Sunteţi aici: Pagina principală // Social

Bugetarii au paralizat institutiile valcene

Greva bugetariDoar în Primăria Râmnicului s-a muncit.

Bugetarii din administraţiile locale de pe raza judeţului Vâlcea s-au ţinut de promisiune şi au intrat luni în grevă cu excepţia celor din primăria Râmnicului, bugetari ce sunt afiliaţi la Cluj. Aceeaşi situaţie s-a întâlnit şi în cadrul unităţilor şcolare unde nu a existat o situaţie unitară. Aceasta a fost însă întâlnită în rândul bugetarilor din cadrul instituţiilor subordonate Consiliului Judeţean Vâlcea.

Dacă până mai zilele trecute se spera ca bugetarii să nu îşi întrerupă activitatea, ziua de luni a spulberat însă aşteptările acestora. La nivelul judeţului Vâlcea, primii care s-au dovedit a fi dârji au fost cei din învăţământ care şi-au anunţat intenţia de a protesta prin grevă încă de vineri când şi-au anunţat elevii de a nu veni la şcoală. Situaţie care nu a fost însă întâlnită în tot judeţul Vâlcea. Mai multe instituţii de învăţământ au adoptat diferite forme de protest, iar altele au preferat să rămână la catedră şi să predea. Cel din urmă caz s-a regăsit şi la Colegiul Naţional «Alexandru Lahovari» din municipiul Rm. Vâlcea unde s-au făcut ore, însă nici aici în totalitate, dar şi la Colegiul Naţional «Gib Mihăescu», din Drăgăşani unde nu s-a făcut grevă. Pe de altă parte, unităţile şcolare afiliate la Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) au făcut grevă japoneze. «La nivelul judeţului Vâlcea, nu a fost o situaţie unitară. S-au împărţit pe mai multe «fronturi» şi fiecare a acţionat după propriile considerente», ne-a declarat Camelia Cornelia Cororiu, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Vâlcea.

Fără grevă în Primăria Râmnicului

În ceea ce priveşte administraţiile locale din judeţ, situaţia a fost destul de clară ieri întrucât în acest sector bugetarii s-au dovedit a fi solidari, cu excepţia celor din Primăria Râmnicului care şi-au desfăşurat activitatea specifică unei zile normale de lucru. Tot pe linia solidarităţii s-au aflat şi cei peste 2000 de bugetarii atât din cadrul Consiliului Judeţean Vâlcea, cât şi din cadrul instituţiilor subordonate acestuia. «Angajaţii Consiliului Judeţean au venit la lucru, protestează, dar nu lucrează. Din cei 141 de angajaţi ai CJ Vâlcea, 20 sunt fie liberi, fie în concediu. Repet, au venit la muncă, dar nu au lucrat», ne-a declarat ieri Nicolae Jitianu, preşedinte SINDAP Vâlcea.

Sanitarii – singurii protestatari din Vâlcea

Singurii bugetari din judeţul Vâlcea însă care au protestat au fost cei din sistemul sanitar. Astfel, cadre medicale, dar şi personal auxiliar din cadrul unităţilor medicale ale judeţului Vâlcea au protestat ieri dimineaţă în faţa Spitalului Judeţean Vâlcea. Aceştia au solicitat printre altele stoparea disponibilizărilor în sectorul bugetar, dar şi renunţarea la acordarea concediului fără plată, forţat. Cu toţii s-au arătat nemulţumiţi faţă de salariile pe care îi primesc, dar şi faţă de condiţiile de risc în care trebuie să lucreze. « Materialele sanitare le procurăm din fonduri proprii adică din încasările pe care le facem la analize pentru că nu ni s-au mai dat bani de la începutul anului. Mesele trebuie să le dezinfectăm cu halatele pe care le-am dat la casat care se vor termina din lipsa materialelor corespunzătoare. Ceaiul la donatori l-am sistat tot din lipsa banilor, iar personalul este foarte puţin. Funcţionăm cu nouă asistenţi, dintre care doar doi sunt permanenţi care au salarii de 576 lei», ne-a declarat Rădulescu Luminiţa, lider de sindicat de la Centrul de Transfuzii Rm. Vâlcea. În tot acest timp bolnavii aşteptau pentru consultaţii la poarta spitalului însă medicii au preluat doar cazurile de urgenţă. ”Bolnavii nu au fost lăsaţi de izbelişte. Li s-a asigurat medicamentaţia dar şi supravegherea medicală. 30 la sută dintre medici au lucrat”, spune liderul de sindicat Maria Costea.

Doar urgenţe la Trezorerie

Nici funcţionarii din Direcţia de Finanţe Publice Vâlcea nu au muncit ieri. Salariaţii au venit la serviciu însă au decis să respecte calendarul protestelor. Nici cei din Trezorerie nu şi-au desfăşurat normal munca, aceştia preluând doar cazurile de urgenţă. „Am avut doar trei patru urgenţe pe care le-am rezolvat. oamenii au înţeles, ne-am cerut scuze şi nu au existat nemulţumiri”, a declarata Vasile Văcăruş, liderul sindicatului Finanţe Vâlcea.

Daniela Botez
Ana maria Niţu


Postaţi pe: Facebook1 comentariu la " Bugetarii au paralizat institutiile valcene "

  1. JiJi spune:

    Sa traiti bine!!!!!

Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.