Sunteţi aici: Pagina principală // Actualitate

Bogdan Stefan: „Daca nu-mi duc la indeplinire proiectele, nu mai candidez”

rimarul oraşului Băbeni, Bogdan Ştefan, a subliniat în interviul acordat pentru Impact real că Băbeniul mai are de lucrat până să devină un oraş european în adevăratul sens al cuvântului. Pentru a ajunge la acest statut trebuie terminate investiţiile începute şi demarate altele pentru ca tinerii din localitate să aibă cu ce să-şi ocupe timpul. Primarul oraşului Băbeni şi-ar dori un al doilea mandat, care să vină ca o continuare a planului său, de a schimba faţa oraşului, dar leagă această dorinţă de o condiţie: îndeplinirea promisiunilor făcute până acum.

Impact real: Ce-i lipseşte Băbeniului pentru a deveni un oraş european cu adevărat?
Bogdan Ştefan: Trebuie, în primul rând, să dezvolt latura ocupării timpului tineretului. Avem aproape finalizată casa de cultură, am trecut de comisia interministerială, iar în luna septembrie trebuie să ne apucăm de ea. Sala va fi foarte modernă. Ne gândim şi la contracte cu teatre din ţară, care să vină şi să susţină spectacole în Băbeni. Pentru perioada de vară aş vrea să accesăm fonduri pentru un ştrand. Dacă am moderniza şi parcul şi am veni în întâmpinarea nevoilor tinerilor cu o discotecă am rezolva şi problema ocupării timpului lor liber.

Impact real: Există probleme legate de aplicarea legilor funciare la Băbeni?
Bogdan Ştefan: Cele mai multe probleme sunt, într-adevăr, cu pământul, cu aplicarea legii funciare. Nu mai dau exemplu cine se face vinovat. Sunt suprapuneri de terenuri, ba chiar unii s-au potrivit ca nume şi li s-au dat suprafeţele altora. Chiar s-a urmărit asta. S-au făcut schimburi de teren de te cruceşti. Sunt proprietari de terenuri într-o zonă mărginaşă şi s-au găsit unii primari dinaintea mea să le dea în schimb pământ în buricul oraşului. În schimb, eu nu am avut teren să fac o grădiniţă. Nu cred că aceste retrocedări s-au făcut aşa cum trebuia, după un program bine stabilit.

Impact real: Aveţi ceva de reproşat administraţiilor locale dinaintea mandatului dumneavoastră?
Bogdan Ştefan: S-a făcut o investiţie înaintea mea pentru care s-au cheltuit mii de miliarde şi este nefuncţională. Au introdus conducta de canalizare sub conducta principală, cea care trebuia să preia apele reziduale din aceasta. Eu nu înţeleg investiţia asta. Apoi, au venit cu soluţia alternativă, să pun eu în capătul coloanei două pompe-tocător şi să arunc ce este în ea cu nişte valve. Această soluţie înseamnă 200.000 de lei cheltuiţi degeaba. Am găsit o soluţie fără acele pompe, dar ne mai costă bani. Trebuie să ducem conducta încă un kilometru, până găsim zona de climă care să fie sub conducta aceasta. Şi şcolile le-am găsit într-o situaţie deplorabilă şi le-am modernizat pe toate. Cred că nimeni nu are să-mi reproşeze ceva în privinţa nivelului la care am adus şcolile. Acum, mai avem două săptămâni şi terminăm şi grădiniţa cu program prelungit.

Impact real: De ce anumite proiecte nu reuşesc să demareze, mă refer în special la proiectul introducerii apei şi canalizării în Băbeni?
Bogdan Ştefan: Nu ştiu ce se întâmplă cu proiectul pentru apă şi canalizare pe scheletul Apavilului. Banii s-au repartizat, totul a fost parafat, ministrul Mediului a semnat, dar nu începe. Eu am spus că până în septembrie ar trebui să ne apucăm de treabă. Zona care a fost prinsă în acest masterplan nu mai poate fi cuprinsă în alte proiecte. Eu depind de chestiunile acestea. Până acum, nu se înţelegea nu ştiu cine cu nu ştiu cine, dar acum s-au înţeles, de mult timp. Nu ştiu de ce nu se dă drumul proiectului, cel puţin să se aducă utilajele şi dotările.

Impact real:
Sunteţi mulţumit de ceea ce vedeţi pe străzile Băbeniului, când faceţi o plimbare, de exemplu?

Bogdan Ştefan: Nu în totalitate. Am zone în care sunt mulţumit, zone unde voi fi mulţumit şi zone unde nu sunt mulţumit. Şi eu poate sunt vinovat pentru că nu am reuşit să ating nivelul pe care aş fi vrut, dar sunt şi alţi factori de care depind în absorbţia unor fonduri. Concură mulţi factori la nerealizările acestea.

Impact real: Ce puteţi spune despre reabilitarea Centrului de educaţie incluzivă Băbeni, proiect derulat prin Consiliul Judeţean?
Bogdan Ştefan: Se derulează prin Consiliul Judeţean Vâlcea şi este vorba despre o sumă foarte mare. Este un lucru bun, pentru că se fac o cantină şi un internat acolo. Erau probleme până acum. N-am nimic cu această investiţie şi cu copiii de acolo, dar am cerut ca din 12.000.000 de miliarde să mi se dea şi mie două milioane pentru ceilalţi copii din Băbeni. Orice este binevenit în Băbeni pe investiţii. Indiferent ce se face, la noi este binevenit, atâta timp cât ocupăm forţa de muncă în oraş.

Impact real:
Este o problemă cu forţa de muncă în Băbeni?

Bogdan Ştefan: Este! Nu e însă mare, nu depăşim media pe ţară. Mă preocupă totuşi acest aspect. Singura mea rugăminte faţă de managerii firmelor care câştigă licitaţiile în Băbeni este ca, atunci când încep lucrările, să angajeze oameni din Băbeni, pentru că sunt destui tineri care n-au de lucru. Mai sunt şi mulţi alţii care nu vor să muncească, însă.

Impact real: Cum este mediul privat în Băbeni, care este situaţia societăţilor în această perioadă?
Bogdan Ştefan: Sunt investiţii străine, se lucrează în Băbeni, dar nu mai există vârfuri; oamenii sunt pe platou, ţin de muncitorii pe care îi au. Vrem să facem un parc industrial în Băbeni, dar există acea rezervă a patronilor, din cauză că sunt dependenţi energetic de linia Uzinei Mecanice. Atunci o luăm noi, la Primărie, şi toată lumea are acces la liniile electrice. Vor avea infrastructură foarte bună şi spaţii şi tot ce le trebuie pentru a se dezvolta.

Impact real: Ce vi se pare cel mai greu în administraţie?
Bogdan Ştefan: Cel mai greu este să lucrezi cu oamenii; te epuizează psihic. Eu sunt de acord că orice ai face, o parte a populaţiei este de acord, iar o altă parte nu. În fiecare zi sunt criticat de celelalte partide, dar nu-mi doresc decât să mă ţin de cuvânt în faţa locuitorilor din Băbeni. Dacă nu-mi duc la îndeplinire proiectele, nu mai candidez. Nu mă pot duce în faţa oamenilor să le spun că am fost neputincios.

Impact real: Nu vă doriţi să candidaţi la Primăria Băbeni pentru un nou mandat decât în anumite condiţii?
Bogdan Ştefan: De multe ori mă bate gândul să nu mai particip. Sunt foarte multe probleme în responsabilitatea unui primar. Dar, pe de altă parte, îmi spun că, dacă am muncit, mi-ar părea rău să vină din nou cei dinaintea mea şi să aducă Băbeniul unde vor ei să-l ducă. Nu, toată lumea trebuie să muncească pentru Băbeni. Să vii şi să spui doar ce frumos eşti ca primar nu mai merge la oameni. Dacă reuşesc să îndeplinesc ce mi-am propus, o să candidez. Eu am mai candidat în 1996 şi în 2004, dar am pierdut. M-a ambiţionat să continuu, am fost perseverent şi am reuşit acum. Poate eram puţin imatur dacă ajungeam primar în 1996 sau 2004. Omul, cu cât înaintează în vârstă, devine mai înţelept, iar experienţa şi perseverenţa au fost benefice.

Impact real: Care ar fi motivaţiile pentru care luptaţi atât de mult pentru proiectele dumneavoastră?
Bogdan Ştefan: Locuitorii Băbeniului au o frustrare legată de faptul că este oraş, oamenii plătesc impozite de oraş, dar condiţiile de trai nu sunt ca de oraş. Nu vreau să mă fac de râs; eu rămân în Băbeni. Oamenii mă vor întreba ce am făcut pentru oraş. Toate se plătesc, nimic nu rămâne în lumea aceasta nepedepsit şi eu sunt totuşi un om credincios.

Impact real: Cum aţi caracteriza oamenii din Băbeni?
Bogdan Ştefan: Sunt oameni gospodari. Locuitorii din Băbeni nu te iartă, s-au săturat de minciună. De 20 de ani au tot fost minţiţi şi presiunea este foarte mare. Aşteptările au fost foarte mari şi eu trebuie să răspund speranţelor lor. Cuvântul lor, reproşurile sunt totuşi benefice, aducătoare de progres, dacă ai poţi să le priveşti ca pe o ceartă prietenească.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.