Sunteţi aici: Pagina principală // Social

Brezoiul are nevoie de investitii

Oraşul Brezoi are nevoie, în această perioadă, de investiţii serioase, atât pentru reabilitarea obiectivelor deja existente (cum ar fi Casa de cultură din localitate, de exemplu), dar şi pentru îmbunătăţirea traiului localnicilor, prin reabilitarea blocurilor, dar şi prin montarea unor centrale proprii, care să asigure încălzirea într-un sistem civilizat. Primarul localităţii nu a uitat însă nici de posibilităţile de agrement sau de obiectivul de a atrage din ce în ce mai mulţi turişti în Brezoi.
Atracţii turistice numeroase
Brezoiul este un oraş de munte, relativ mic (cu aproximativ 8000 de locuitori), situat în Carpaţii Meridionali, la confluenţa Lotrului cu Oltul, la o altitudine medie de 400 de metri. Poziţia sa într-o zonă aproximativ centrală a României deschide perspective multiple din punct de vedere turistic şi constituie punctul de plecare pentru numeroase trasee turistice marcate, care străbat munţii Lotrului, Căpăţânii şi masivul Cozia. Printre obiectivele turistice cele mai importante se numără Monumentul Eroilor din Brezoi – 1916, biserica veche din Călineşti (1715), biserica veche din Proieni (datând din 1583) sau biserica veche din Brezoi (1793). Pe malul stâng al râului Olt, în satul Văratica, se află turnul roman, construit în anul 101 î.e.n. În satul Valea lui Stan se află necropola cu morminte de inscripţie în cutii considerate unicat în felul lor. Există un potenţial turistic natural deosebit, în apropiere aflându-se Parcul Naţional Cozia, cu o suprafaţă de 2.500 de hectare, şi Rezervaţia Valea Doabrei, aparţinând Ocolului Silvic Brezoi. Cei care doresc să viziteze Brezoiul vor fi încântaţi de zonă, care este plină de poveşti şi curiozităţi.
Robert Schell, un primar dedicat funcţiei
În 2008, în fruntea administraţiei locale din Brezoi a venit Robert Schell, care, în doar patru ani, a reuşit finalizarea unor investiţii absolut necesare în localitate. Încă din 2008, de când a preluat frâiele administraţiei, acesta a demarat numeroase proiecte care au vizat asfaltări şi modernizări de drumuri, extinderea reţelei de apă şi canalizare, construirea unei baze sportive, dar şi multe alte proiecte de cultură şi învăţământ, care să dea o nouă faţa oraşului Brezoi, o localitate care a avut enorm de suferit după anul 1992.
Inginer geodez de profesie, Robert Schell a lucrat şapte ani la Hidroconstrucţia, ca inginer topograf. După ce a absolvit cursurile facultăţii la Bucureşti i s-a oferit oportunitatea unei lucrări în zonă şi s-a întors acasă. Între timp, a intrat în politică, iar de 12 ani se află în administraţia publică locală, punând umărul la diverse proiecte, menite să îmbunătăţească viaţa localnicilor din Brezoi. Momentan, nici nu se vede făcând altceva în afară de administraţie: „Am lucrat şapte ani la Hidroconstrucţia, ca inginer topograf. Eu am făcut lucrarea pentru staţia de tratare de la Valea lui Stan şi aducţiunea de la Brădişor până aici. Ulterior, am intrat în politică, aveam 32 de ani atunci, iar de 12 ani sunt la primărie. Am avut două mandate de viceprimar, iar acum sunt la al doilea mandat de primar. Cred că nici nu mai ştiu să fac altceva.”, a povestit primarul Robert Schell.
Proiecte de 5 milioane de euro, în desfăşurare, la Brezoi
Primarul oraşului Brezoi susţine că, în momentul de faţă, în oraşul pe care îl administrează se derulează trei proiecte mari, care vizează diferite obiective. Cuantumul acestor proiecte este de 5 milioane de euro, ale căror contracte sunt semnate. Este vorba de 1,2 milioane pentru o lucrare de canalizare, 1,4 milioane pentru o lucrare de drumuri şi 2,8 milioane de euro pe care primarul i-a obţinut pentru un program european care cuprinde reabilitarea unei biserici – monument istoric şi infrastructura turistică în satul Proieni, acolo unde se va face această investiţie. Lucrarea se va derula în următorii doi ani, cu termen de finalizare în 2014.
Robert Schell: „Modernizarea satului Proieni este un pas în dezvoltarea turistică a oraşului” (foto bisericuţă)
Modernizarea satului Proieni va presupune, pe lângă consolidarea propriu-zisă a bisericii, şi reabilitarea infrastructurii rutiere în sat: parcare, punct de informare turistică, drumuri, poduri, podeţe, apă şi iluminat public: „Suntem în faza de finanţare a proiectului, care are o valoare de 2,8 milioane de euro, pentru reabilitarea şi punerea în valoare a unui monument istoric pe care îl avem în satul Proieni: Biserica Toţi Sfinţii, locaşul unde s-au căsătorit domnitorul Mihai Viteazul cu doamna Stanca. Probabil  că, până la sfârşitul lunii februarie, vom semna cererea de finanţare şi vom lansa licitaţia. În cadrul acestui proiect vom reabilita pictura şi vom consolida biserica. Vom crea o infrastructură turistică la standard în sat, care va aduce o schimbare majoră. În acest proiect sunt incluse toate drumurile, reabilitarea podeţelor, a iluminatului public şi introducerea reţelei de apă şi canalizare, toate facilităţile necesare pentru a dezvolta un eveniment turistic. Este un program început în anul 2010, iar acum am obţinut finanţare. Este un pas important pentru a crea premisele dezvoltării turistice şi în oraşul Brezoi.”, a precizat Robert Schell.
Bază sportivă nouă, finalizată

În această perioadă, primarul Robert Schell a reuşit să obţină finanţare pentru construirea unei noi baze sportive, proiect finalizat prin Ordonanţa 7: „Baza sportivă a fost finalizată, mai trebuie să însămânţăm gazonul la primăvară. Acolo, avem proiectul de care v-am vorbit, cu piscina acoperită şi patinoarul, lângă baza care a fost construită. Incinta este mult mai marea acum, mai avem încă un hectar de pământ unde intenţionăm să facem câteva terenuri sintetice multifuncţionale.”, a mai spus primarul. Acesta susţine că va depune proiectul pe POR şi va merge pe o cofinanţare de 50% din bugetul local. Acest lucru va însemna trei milioane de euro, pe care primăria îi va obţine făcând un credit pe o perioadă de 15 ani: „Ideea este ca din închirierea patinoarului şi a terenurilor sintetice, din intrarea la piscină să încercăm să acoperim creditul lunar.”, a mai spus Schell. Singurul regret pe care primarul îl are în ceea ce priveşte baza sportivă este faptul că nu a reuşit să obţină finanţare pentru modernizarea celei deja existente, motiv pentru care va trebui să o reabiliteze cu bani de la bugetul local: „Ce m-a deranjat aici a fost că, în loc să am libertatea de a investi acei bani în baza sportivă deja existentă, a trebuit să mai construiesc una. Adevărat, aceasta va fi utilă şcolii, pentru că se află undeva, în vecinătatea sălii de sport. În continuare îmi va reveni sarcina ca, din bugetul local, prin finanţare, să pun la punct această bază sportivă. Aici, terenul de joc are gazon destul de bun, iar vestiarele arată bine, dar trebuie să reabilităm tribuna şi împrejmuirea.”, mai spune Robert Schell.
Casa de cultură are nevoie de finanţare pentru a fi reabilitată
•    600.000 de euro sunt necesari pentru reabilitarea acestei clădiri, grav afectată de un incendiu produs în urmă cu câţiva ani. Până în prezent, doar acoperişul a fost refăcut
Un proiect foarte important, aflat pe agenda de lucru a primarului Robert Schell este finalizarea lucrărilor la Casa de cultură a oraşului, după ce aceasta a ars în totalitate în urma unui incendiu, în anul 2000. Între timp, administraţia locală a reuşit refacerea acoperişului, pentru a conserva clădirea: „Casa de cultură înseamnă pentru noi foarte mult, deoarece, în afară de activităţile culturale care se vor desfăşura acolo, vom organiza şi un muzeu local, împreună cu pictoriţa Angela Tomaselli, cunoscută la nivel naţional şi care este şi cetăţeanul nostru de onoare. Va fi un muzeu cu tot ce înseamnă pictori locali, dar vor fi incluse şi o serie de lucrări valoroase, donate Primăriei. Trebuie să avem grijă faţă de cultură. Dacă uităm de ea, ne vom degrada. Printre priorităţile mele sunt sănătatea, cultura şi învăţământul.”, susţine primarul. Acesta a ţinut să specifice că activităţile culturale în oraşul Brezoi trenează din cauza lipsei infrastructurii.
Ludotecă pentru copii
Noul cămin cultural va fi dotat cu mai multe săli, bibliotecă, internet, dar şi cu o ludotecă în sistem de împrumut: „În afară de sala de festivităţi, vor fi amenajate mai multe săli pentru bibliotecă, săli pentru internet, ludotecă (jucării pentru copii), tot în sistem de bibliotecă sub formă de împrumut acasă. Avem baza materială, deoarece avem jucării donate de o firmă din Elveţia. Nu a vrut să le doneze copiilor să le ia acasă, ci şi-a dorit să facem ludotecă. Şi chiar dacă se mai deteriorează se vor înlocui, ca şi cărţile, periodic. Consider că este şi o formă de educaţie faptul că jucăria este închiriată, în consecinţă trebuie să aibă grijă de ea.”, a concluzionat primarul.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.