Sunteţi aici: Pagina principală // Administraţie

Berislavestiul se populeaza

02-berisl-evestiTinerii din Berislăveşti care vor să-şi construiască o casă pot primi o mână de ajutor de la primărie, conform legislaţiei în vigoare, prin acordarea la cerere a unui teren gratuit. Totuşi, pentru a putea beneficia de această facilitate, solicitanţii trebuie să îndeplinească anumite condiţii.„În localitate am concesionat aproximativ 60 de parcele de terenuri pentru tinerii din localitate, iar, în prezent, aproximativ 70% dintre aceştia şi-au construit locuinţe şi 20% dintre aceştia deja s-au mutat în ele. Pentru aceste case facem şi extinderea reţelei de curent electric pentru a ajunge la poarta fiecărei gospodării. În acest sens am dat autorizaţie de construcţie, iar în cel mai scurt timp încep lucrările. De asemenea, şi Apavilul, cu ajutorul primăriei, vor face extinderile la reţeaua de apă urmând ca, până la finele acestei luni, fiecare locuinţă să fie racordată la reţea. Condiţiile pe care le-am pus tinerilor cărora le-am dat pământ pentru case au fost în special în sprijinul celor născuţi îl localitate şi care şi-au dorit să rămână în comună. De asemenea, au beneficiat de asemenea loturi de teren tinerii ai căror părinţi nu au avut terenuri intravilan şi cei care au participat la concesiune. În prezent am anunţat în localitate că, pentru concesiunea terenurilor mai avem patru loturi. Concesiunile sunt publice. Tinerii dornici vin la primărie, cumpără caietul de sarcini şi participă la licitaţie. Tot în avantajul tinerilor, pentru cei care şi-au construit casele, prin hotărârea Consiliului Local, le-am dat voie să îşi cumpere terenul pe care l-au concesionat, pentru a fi direct proprietari, la un preţ foarte mic, stabilit de expert. Împreună cu Consiliul Local am analizat această problemă şi am căzut de acord să îi facem proprietari, dacă îşi doresc, pentru a intra în posesia terenului. Pe o parte dintre ei am reuşit deja să-i împroprietărim. Parcelele de teren sunt pe diferite mărimi, începând de la 300 de metri pătraţi până la 400 de metri pătraţi în funcţie de cerinţele tinerilor, dar şi de posibilităţile noastre, dar suficiente pentru construirea unei case. După ce se vor face racordurile la reţeaua de apă şi canalizare vom pune şi asfaltul, astfel încât nici o uliţă să nu rămână neasfaltată”, a mai declarat primarul. „Cu banii pe care îi încasăm din împroprietărirea tinerilor vom achiziţiona un tractor pentru Primăria Berislăveşti, în aşa fel încât, pe timpul iernii să avem utilajul nostru pentru deszăpezirea drumurilor. Dotat cu sărăriţă şi o lamă în faţă, utilajul este nou. Şi cu el vom rezolva problema menţinerii drumurilor în stare bună pe timp de iarnă.

Grădiniţă cu program prelungit, un proiect promis

Pentru noul mandat, primarul comunei Berislăveşti, Ion Buşagă şi-a propus construirea unei grădiniţe cu program prelungit în localitate:„Vor începe lucrările şi la grădiniţa cu program prelungit, un proiect pe care l-am am promis şi trebuie să-l realizăm. Investiţia va avea finanţare prin PNDR. Suntem printre primii din judeţ care accesează fonduri pentru construirea unei grădiniţe cu program prelungit prin acest program. Licitaţia s-a ţinut într-un timp foarte scurt, doar o jumătate de oră, iar cine a apucat să le introducă în SEAP a prins finanţare. Pentru această grădiniţa avem construcţia pe care am cumpărat-o de la Cooperaţia de Consum, o locaţie pe care acum, cu bani europeni, o vom transforma într-o grădiniţă cu program prelungit”, spune primarul. În localitate funcţionează două şcoli şi trei grădiniţe. „Avem o şcoală modernă, pe care am reabilitat-o în urmă cu trei ani cu fonduri alocate de la Banca Mondială, avem şi două microbuze şcolare cu care reuşim să aducem copiii la centru. Poate nu sunt şcoli aşa de moderne şi dotate în oraş, cum sunt cele din Berislăveşti”, a mai spus primarul Buşagă. Primarul are de gând să acceseze, însă, şi alte proiecte europene. „Pe lângă proiectul de asfaltare şi de construire a grădiniţei cu program prelungit va trebui să asigurăm şi noi o cofinanţare, şi trebuie să ne gândim foarte bine. În ultima perioadă nu am primit sprijin de la Consiliul Judeţean şi a trebuit să avem şi acest lucru în vedere. Conducerea PNL a Consiliului Judeţean de la acea dată nu repartiza fonduri şi la Berislăveşti, iar prin deciziile lor au marginalizat această comunitate. Acum avem altă conducere, tânără, dinamică, cu altă viziune, în care eu am încredere”, spune Ion Buşagă.

Investiţii accesate prin GAL
Primarul Buşagă a reuşit să achiziţioneze anul trecut şi un buldoexacvator. Pentru viitoarea tranşă de bani va încerca să acceseze fonduri pentru construirea unei săli de sport şi pentru continua modernizării drumurilor comunale prin asfaltare: „Pentru modernizarea drumurilor comunale pe care nu le putem prinde pe O.G. 28 vom direcţiona proiectele către accesarea fondurilor europene. În acest mandat vreau să asfaltez toată localitatea”, ne-a mai declarat primarul Ion Buşagă.

 

Alunecări de teren, reactivate aproape de case
În localitate s-au înregistrat numeroase alunecări de teren, fiind afectat chiar şi Schitul Berislăveşti. „Alunecări de teren am avut şi noi în 2014, dar am primit bani doar pentru situaţiile din 2016, ceea ce mi s-a părut cam anormal. Pagube destul de grave am avut chiar la Sschitul Berislăveşti, unde alunecarea a ajuns până la ultima casă. Am avut malurile rupte şi drumul afectat până aproape de gospodării. Noi am refăcut acest drum, dar este un drum care nu este stabil. În momentul în care avem ploi mai mari ni-l va lua apa din nou. Aveam de făcut 200 de metri liniari de gabioane şi două poduri. Un pod a fost deja făcut, iar pe celălalt urmează să-l prindem la finanţare prin O.G. 28. Problema este că, dacă nu facem lucrările de îndiguire pe pârâul Coisca, la primul ropot vom avea iar probleme în zonă. În 2014 era proiectul de hotărâre şi trebuia să vină banii, dacă nu-l dădeau jos pe Ponta”, mai afirmă primarul Buşagă.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.