Din dorinţa de a le oferi tinerilor condiţii pentru a rămâne în localitate, administraţia locală le oferă localnicilor teren de casă din partea primăriei
Tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani pot solicita autorităţilor locale atribuirea unei suprafeţe de teren, în vederea construirii unei locuinţe proprii. Practic, terenul este acordat pentru folosinţă gratuită, atâta timp cât va exista construcţia pe acesta, după care acesta poate fi cumpărat de titularii contractelor. Totuşi, pentru a putea beneficia de această facilitate, solicitanţii trebuie să îndeplinească anumite condiţii. „Am concesionat deja aproximativ 60 de parcele de teren pentru tinerii din localitate. Pentru aceste case s-a făcut extinderea reţelei de curent electric, pentru a ajunge la poarta fiecărei gospodării. De asemenea, societatea Apavil, cu ajutorul primăriei, va face extinderi la reţeaua de apă, urmând ca fiecare locuinţă să fie racordată la reţea. Ideea de a le acorda tinerilor pământ pentru case a venit în special ca un sprijin pentru cei născuţi în localitate, şi care şi-au dorit să rămână în comună. De asemenea, au beneficiat de loturi de teren şi tinerii ai căror părinţi nu au avut terenuri intravilane, dar şi cei care au participat la concesiune. Concesiunile au fost publice”, declară primarul localităţii Berislăveşti, Ion Buşagă
Tinerii care au dorit aceste facilităţi au venit la primărie, au cumpărat caietul de sarcini şi au participat la licitaţie. Tot în avantajul tinerilor, pentru cei care şi-au construit casele, prin hotărârea Consiliului Local, le-am dat voie să îşi cumpere terenul pe care l-au concesionat la un preţ foarte mic, stabilit de un expert, pentru a fi direct proprietari. Împreună cu Consiliul Local am analizat această problemă şi am căzut de acord să îi facem proprietari, dacă îşi doresc să intre în posesia terenului. Pe o parte dintre ei am reuşit deja să-i împroprietărim. Parcelele de teren sunt pe diferite mărimi, începând de la 300 de metri pătraţi până la 400 de metri pătraţi, în funcţie de cerinţele tinerilor, dar şi de posibilităţile noastre, dar sunt totuşi suficiente pentru construirea unei case. După ce se vor face racordurile la reţeaua de apă şi canalizare vom pune şi asfaltul, astfel încât nici o uliţă să nu rămână neasfaltată”, a mai declarat primarul. „Cu banii pe care îi încasăm din împroprietărirea tinerilor vom achiziţiona un tractor pentru Primăria Berislăveşti, în aşa fel încât, pe timpul iernii să avem utilajul nostru pentru deszăpezirea drumurilor. Dotat cu sărăriţă şi o lamă în faţă, utilajul este nou, şi cu el vom rezolva problema menţinerii drumurilor în stare bună, pe timp de iarnă”, mai declară primarul.
Majoritatea tinerilor au cumpărat deja terenurile de la primărie
Primarul Ion Buşagă spune că, dintre tinerii care au primit pământ de la primărie, în prezent 70% şi-au cumpărat deja terenurile. Pentru că legislaţia este destul de stufoasă în acest sens, i-a planificat pe fiecare în vederea întocmirii documentaţiei de vânzare-cumpărare. Astfel, tinerii care doresc au posibilitatea să devină proprietari, cumpărând terenul la un preţ accesibil: „Noi nu am avut ca scop vânzarea acestor terenuri pentru bani. Concesionarea a fost propunerea mea, atunci când doi tineri căsătoriţi au venit la mine să mă întrebe dacă avem să le dăm „o palmă de pământ” pe care să îşi facă o căsuţă, pentru că nu au posibilitatea de a-şi achiziţiona un apartament la oraş. Atunci s-a aprobat concesionarea în Consiliul Local, dar şi vânzarea terenurilor celor care îşi doresc. Preţul este minim, în funcţie de categoria de teren stabilit de lege.
Modernizarea drumurilor şi construirea unei grădiniţe, din fonduri europene
Primarul din Berislăveşti, Ion Buşagă spune că două proiecte importante pentru localitate, care cuprind modernizarea a zece drumuri şi construirea unei grădiniţe cu program prelungit, depuse la AFIR Craiova sunt în faza de clarificări: „Zilele acestea vom trimite ultimele lămuriri de proiectare în cadrul proiectului de asfaltare a celor zece drumuri comunale. A fost puţin mai complicat cu proiectele anul acesta, şi aici mă refer la faptul că înainte era scoasă la licitaţie atât execuţia, cât şi proiectarea. Acum sunt separate lucrurile. Pot să spun că săptămâna aceasta vom semna în mod sigur contractul de finanţare şi vom relua procedura pentru execuţie”, spune primarul din Berislăveşti.
Proiectul prevede construirea unei grădiniţe cu program prelungit, şi a fost depus cu două săptămâni mai târziu decât primul, deoarece procedura de la proiectul tehnic a fost întârziată de contestaţii. Proiectul este declarat eligibil şi va intra de asemena la verificare, în zilele următoare. „Muncim la aceste proiecte de anul trecut, dar suntem tot în procedura de licitaţie. Dacă nu vor fi contestaţii şi la execuţie, ceea ce nu cred, pentru că sunt multe firme care nu au ce lucra, putem începe lucrările în toamna acestui an sau cel târziu în primăvara anului viitor. Dacă firma este una serioasă, proiectul cu drumurile cred că în 5-6 luni va fi gata. Infrastructura este foarte bună, nu sunt lucrări multe ascunse şi trebuie turnat mult asfalt, dar nu sunt probleme de zidărie sau de altă natură”, afirmă primarul. Cele zece drumuri însumează aproximativ 20 de kilometri de drumuri de interes local.
Grădiniţa cu program prelungit, un proiect pentru comunitate
La capitolul „realizări”, pentru cel de-a cincilea mandat, primarul comunei Berislăveşti, Ion Buşagă şi-a propus construirea unei grădiniţe cu program prelungit în localitate: „Vor începe lucrările şi la grădiniţa cu program prelungit, un proiect pe care l-am făgăduit cetăţenilor pentru acest mandat, iar pentru mine tot ce promit este lege, neapărat trebuie să o realizăm. Investiţia va avea finanţare din fonduri europene. Suntem printre primii din judeţ care accesează fonduri pentru construirea unei grădiniţe cu program prelungit, prin acest program. Licitaţia s-a ţinut într-un timp foarte scurt, doar o jumătate de oră, iar cine a apucat să introducă datele în SEAP a prins finanţare. Pentru această grădiniţă avem construcţia pe care am cumpărat-o de la Cooperaţia de Consum, o locaţie pe care acum o vom transforma, cu bani europeni, într-o grădiniţă cu program prelungit”, spune primarul. În localitate funcţionează deja două şcoli şi trei grădiniţe. „Avem o şcoală modernă, pe care am reabilitat-o în urmă cu trei ani, din fonduri alocate de la Banca Mondială, avem şi două microbuze şcolare, cu care reuşim să aducem copiii la centru. Nu sunt şcoli moderne şi dotate în oraşe mari din ţară, aşa cum sunt şcolile din Berislăveşti”, a mai spus primarul Buşagă. Primarul are de gând să acceseze, însă, şi alte proiecte europene. „Pe lângă proiectul de asfaltare şi de construire a grădiniţei cu program prelungit va trebui să asigurăm şi noi o cofinanţare, şi trebuie să ne gândim foarte bine. Când proiectul era în fază incipientă nu aveam sprijin de la Consiliul Judeţean, şi a trebuit să avem şi acest lucru în vedere. Conducerea PNL a Consiliului Judeţean de la acea dată nu repartiza fonduri şi la Berislăveşti, iar, prin deciziile lor au marginalizat această comunitate. Acum avem altă conducere, tânără, dinamică, cu altă viziune, în care eu am încredere”, spune Ion Buşagă.