Sunteţi aici: Pagina principală // Social

Boc a dat liber la cumpararea locuintelor ANL

Duminică, 28 februarie 2010, în sala de conferinţe a Instituţiei Prefectului Vâlcea a avut loc videoconferinţa la care au participat atât membri ai Guvernului României, cât şi reprezentanţii administraţiei judeţene. În cadrul videoconferinţei, primul-ministru Emil Boc a prezentat pe scurt măsurile prioritare ale Guvernului în perioada imediat următoare.

Ajutor pentru angajatorii de şomeri

Pentru impulsionarea creării de noi locuri de muncă, Guvernul a elaborat un act normativ care priveşte direct angajatorii, dar şi persoanele care au rămas în ultima perioadă fără loc de muncă. Astfel, prim-ministrul Emil Boc a anunţat oficial că firmele care angajează persoane care nu au în prezent un loc de muncă şi sunt în evidenţa agenţiilor de şomaj de peste trei luni pot beneficia pe o perioadă de 6 luni de scutirea plăţilor aferente contribuţiilor de asigurări sociale, contribuţiilor pentru ajutor de şomaj, contribuţiilor de asigurări pentru accidente de muncă, pentru asigurări de sănătate, inclusiv contribuţiile pentru concedii. Premierul a anunţat, de asemenea, şi faptul că a fost redactată o Ordonanţă de Urgenţă care vizează sprijinirea autorităţilor locale care aduc bani europeni în ţară. Autorităţile locale care desfăşoară programe europene, dar nu dispun de fondurile necesare cofinanţării, vor beneficia de instrumentul garanţiei guvernamentale. Emil Boc a cerut autorităţilor judeţene să ia legătura cu fiecare primar din judeţ, pentru întocmirea unei situaţii complete cu privire la situaţia proiectelor europene şi stabilirea unei strategii de împrumut care să acopere cofinanţarea. Pentru a primi ajutor, administraţiile publice locale trebuie să dispună de un contract de finanţare cu o autoritate de management pentru respectivul proiect care necesită cofinanţare şi, în al doilea rând, proiectele trebuie să fie promovate în domenii ca infrastructura rutieră, energie, alimentare cu apă, canalizarea şi tratarea apelor uzate, managementul deşeurilor, educaţiei şi cercetării, infrastructura tehnologică de cercetare şi deblocare ştiinţifică, sănătate şi asistenţă socială. „Primăriile care au fonduri europene contractate pe aceste domenii pot utiliza garanţia de stat pentru a lua împrumut de la bancă, în scopul cofinanţării proiectelor. Aştept la sfârşitul săptămânii un raport de la fiecare prefect, cu privire la modul de mediatizare folosit şi răspunsul administraţiilor locale pe această temă.”, a spus Emil Boc.

Vânzări supervizate de Udrea

În cadrul videoconferinţei, premierul Emil Boc şi ministrul Turismului şi Dezvoltării Regionale, Elena Udrea, au prezentat programul Guvernului care pune la dispoziţie chiriaşilor locuinţelor ANL posibilitatea de a-şi cumpăra apartamentele în care locuiesc. Potrivit celor doi, termenul de închiriere s-a redus de la 3 ani la un an, aproximativ 22.000 de apartamente putând fi vândute în prezent tinerilor chiriaşi. „Alte 22.000 de locuinţe pot fi construite imediat de stat, prin Ministerul Dezvoltării. De aceea, solicităm primarilor să dispună mediatizarea cât mai rapidă a acestei hotărâri astfel încât locuinţele ANL să fie vândute cât mai repede.”, a declarat Emil Boc. În acelaşi cadru, primul-ministru a prezentat planul Guvernului pe termen scurt privind Programul Rabla, Programul Prima Casă, programul care vizează construirea a 25.000 de locuinţe pentru specialiştii din mediul rural, utilizarea dreptului de garantare pentru IMM-uri şi regimul pensiilor şi salariilor bugetare în cursul anului în curs.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.