prin care s-au construit mai multe ziduri de sprijin de-a lungul drumului comunal 158 Buneşti – Păuşeşti Măglaşi. Această lucrare a fost derulată pe Măsura 3.2.2. D. Lucrarea este în desfăşurare, am şi construit zidurile, am asfaltat şi o porţiune de drum, iar, în această perioadă, se lucrează la modernizarea celuilalt tronson de şosea.

Toate drumurile au fost asfaltate

Poate cea mai importantă realizare a primarului Viorel Radi a fost asfaltarea tuturor drumurilor din comună. Şi în momentul de faţă se lucrează intens la asfaltarea căilor rutiere. Potrivit declaraţiilor primarului, în 1996, când a ajuns la conducerea primăriei, comuna Buneşti nu avea nici măcar un centimetru de asfalt, reuşind, cu eforturi uriaşe, să reabiliteze drumurile, un lucru indispensabil pentru comunitate: „Despre infrastructură pot să spun că este aproape finalizată la noi în localitate, doar că am băgat apa şi canalizarea şi s-a mai spart asfaltul, iar apoi a necesitat lucrări de refacere. Prin proiecte am realizat infrastructura pe DC 151, DC 165 şi DC 167 la care se lucrează şi am făcut şi piste pentru biciclişti. În satul Buneşti am asfaltat toate uliţele cu bani din bugetul local şi cu sprijinul Consiliului Judeţean. Am făcut trotuare, am mai asfaltat un kilometru de drum pe DC 168, dar avem şi un
proiect european în derulare, pe Măsura 3.2.2. D, care are termen de finalizare în septembrie. Mai avem o etapă de parcurs în acest proiect, pentru că aşa a fost el prins la finanţare, pe calamitaţi, pentru o lungime de un kilometru, dar au rămas în mai multe locuri porţiuni nefăcute, pe care noi le-am trecut spre asfaltare din bugetul local. Valoarea proiectului pe Măsura 3.2.2.D este de 36 de miliarde de lei vechi, iar pe noi ne va costa din bugetul local partea cealaltă, în jur de 4 miliarde de lei vechi. Pe lângă faptul că am asfaltat trotuarele pe o lungime de 2 kilometri şi le-am refăcut pe cele care nu se mai aflau într-un stadiu foarte bun, mai asfaltăm şi un drum spre Coasta Mare, pe izlazul Muret, zonă unde avem câteva case. Este o zonă foarte frumoasă, unde oamenii şi-au cumpărat pământ şi au construit câte ceva, şi am zis să le creăm şi lor condiţii bune. Drumul va fi asfaltat cu bani din bugetul
local.”, ne-a declarat primarul comunei Buneşti, Viorel Radi.

Două baze sportive la Buneşti

Pe lângă numeroasele proiecte derulate pe infrastructură, la jumătatea anului 2009, la Buneşti a fost inaugurată şi o bază sportivă multifuncţională de tip II, cu teren sintetic, situată în vecinătatea sediului primăriei. Valoarea investiţiei a fost de zece miliarde de lei vechi. În prezent, se lucrează la o a doua bază sportivă: „Am construit două baze sportive, unice în judeţul nostru: una s-a finalizat în anul 2009, într-un timp foarte scurt, de două luni, iar în prezent lucrăm la cea de-a doua bază sportivă, proiect depus pe Ordonanţa 7. Deocamdată, mai avem de adus porţile şi scaunele pentru tribună. Deja, ne ocupăm de gazon, îl udăm, deoarece firma care s-a ocupat de construirea bazei sportive nu prea a dat atenţie gazonului, aşa cum ne-am fi dorit noi, şi am cerut să ne ocupăm noi de acest aspect. La baza sportivă construită avem alăturat o sală de fitness, dar, pentru că nu am mai putut angaja
personal şi ne trebuie specialişti în domeniu, am mutat-o în alt sediu, iar în locul ei am făcut o bibliotecă. Am avut un proiect biblionet, iar la locaţia respectivă vin copii în fiecare zi. Acest proiect ne-a asigurat patru calculatoare, inclusiv întreţinerea lor.”, a mai precizat primarul.

Comuna Buneşti va avea propria echipă de fotbal

În prezent, în localitatea Buneşti există două echipe de fotbal, ambele înscrise în competiţia organizată de AJF Vâlcea. Din informaţiile primarului, una dintre ele se va retrage şi, o dată cu finalizarea bazei sportive, primăria va înfiinţa o nouă echipă, care va fi susţinută financiar cu bani de la bugetul local: „Avem două echipe de fotbal în localitate. Una dintre ele se va retrage, şi intenţionăm să facem şi noi o echipă a primăriei, o dată cu inaugurarea celei de-a doua baze sportive din localitate. Ne vom înfiinţa echipa imediat ce vom inaugura baza sportivă, nu cred că vom duce lipsă de jucători. Probabil, vor veni de la celelalte echipe, mai ales că va fi mai puţin costisitor, pentru că vom suporta noi aproape toate cheltuielile, din bugetul local.”, ne-a mai declarat primarul.

Primarul vrea să reabiliteze toate străzile, cu fonduri europene

Cu o vastă experienţă în accesarea fondurilor europene, Viorel Radi este conştient că aceasta este singura modalitate de dezvoltare rapidă a localităţilor din mediul rural. Cu excepţia unui singur proiect, le-a implementat pe toate celelalte, depuse pentru finanţare cu fonduri externe. Pentru noul exerciţiu bugetar, alesul PSD şi-a propus să reabiliteze toate străzile comunale care necesită reparaţii, dar şi să introducă sistemul de canalizare în satul Teiuş: „Vreau să depun un proiect mare, în care să cuprind refacerea mai multor străzi sau drumuri săteşti, inclusiv satul Teiuş, care are nevoie de canalizare. A apărut acum o nouă Măsură, 7.2., care este asemănătoare cu 3.2.2., şi am înţeles că va fi mai uşor să accesăm fonduri europene acum. În prezent, lucrăm la documentaţie, sperăm să aibă şi Guvernul bani pentru partea de 20% de cofinanţare, pentru că, până acum, din acest motiv s-au pierdut o
grămadă de proiecte. Eu nu am pierdut proiecte, doar unul pe mediu, pentru un parc şi un spaţiu de joacă pentru copii. În rest, toate proiectele mele au fost aprobate la finanţare, de la alimentarea cu apă şi până la canalizare.”, a mai spus primarul.

Căminul cultural va fi modernizat cu fonduri europene
Potrivit spuselor primarului Radi, în localitatea Buneşti există un singur cămin cultural, care a fost reabilitat din bugetul local. Însă, pentru a fi la standarde ridicate, edificiul va fi modernizat prin fonduri europene: „Căminul cultural l-am reabilitat noi, din fonduri locale, dar intenţionez, în acest exerciţiu bugetar, 2014-2020, să îl modernizez cu fonduri europene. Este singurul cămin cultural pe care îl avem.”, a mai spus Radi.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.